Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Anlatacağım hikâye başına ‘milli’ lafzını ekleyebileceğiniz bir uçak, tank, gemi, füze, insansız hava aracı geliştirme projesi değil. Bildiğiniz namlusu olan piyade tüfeğinin hikâyesi, ama 150 yıldır yapmadığımız, yapamadığımız veya yaptırılmayan bir milli piyade tüfeğinin hikâyesi.

        Osmanlı’dan günümüze takriben 150 yıldır bir Milli Piyade Tüfeği (MPT) yapamamış olmamızın alt detaylarında ise kesinlikle yabancı parmağı falan aramayın. Zira tüm yanlışlıklar kendi içimizde. En önemli eksiğimiz de savunma sanayiinde nasıl bir yolla gelişme göstermemiz gerektiğine dair modelin olmayışı.

        Devletimizin bu konudaki etkili ve yetkili makamları sağ olsunlar, milli ve yerli şirketlerimize kesinlikle güvenmiyorlar. Dolayısıyla önlerini kesebilmek için de yabancı şirketlere yapmadıklarını, yapamadıklarını yerli ve milli şirketlerden esirgemiyorlar. Kendi kontrollerindeki yarı resmi şirketleri de profesyonel şekilde yönetemedikleri gibi tam anlamıyla halka açık hale getirip, hesap verebilir konuma da ulaştıramıyorlar. Şimdi bu dipnotlar ışığında hazırsanız bir yıldır seri üretime geçilemeyen piyade tüfeğinin hikâyesini anlatayım.

        Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tam 6 yıl önce 2009’da “Modern Piyade Tüfeği” geliştirme projesini başlatıyor. Amaç milli imkânlarla tasarlanan ve tüm hakları Türkiye’ye ait olan bir saldırı tüfeği üretmek. Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ana, KaleKalıp’ın da alt yükleniciliğinde, üç ayrı prototip geliştiriliyor. Akabinde geliştirilmek istenen modele karar verilip, ilk test atışları sonrası 2010 yılında iyileştirme süreci dönemine geçiliyor. Netice itibarıyla bir piyade tüfeğinin seri üretim noktasına gelebilmesi için geliştirme, iyileştirme ve testleri süreci 2014 yılında tamamlanıyor.

        Bu tartışmalar sonrası Ocak 2015’te Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın iştirakiyle yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde (SSİK), MPT-76’nın seri üretime geçilmesi yönünde karar alınıyor. Fakat üzerinden bir yıl geçmesine rağmen tek bir adet bile seri üretim yapılamıyor.

        Dün önemli bir kaynağımdan öğrendiğime göre SSİK öncesi tartışmalarda değişen bir şey olmamış ve halen daha seri üretim izni çıkmamış. Devletin zirvesinde alınan kararın üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen bir piyade tüfeğinin seri üretiminde tartışma yaşanıyorsa, büyük projelerin hayata geçmesinde bunların yaşanmaması için acilen savunma sanayiinde bir modelin geliştirilmesi gerekmez mi? Zira asıl mesele yapamamak, geliştirememek değil, uygun modeli bulup kaynakları doğru kullanamamak olduğu bariz bir şekilde ortaya çıkmış durumda...

        Diğer Yazılar