Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıldız Holding, kısa süre önce bisküvi, çikolata ve şekerlemede global gücünü daha iyi kullanmak üzere yapılanmaya giderek Godiva, McVities ve Ülker markalarını Londra’da Pladis çatısı altında topladı. Pladis CEO’su Cem Karakaş, Pladis’in merkezinde yeni hedeflerini anlatırken, 350 milyar dolarlık dünya global atıştırmalık pazarının % 20’sinin ilk 4 oyuncu tarafından kontrol edildiğini söyledi.

        Detaylar şöyle: 1- Mondelez, 2- Mars, 3- Ferrero, 4- Nestle. 5’inci sırada ise bir Türk markası olan Pladis geliyor. Atıştırmalık pazar da 5 segmentten oluşuyor. Pazar payları: Çikolata % 34, şekerleme % 20, tatlı bisküvi % 21, kek % 10, tuzlu bisküvi % 8 ve sakız % 7.

        Bu tabloda Pladis bisküvi kategorisinde dünyanın 2 numaralı üreticisi. Toplamda ise 2015’teki 5.2 milyar dolarlık cirosuyla 5. Ancak atıştırmalık pazarın tüm segmentlerinde üretim yapan Mondelez ve Pladis olmak üzere sadece 2 firma bulunuyor. Bu sebeple önümüzdeki yıllarda büyümeleri için önlerinin açık olduğunu ifade eden Cem Karakaş, Pladis’in 13 ülkede 36 fabrikası bulunduğunu, Yıldız Holding’in Türkiye’deki 51 fabrikasından, 11’inin Pladis çatısı altında hizmet verdiğine dikkat çekti. Hatta bazı ürünleri Türkiye’de üretip İngiltere’de satarak ciddi bir başarı yakaladıklarına, inovasyon ödülü aldıklarına dikkat çeken Karakaş, “Godiva ile dünya premium çikolata pazarında önemli bir pay almayı hedefliyoruz. Çünkü Türk girişimci ruhunu verdiğimiz Godiva’yı, Türkiye’de üreteceğimiz tablet ve barlarla küresel pazarda ciddi büyüme yakalayacağız. Hatta Amerika’da raflarda yerlerini almaya başladı bile” dedi. Pladis ürünlerinin pazar payında bir numara % 35’le İngiltere. İkinci sırada ise % 29’la Türkiye geliyor. Geriye kalan ürünler dünya geneline pazarlanıyor. Ancak Ortadoğu ve Afrika’da Pladis pazarın bir numarası.

        Pladis’in hedeflerine gelince...

        Kendi alanında Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olmak. Orta ve uzun vadeli hedeflerle çikolata satışlarını 2 misline çıkarmak. Bisküvi satışlarını gelecek yıllarda % 50’den fazla artırmak ve yatırımların çoğunu Türkiye’de gerçekleştirerek 2019’un sonunda 8.5 milyara ulaşmak, 2021’e kadar da 10 milyar doları aşmak. Bu amaçla 2021’e kadar Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar TL daha yatırım yapmak. Pladis’i halka arz hale getirerek Londra veya Türkiye’den halk arz yapmak.

        Peki İngiltere’nin bir numaralı markası United Biscuits’i satın alan bir Türk şirketine İngilizlerin tepkisi nasıl olmuş? Cevabını Pladis’in İngiltere ve İrlanda’dan sorumlu Genel Müdürü Jon Eggleton verdi: “Personel, kısa dönemli hedeflerden uzun dönemli yatırımlara dönülmesi ve global rakiplerimizin karşısına daha güçlü çıkacağımız için çok mutlu oldu.”

        Diğer Yazılar