Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bazı havalimanlarında gözlerinizi alamayacağınız şekilde boyanmış, süslenmiş hatta mesaj taşıyan uçaklarla karşılaşırsınız. Uçakları farklı şekilde giydirmek, birçok havayolunun başvurduğu sosyal sorumluluk, tanıtım ve reklam faaliyeti olarak karşımıza çıkıyor.

        Mesela Türk Hava Yolları’nın (THY), Boeing 777-300ER uçaklarından birini, resmi sponsoru olduğu ve 2016’nın en çok beklenen filmlerinden “Batman ve Superman: Adaletin Şafağı” filminin karakterlerinin logolarıyla süslediğini duymuş olmalısınız. Bu sponsorluk sonrası THY, hayal âlemi çizgi dünyasının en meşhur şehirleri Gotham City ve Metropolis’i de uçuş ağına eklemiş oldu. THY ayrıca filmde Batman rolünde izleyeceğimiz ünlü oyuncu Ben Affleck ve LexLuther karakterini canlandıran aktör Jesse Eisenberg ile bir reklam filmi çekti. Filmin karakterleri THY uçağıyla gezintiye çıktı, reklam filmi ise şubat ayında yayınlanmaya başlanacak.

        THY, “retro” boyama uygulamasıyla Airbus A310 uçaklarında kullandığı ve çok sevilen “pijamalı” boya uygulamasını, A330 tipi bir uçağa yeniden entegre etmişti. Ayrıca çalışanlarının fotoğrafıyla uçağın gövdesini süsleyen de THY idi.

        THY’nin en son uygulamalarından birisi de “invest Turkey” uçak giydirmesiyle uçtuğu ülkelerdeki işadamlarına, Türkiye’ye yatırım yapma çağrısıydı. “Turkey, discover the potentially” boyamalarıyla da kısa süre önce THY, milli havayolu olma misyonunu yerine getirmişti.

        Pegasus Havayolları, “Dünyanın En Güzel Hediyesi” isimli projesiyle, uçaklarından birini, Ada isimli bir kız çocuğunun çizdiği resimle boyadı. Ve bu projeyle de birkaç pazarlama stratejisi ödülü aldı. SunExpress’in zaman zaman yolcularına yönelik yaptığı livery (uçak boyama) yarışmalarını da biliyoruz.

        Dünyadaki birçok meydanda rastlayabileceğiniz tematik boyalı uçaklar arasından en bilinenleri ise şöyle:

        ANA Havayolları–Star Wars

        Japon ANA (All Nippon Airways), Boeing 787-9 Dreamliner uçaklarından birini Star Wars filminin temasına uygun olarak boyadı. Star Wars sempatik robot karakteri R2-D2’nin renkleri ve tasarımına benzer şekilde boyanan uçak, ilk uçuşunu Japonya’nın Haneda’dan şehrinden Kanada’nın Vancouver şehrine gerçekleştirdi. Daha önce de Pokemon çizgi filmi, oyuncakları ve oyun kartları çılgınlığından faydalanmak isteyen ANA Havayolları, Boeing 747-767 ve son olarak da 777 uçaklarında Pokemon çizgi filmine ait karakterleriyle toplam 10 adet uçağı boyayarak iyi reklam yapmıştı. Şu an sadece 777-300 uçağı hâlâ Pokemon ile uçuyor.

        West Jet–Disney Froozen

        West Jet’in Disney Froozen temalı boyanmış 737’leri özellikle çocukların oldukça ilgisini çekti. Uçak Orlando başta olmak üzere tüm 737 rotalarında uçuruldu. Uçağın dış kısmınınçizgi filmin tüm ana karakterleri ile süslenmesinin yanında uçak içinde koltuk başlıkları ve kabin kapıları da buz tutmuş orman dizaynına uygun şekilde süslenmişti. Bu tema Kanadalı havayolunun Mickey Mouse Magic Plane temalı uçağının ardından ikinci Disney temalı boyanmış uçağı oldu.

