Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Teknolojinin gittiği ve büyüdüğü yöne yatırım yapılmamasının sıkıntısını Türkiye bu kez daha acı bir şekilde yaşayacak. Üstelik bu köşede defalarca telekomda fiber kablo altyapısının yetersiz olduğu, Türk Telekom ile Turkcell, Vodafone ve Avea ilişkilerinde problemler yaşandığı uyarısını yapmama rağmen, konunun bu tarafına ilgi gösterilmeden 4G şartnamesi alelacele hazırlandı ve ihaleye çıkıldı.

        Bu hususta en ciddi uyarı ise işin erbabından geldi. Akıllı mobil cihaz artışına rağmen yatırımların eksik kalmasının, mobil iletişimde tıkanmalara sebep olduğunu bizzat eski Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer dile getirdi. Şirketleri acilen yatırım yapmaya çağıran Acarer, aksi takdirde yıl sonuna kalmadan iletişimin tıkanacağına dikkat çekmiş. Ancak Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere asıl sorumluluğun kamu kurumlarına düştüğünü hatırlatmış olayım.

        Halihazırdaysa bir yandan ağustosta 4G ihalesinin yapılıp yapılmayacağı tartışması devam ederken, diğer taraftan da bu belirsizlik yüzünden altyapı yatırımları da önemli oranda kesintiye uğramış durumda. Direkt 5G’ye geçelim hesabı yapılırken, 3G’yi bile kullanamama problemiyle karşı karşıya olduğumuz gerçeği söz konusu. Çünkü akıllı cihazlar giderek yaygınlaşırken paralelinde altyapı yatırımı yapılamaması mobil bant genişliğinde yetersizliği beraberinde getirmiş durumda. Otomobil sayısı artarken, yolların aynı kalması, otoban gerekliyken, tek şeritli yolda mesafe kat etmek gibi bir manzarayla karşı karşıyayız.

        4G İHALESİ VE FİBER YATIRIM BELİRSİZLİĞİ

        Altyapı yatırımları ihmal edilirse 2016’da sürprizlere hazır olalım. Zira, bu senenin başında ve defalarca, mevcut fiber altyapı 3G’ye yetmezken, bu gerçeği görmeden 4G ihalesi yapılmasının doğru olmadığına dikkat çekmiştim. Çünkü mobildeki büyük data fiberle taşınıyor. Ama bir yanda Türk Telekom’un fiber altyapısını yüksek rakamlarla kullanılmasını önceleyen mevzuatlar, diğer taraftan 3 GSM operatörünün her altyapı yatırımını paraya çevirmeye çalışan, zorluk çıkaran mahalli idareler ve belediyelerin varlığı söz konusu. Bunları hizaya getirmek için de kanuni düzenleme gerekiyor. Artık torba yasayla mı, neyle yapılır, bilemem. Fakat altyapının hızlı ve sorunsuz olabilmesi için kanuni düzenleme de gerekiyor.

        Neden mi?

        Acarer’in verdiği rakamlara göre Avrupa’da ortalama mobil geniş bant 700 Mega Hertz (MH) üzerindeyken, ülkemizde 300 MHz’in altında. Diyelim ki 4G ihalesi yapıldı ve yeni geniş bantlar verildi. Peki bu yükü, hangi fiber altyapıyla taşıyacağız? Bu sebeple 4G ihalesiyle birlikte veya akabinde fiber altyapı meselesinin kamunun da içinde olacağı bir modelle çözümünün sağlanması şart, başka da çıkış yolu yok.

        Fiber altyapının şehirlerarası ve şehiriçi tarafının da aynı zamada planlanıp ülkenin fiber ağlarla örülmesi gerekiyor. Aksi halde iletişim çağında konu sadece telekom meselesi olmaktan çıkıp ülkenin ekonomisine de darbe vurmaya başlayacak!

        PETROL VE DOĞALGAZ İLETİMİNDE ROLÜMÜZ ABARTILIYOR MU?

        ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Türkiye’nin, petrol ve doğalgaz iletimi için giderek önem kazanan stratejik konumuna dikkat çekmiş. Hazırlanan raporda, Türkiye’nin, Rusya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden gelen petrol ve doğalgazın Avrupa’ya iletiminde stratejik öneminin giderek arttığı ifade ediliyor, ama bize bu gazı neden veriyorlar anlayabilmiş değilim. Çünkü mevcut ve işleyen boru hatları bile henüz Türkiye’ye istenen katkıyı sunmuyor. Bizim yetkililerimiz boru hatlarıyla taşımacılığa henüz kafa yormuyor, merkez (hub) olma gibi bir iddiaları yok. Çeşitli yabancı lobi kuruluşları da gaz vererek Türkiye’yi kullanıyorlar. BP’nin taktikleriyle Bakü- Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nda bile yıllarca zarar ettik. Doğalgaz iletiminde ise “Türkiye önemli bir doğalgaz merkezi (hub) olmaya hazırlanıyor” değerlendirmesi doğru değil...

        Diğer Yazılar