Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve ekibiyle birlikte ABD-Seattle’dan filoya katılacak 24. Boeing 777-300ER’i teslim aldık, sıfır uçakla yola çıktık, İstanbul’a doğru geliyoruz.

        Bu uçak henüz Türk tesciline geçirilerek millileştirilmediği için uluslararası mevzuatlar gereği ticari uçuş yapamıyor. Dolayısıyla ücretli yolcu ve kargo taşıyamadığı için sadece THY’nin personeli ve gazeteci misafirleriyle birlikte yaklaşık 50 kişi ‘ferry uçuş’ yapacağız.

        Geniş gövdeli, çift koridorlu uçakların üretildiği “Boeing Everett Factory”den THY’nin “Sümela” ismi verilen 777’sini, teslim alıyor ve ardından güvenlik kontrolünden geçip uçağa biniyoruz. Ancak uçağa binmeden önce THY halkla ilişkiler ekibinden, uçakta İlker Bey’in bir sürprizi olacağını öğreniyorum. Ve bu merakla uçağa adım atıyorum.

        BUSINESS’TA 400 DOLARLIK KULAKLIK

        Uçağa geçiyor ve business class’ta yerlerimizi alıyoruz. Arka ekonomi sınıfı ise tamamen boş. Kabin ekibi, THY’nin ödüllü ve markalı amenity kitleriyle (kişisel seyahat çantası) birlikte Sümela uçağının ilk misafirlerine hediye edilmek üzere noise cancelling (ses kesici) Denon Globe Cruiser AH-GC20 kulaklıkları dağıtıyor. Ve Aycı sürprizi açıklıyor: “Bundan sonra THY geniş gövdeli uçaklarının, uzun menzilli business class uçuşlarında misafirlerimiz Denon kulaklıklar kullanacak.”

        THY’nin havayolları içinde ilk kullanıcısı olduğu Denon, Mart 2015’te tanıtılarak bu özelliğe sahip markalar arasında en son model olmuştu. Uçak içindeki eğlence sistemine- IFE (In-flight Entertainment Systems) entegre olan ilave aparatıyla birlikte kullanılabildiği gibi isteyen yolcular, kişisel cihazlarında kablosuz özelliğiyle, sessiz bir yolculuk yapabiliyor. Ben de hem ilk uçuşta hem de bir sonraki seyahatlerimde denedim. THY yolcularını iyi bir ürün bekliyor. Dışarıdan gelecek olan başta uçak uğultusu olmak üzere tüm dış sesleri kesen özelliğine ilave olarak, normal kullanımında oldukça kaliteli bir ses sunan Denon’un fiyatı Amerika’da 400 dolar.

        THY kabin personeli, uçuşun başlangıcında kulaklıkları yolcuya dağıtacak, seyahatin bitişinde bir sonraki uçuşa hazırlamak üzere toplayacaklar. Kulaklıkların her türlü cihaza uyumlu donanımı var ve uçağın içindeki elektrik sisteminde şarj edilebiliyor. Ayrıca THY’nin diğer tüm uçaklarındaki kulaklıklar da daha iyileriyle değiştirilecek. Halihazırda vizyon filmleriyle gökyüzünde sinemalarla yarışan THY, uçak içi eğlence sistemini müzik, film, belgesel ve sesli kitaplarıyla ilk defa burada okuduğunuz üzere hem içerik ve çeşitlilik olarak hem de görüntü kalitesiyle yenilemişti.

        300 UÇAK, 54 ÇEŞİT KOLTUK

        Geçtiğimiz hafta THY 300’üncü uçağı Airbus A330-300’ü filosuna kattı ve dünyanın en büyük 13’üncü filosu haline geldi. Daha da önemlisi 300’üncü uçak, ekonomi sınıfı koltuklar ile galley yani mutfak ekipmanları THY iştiraki Turkish Seat Industry (TSI) ve Turkish Cabin Intrior (TCI) şirketlerine ait ürünlerle döşendi. TSI’nın “Skysofa” markalı ikinci jenerasyon koltuklarını, Airbus yetkilileri de çok beğenmiş. Yakında başka havayollarında da görebileceğimizin altını çizeyim.

        Şu an THY’nin 300 uçaklık filosunda, ekonomi ve business class için 54 çeşit koltuk kullanılıyor. Yolcu memnuniyetinin sağlanabilmesi için de yaklaşık 50 milyon dolarlık bir yedek parça stokuyla hizmet veriliyor. Ancak bu çeşitliliğin yerli ve yabancı koltuklarla azaltılarak belli standartlara getirilip uçak içi konforun daha yukarı çekilmesi planlanıyor. Çevreci bir havayolu olmak ve sürdürülebilirliğe daha fazla katkıda bulunmak için de terlik, kulaklık, battaniye, dergi ambalajındaki tüm naylonları kaldırılıp geri dönüşümlü, yenilenebilir malzemeden yeni kitler oluşturulacak.

        BEN AFFLECK'E TÜRK KAHVESİ, JESSE EISENBERG'E TÜRK ÇAYI

        25 Mart’ta gösterime girecek “Batman V Superman” filmine THY’nin resmi sponsor olmasının ardından filmle aynı tema üzerine çektiği reklamlar da Amerika’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde konuşulmaya başlandı. İlk defa Amerikan Futbol Ligi’nin finali Super Bowl’de yayınlanan reklamların, şüphesiz Türkiye’nin tanıtımına ve Türk turizmine de ciddi katkısı olacaktır. Reklam filmlerinde business’ta uçan Ben Affleck’e Türk kahvesi, oyuncu Jesse Eisenberg’e Türk çayı sunuluyor. Tek noktadan dünyanın en fazla yerine uçan THY, hayalleri de zorlayarak Metropolis ve Gotham City’yi de uçuş ağına eklediğini ilan ediyor.

        Diğer Yazılar