Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika’ya çok ilginç bir dönemde iş dünyası çıkarma yapacak. Ancak iş dünyası derken daha çok Türkiye’de başarılı yatırımları olan ve dünyanın çeşitli bölgeleri için de ülkemizi üst seçen yabancı şirketlerden ve onların üst düzey yetkililerinden bahsediyorum. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) yabancı yatırımcılara Türkiye’yi anlatırken, ülkemizde yatırımı bulunan yabancı şirketlerin yöneticileriyle uzun bir süredir bir nevi gönüllü elçilik modeliyle çalışıyor.

        Bu program, 2013 yılında Türkiye’deki iş ortamı ile ilgili medya ve dolaylı olarak yatırımcı algısını pekiştirme amaçlı “İş Dünyası Gönüllü Elçileri” ile başlatılmıştı. Uygulanan modelin etkilerini ben de 2 yıl önce New York’ta yapılan çalışmalara katılarak görmüştüm. Dolayısıyla Amerikan medyasının ve yatırımcıların karşısına, Amerika’nın dev şirketlerinin Türkiye üst düzey yetkilileri ve onlara bu şirketlerin Amerika’daki merkezlerinden katılacak yöneticilerle çıkmak oldukça etkili oluyor. Direkt konuya girilip, yatırımlar fırsatlar, karşılaşılacak problemler ve Türkiye’nin sunduğu fırsatlar işin erbapları tarafından ve eli taşın altında olan şirketler kanalıyla aktarılıyor. Güzel bir tartışma ortamı sağlanıyor. Eleştiriler yapılıyor, merak edilen hususlar doğru cevap alınacağı bilinciyle soruluyor. Kısacası güzel bir ortam oluşuyor.

        İşte o ‘Gönüllü Elçiler’ Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut Başkanlığında yine Amerika yolculuğuna çıkıyor. 14-16 Kasım 2016 tarihlerinde ABD’nin New York ve Washington şehirlerinde Roadshow’a katılacaklar. Donald Trump’ın yeni başka seçildiği, bölgemizdeki karışıklıklar sebebiyle iki ülke ilişkilerinin zaman zaman gerildiği bu ortamda başta ABD medyası olmak üzere yatırım bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları, uluslararası hukuk firmalarındaki etkili kişiler ve çeşitli politika enstitülerindeki fikir liderleriyle görüşecekler, tartışacaklar, soruları cevaplandırıp ülkemizin yaşadığı hain darbe girişimi sonrasındaki durumu birinci elden anlatacaklar.

        ‘Gönüllü Elçiler’ bu programda, Standard & Poor’s derecelendirme kuruluşu ekonomistleri ile bir öğlen yemeğinde bir araya gelecekler, Herrick Feinstein LLP tarafından ABD’li yatırımcıların üst düzey temsilcilerine yönelik Türkiye ekonomisi konulu bilgilendirme toplantısı gibi bir dizi etkinliğe katılacaklar. Ve en önemlisi ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın ekibiyle de görüşecekler. Kesin olmamakla beraber Trump’a yakın etkili isimlerle de randevu konusunda önemli mesafe kat edildiğini not edeyim. Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut ve ‘İş Dünyası Gönüllü Elçiler’ heyetinden bazı isimlerle seyahat öncesi Hilton Bomonti’de kahvaltıda bir araya gelip, fikir alışverişinde bulunduk. Dönüşlerinde de gözlemlerini dinleyeceğiz. ‘Gönüllü Elçiler’ heyeti, Arda Ermut başkanlığında şu isimlerle (alfabetik) yola çıkacak;

        Abraaj Group’un Türkiye ve Orta Asya Başkanı Selçuk Yorgancıoğlu, Baker McKenzie Türkiye Yönetici Ortağı İsmail Esin, Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, Citibank Türkiye Genel Müdürü ve ABFT Başkanı Serra Akçaoğlu, Dow Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri Genel Müdürü İhsan Necipoğlu, GE Türkiye CEO’su Canan Özsoy, Heidrick & Struggles Türkiye Kurucu Ortağı Ayşegül Aydın, MetLife Başkan Yardımcısı Amanda Horan, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, PepsiCo. Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel, Procter&Gamble Türkiye ve Kafkaslar CEO’su ve YASED Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Tankut Turnaoğlu, Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Rektör Yardımcısı ve Ekonomist Prof. Dr. Ege Yazgan.

        Amerika’da neler yapacaklar? Başkan Ermut, 4 ana mesajları olduğunu söyledi;

        1) Türkiye’nin genç ve eğitimli nüfusunu, insan kaynağını anlatma,

        2) Türkiye’nin konumunun şirketler için bölgeselden global üsse dönüştüğünü vurgulamak,

        3) Türkiye’nin içerde ve bölgesinde kendine has pazar dinamiklerine dikkat çekmek,

        4) Türkiye’deki reformist siyasi iradenin yatırımlara verdiği önemi örnekleriyle göstermek.

        ‘Gönüllü Elçiler’ Amerika’da Standard & Poor’s Başkan Yrd. Michael Privitera ev sahipliğinde S&P ekonomistleri ile toplantılı öğlen yemeğinde bir araya gelecekler. Bloomberg, Quartz Medya, Financial Times, Huffington Post ve Forbes gibi yayın kuruluşlarının editörleri ile yuvarlak masa toplantısı yapacaklar. The Yale Club of New York City’de Herrick Feinstein LLP ev sahipliğinde kahvaltılı toplantıda bir araya gelecekler. ABD’li yatırımcıların üst düzey temsilcilerine yönelik Türkiye ekonomisi konulu bir bilgilendirme toplantısı yapacaklar.

        Atlantic Council ile “Türkiye ve Yatırım Fırsatları” paneline katılacak, Baker & Mc Kenzie tarafından organize edilen Washington merkezli tepe yöneticilerin iştirak edeceği “Türkiye ve Yatırım Fırsatları” forumunu gerçekleştirecekler. Congressman Pete Olson ve ekonomi ekibi ile Capitol Hill’de toplantıda bir araya gelecekler. Hasılı Türkiye’yi anlatmak için iyi bir programla yola çıkmış durumdalar.

        Diğer Yazılar