Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        En son uçuşunuzda hangi sorunlarla karşılaştınız ve sonrasında ne gibi önlemler aldınız? Planlı bir şekilde seyahate hazırlanmanız, yolculuğunuzu daha verimli geçireceğiniz anlamına gelir ve sizi profesyonel uçak yolcusu olmaya bir adım daha yaklaştırır. Sık uçmak, farklı uçaklarla seyahat etmek, değişik havalimanlarında ve farklı coğrafyalarda yolculuğun her çeşidini yaşamak tecrübenizi artıracaktır. Ancak eğer bu seyahatlerden ders çıkarıp önlem almayı becerirseniz profesyonel uçak yolcusu olursunuz. Fakat yeterli uçuş tecrübesi olmayan veya sık uçmasına rağmen nasıl önlem alacağı konusunda tereddütleri olanlar için bazı ipuçları hazırladım. Bunları dikkate alırsanız, profesyonel yolcu olur, keyifli uçarsanız. Buyurun...

        Jet lag için tahıl ve yeşil çay

        Hem uçuş öncesi hem uçuş esnasında tüm yediklerinize dikkat edin. Tahıl ekmeği, yulaf ezmesi gibi yiyecekler, insülin salgılamanızı düzene sokar seyahatte yaşayacağınız olası bir jet lag durumunu engellemeye yardımcı olur. Yeşil çay da kafeinsiz kalma durumuna ciddi bir alternatif olacaktır. Ayrıca rahatlatma etkisinin yanında jet lag oluşumunu engellediğine dair ciddi veriler de bulunuyor.

        Az sallanmak için kanatta uçun

        “Uçakta en iyi koltuk hangisidir?” sorusunun cevabı kişiye göre değişiyor. Eğer business class’ta uçmuyorsanız ve sarsıntılardan da en az etkilenmek istiyorsanız, en ideali kanat bölgesinde bir koltuk seçmektir.

        Uçuştan önce aşırı yemek yemeyin

        Uçuş öncesi fast food tarzı besinlerle tıka basa karnınızı doyurmayın. Uçağa binmeden önce aşırı yemek, yapılan en yaygın yanlışların başında geliyor. Ayrıca sıcak yemeklerin sindiriminin her zaman çok daha kolay olduğunu da unutmayın. Ve proteince zengin atıştırmalıklar, badem, fıstık ezmesi ve krakerler ile peynir, yoğurt ve protein tüpleri sizi özellikle uzun yolculuklarda zinde tutar, unutmayın.

        Havada vejetaryen olun

        Uzun uçuşlarda özellikle ilk servis için glütensiz, vejetaryen veya daha hafif yiyecekler talep edin. Bunlar sizi rahatlatır ve uykuya yönlendirir. Yolculuğunuz da keyifli hale gelir.

        Su dengesini unutmayın

        Uçak içindeki dönüşümlü kuru hava, vücudun su dengesine ciddi zarar verir. Sürekli su kaybedersiniz. Bu yüzden uçuş boyunca vücudunuzun su dengesini koruyabilmek için bol su için. Gazlı içecekleri çok az tüketin. Hatta uzak durun. Kafeinli içecekler ise uçuş boyunca keyfinizi kaçırabilir. Vücudun su dengesini bozar ve uykunuza mani olabilir, sizi asabi yapabilir.

        Alkol sizi uçurmasın

        Düzenli alkol tüketen biri bile olsanız uçuş öncesi ve esnasında alkole bir süre ara vermeniz faydanıza olacaktır. Vücudun su dengesini ciddi şekilde aşağı çeken alkol ve sarhoşluk hali, genelde uçuşları kâbus haline getiren etkenlerden biridir. Uçak teker koyuncaya kadar sabredin.

        Ruh ve beden için rahat kıyafet

        Rahat kıyafet seçimi, keyifli bir seyahat deneyiminin en önemli anahtarlarının başında gelmektedir. Hem bedeninizin rahat edeceği hem de kendinizi şık hissedeceğiniz, bedeni sıkmayan kıyafetler ve ayakkabıları tercih edin.

        Her pozisyon için kat kat giyinin

        Özellikle uzun uçuş esnasında uçak içindeki hava bazen soğur bazen de fazla sıcak olur. Bu süreçte hastalıktan korunabilmeniz için vücut ısınızı sabit tutmanın yollarını aramanız gerekebilir. Bu sebeple birkaç kat giyinirseniz, uçak içindeki hava durumuna göre kolayca pozisyon alabilirsiniz. Bir şal ve atkı yanınızda bulundursanız, gerekli durumlarda bel ve omurganıza destek olur, kafanızı cama yaslarsanız bariyer görevini üstlenir.

        Üçlü donanımsız uçuş olmaz

        Uçakta fiziksel konforunuzu artırabilmek için özellikle uzun uçuşlarda uyku kalitenizi yükseltebilmek için boyun yastığı şart. Ayrıca hijyen açısından ve kaliteli bir sese ulaşmak için kişisel kulaklığınız mutlak yanınızda olmalı. Hatta dış sesi kesen (noise cancelling) özelliğe sahip kulaklığınız olursa, çocuk ağlaması, uçak uğultusu gibi muhtemel gürültüler de sizi rahatsız edemez. Ve jet lag etkisini de azaltan göz maskesini unutmayın. Bu üçü profesyonelliğin olmazsa olmazıdır.

        Koltuk egzersizlerini öğrenin

        Seyahat esnasında koltukta geçirilen süre belirli bir seviyenin üzerine çıktığında kan dolaşımında çeşitli bozukluklar meydana gelmeye başlar. Bu yüzden uçak içerisinde gezinmek, tuvalete gidip gelmek, koltuktayken de belirli egzersizleri yapmak oldukça önemlidir. İhmal etmeyin.

        Güç ünitesiz havalanmayın

        Çağımızın getirdiği şartlar sebebiyle uzun uçuşlarda en çok vakit geçirme araçları mobil cihazlar ya da bilgisayarlardır. Durum böyle olunca, bu cihazların enerji problemini de düşünmek gerekir. Her ne kadar uçaklarda enerji imkânı veya usb girişi olsa da, profesyonel bir yolcunun çantasında, taşınabilir powerbank (güç kaynağı) mutlaka bulunmalı.

        Profesyonellik cam kenarında

        Sürekli lavaboya gidip gelen bir yolcu tarafından rahatsız edilmek istemiyor ve uçuş esnasında keyifli bir görüş açısına sahip olmak istiyorsanız, yeriniz bellidir. Cam kenarı bir koltuk seçmelisiniz. Zaten profesyonel yolcular da cam kenarında uçar.

        Diğer Yazılar