Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyada ciddi bir değişim yaşanıyor. Her ülke giderek daha fazla muhafazakârlaşıyor ve kendi içine yöneliyor. Amerika’da Trump’ın başkan seçilmesiyle bu akım daha da hızlanabileceği gibi yeni ittifaklara ve ekonomik bölgesel oluşumlara da kapı aralayacak şekilde işaretler veriyor. Türkiye de Batı’yla yaşadığı onca sıkıntının sonrasında bu sürecinde dışında kalmayacaktır.

        Ancak cevap bulunması gereken soru şu: Geleceğimizi Avrupa Birliği (AB) ile mi, Arap Birliği/Ortadoğu oyuncularıyla mı, yoksa Şanghay Beşlisi kapsamında Rusya-Çin ekseninde mi şekillendireceğiz? Şimdiye kadar beceremediğimiz dengeli ilişkileri hepsiyle kurmak en doğrusu, ama Avrupa’nın Türkiye’ye karşı takındığı haksız tavırlar, ikiyüzlü tutumların nasıl yönetileceği bu noktada önem arz ediyor. Batı’dan ve Batılı hedeflerden kopmadan komşularımızla, Ortadoğu ve Doğu’yla ilişkilerimizi geliştirmemiz şart. Ancak birçok denklemi de içinde barındıran bu süreci yazıya döktüğümüz kadar yönetmek kolay değil.

        Netice itibarıyla, “Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez” misali Türkiye bir arayış içine girmiş durumda. İlk ilginç haber, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) geldi. Arap Odalar Birliği ile TOBB’un imzalayacağı anlaşmayla Türk- Arap Odası kurulma fikri geç kalınmış bir adım. Geç de olsa bu yönde çaba sarf edilmesi önemli. Kurulacak oda, 2.7 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip 22 ülke ile Türk iş dünyasını aynı çatı altında buluşturacağı gibi, Türkiye bu ülkelere önemli kalemlerde ihracat yapacak ve Batı ile ilişkileri limoni olan Arap dünyasından yatırımcı da çekecektir. Dolayısıyla Türk ekonomisine nefes aldıracak, ümit verecek iyi haber.

        TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu tebrik etmek lazım. Kasımda İstanbul’da imzası atılacak Türk-Arap Odası’nın başka ülkelerle işbirliğine de kapı aralaması söz konusu olabilir. Mesela, Afrika açılımında ciddi katkılar sunar. Akabinde Hindistan gibi devasa bir ekonomi ve büyük coğrafyanın bir vesileyle Türkiye’nin ve TOBB’un gündemine girmesi lazım.

        SUUDİ HAVAYOLLARI’NDAN TÜRKİYE SEFERLERİ

        Geçen hafta Saudia Airlines’ın Ankara’ya başlattığı direkt seferler sebebiyle yapılan ilk sefer törenine ve akşamındaki gala yemeğine katıldım. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de katıldı. Böylece Ankaralıların Türk Hava Yolları’ndan talep ettikleri direkt seferler için Saudia onlara cevap vermiş oldu. Saudia haftanın bundan böyle her günü iki ülke arasında sefer yapacak. 4 gün Cidde üzerinden Mekke’ye, 3 gün de TAV’ın işlettiği Medine Havalimanı’ndan Ankara Esenboğa’ya tarifeli uçacaklar. 2017’de ise Trabzon gibi başka şehirler devreye girecek.

        İlk uçuş için yapılan törene Suudi Arabistan Büyükelçisi H. E. Dr. Adel Siraj Saleh Merdad, Ankara Esenboğa Havalimanı Valisi Hayrettin Balcıoğlu, DHMİ Esenboğa Başmüdürü Selay Mürey, TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer, Saudia Havayolları CEO’su Captain Sultan Mandeel Dowaihy ve Saudia Havayolları Türkiye Genel Müdürü Yarub Almadani de katıldı. Bu vesileyle Ankara’daki havacılık camiasıyla ben de sohbet etme imkânı buldum.

        TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer, yurtiçinde 37, yurtdışında ise 17 ülkede 28 destinasyonu direkt uçuşlarla Ankara’ya bağladıklarını anlattı. Saudia Havayolları Türkiye Genel Müdürü Yarub Almadani ise THY ile iyi ilişkiler geliştirdiklerini, Anadolujet ile ortak uçuşlar yapacaklarını ve ilerleyen günlerde daha güzel haberler açıklayacaklarını ifade etti. Bekleyelim görelim...

        Diğer Yazılar