        Eva Air–Hello Kitty

        Eva Air, Hello Kitty temalı uçak boyamaya 2005’te, Airbus A330’larından birisiyle başladı. Birkaç ay önce 7. Hello Kitty temalı uçak 777-300ER Houston- Tayvan seferini yaptı. Ancak Hello Kitty temalı uçakları daha çok Asya bölgesinde uçuyor. Uçak içindeki bardak, peçete, koltuk, ikram gibi her şey Japonların en sevdiği kedicik, Hello Kitty tasarımlı. Tayvan Taoyuan Havalimanı’nda şirketin aynı tasarımlı parlak pembe bir terminale sahip olması da işin hangi boyutlara gelebildiğinin en büyük göstergesi.

        Korean Airlines-Starcraft-2

        Dünyaca ünlü bilim kurgu video oyunu olan Starcraft-2 ile Korean Airlines arasında yapılan işbirliği de dünya çapında yankı uyandıran tematik boyamalar arasında yerini aldı. Bir Boeing 747-400 ve bir Boeing 737-900 uçağını 2010’da haziran-aralık döneminde 6 ay süreyle Starcraft temasına boyayarak uçtu.

        Air New Zealand–Hobbit

        Yeni Zelanda Havayolları ve Hobbit temalı uçak; Boeing 777- 300ER Auckland, Londra ve Los Angeles hattında uçuyor. Şirket daha önce dünyaca ünlü Yüzüklerin Efendisi serisiyle de tematik çalışmalar yapmıştı.

        Helka Aurora-Iceland Air

        İzlanda Havayolları’na ait Helka Aurora teması, dünyanın en çok bilinen ve en beğenilen tematik uçak boyamaları arasında yer alıyor. 2015’in şubat ayında şirket, MYStopover kampanyası kapsamında Boeing 757-200 uçağını İngiltere’den getirilen özel sanatçılara elle boyattı. Şirket, İzlanda’nın kışını tasvir eden Aurora Borealis veya Kuzey Işıkları olarak bilinen astronomik fenomeni yolcularına yaşatmak amacıyla harekete geçti. Bu eşsiz boyamaya, kabin içindeki LED aydınlatmalar da eşlik ediyor ve yolculara hipnotik bir aydınlatma eşliğinde eşsiz bir seyahat deneyimi yaşatıyor.

        AYCI, PİLOTLARIN YAŞ SIKINTISINI ÇÖZDÜ

        “Bir yandan milli havayolumuz için kaptan pilot ihtiyacı olduğu belirtilip yurtdışından yabancı pilot getiriliyor, diğer taraftan da Türk pilotlar erkenden emekliye sevk ediliyor. Halbuki Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün mevzuatlarına göre emeklilik yaşı 65, ama THY şirket olarak bunu 63’e çekerek, kendi yönetmeliğini uyguluyor.” Evet, defalarca konuyu bu mealde gündeme getirmeme rağmen, ne bu işin mantığını izah eden oldu, ne de uygulamaya son veren. Ancak kısa süre önce bu uygulamaya son verildi.

        THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı’nın kurumun başına geçtikten sonra imza attığı önemli değişikliklerden birisi de pilotların yaş meselesine dair kararıydı. Aycı’ya pilotların emeklilik meselesine sorduğumda, “En az 3 defa senin köşende bu konuyu okudum. Ve neticede düzelttik” dedi. Katkı sunabilmişsem, ne mutlu. Pilot yaş limitinin 65’e çıkarılmasıyla THY, zor yetişen, deneyimli pilotlarından 2 yıl daha yararlanabilecek. Ve bu karar sonrası, 2016’da yaklaşık 200 Türk pilotu erkenden emekli olmak yerine, milli havayoluna hizmet edecek. Öte yandan THY kabin memurlarının 45 yaşında erkenden emekli edilmesi ve kariyer planlarında yanlış uygulamalar söz konusu. Uçaklarda görev yapan kabin memurlarının görev sıralamasında birinci öncelikleri uçuş güvenliği ama “Üniversite mezunu, mastırlı, doktoralı” denerek kabin personeli başka yöne teşvik ediliyor. THY kabin personelinin kariyerinde en önemli göstergenin, kriterleri karşılayarak, kuruma girdikten sonra ortaya koydukları hizmet performansı olması gerekmez mi?

        Diğer Yazılar