Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL’ye dönüştürsün. Türk lirası, altın değer kazansın” sözleri sonrasında birçok kamu kurumu dövizden liraya geçtiğini duyurdu. Hatta bir nevi ülkede döviz bozdurma kampanyası başlamış oldu. Ancak birçok sektörü yakından ilgilendiren bazı bakanlık ve kamu kurumlarında ise bu konuda sessizlik hâkim. Bunlardan biri de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bağlı ve ilgili kuruluşları.

        Ulaştırma Bakanlığı uhdesindeki çoğu kurum ihalelerini dövizle yaptığı, garantilerini de yine dövizle verdiği için geri adım atmada, Türk Lirası’na dönmede ciddi zorluklar olacağı belirtiliyor. Bakanlıktan önemli bir yetkiliyle görüştüğümde TL’ye dönülmesi halinde ciddi tazminatlarla karşılaşabileceklerini söyleyerek sektörleri rahatlatacak başka çözümler üzerinde çalıştıklarını belirtti.

        Mesela, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) havalimanlarındaki ofislerden aldığı kira rakamları dövizle, yolcu servis ücretleri TAV’ın işlettiği Atatürk Havalimanı’nda dolarla, diğerlerinde ise Euro ile. Hakeza DHMİ’nin, meydanlarda havayollarından aldığı uçakların konma, konaklama ücretleri de dövizle. Çünkü DHMİ’ye ait 18 projenin tamamının ihalesi dövizle yapılmış. Türkiye’nin % 80’den fazla havayolu trafiğinin gerçekleştirildiği bu meydanlarda uzun vadeli sözleşmeler yapılmış, taahhütler verilmiş, fiyat farkı, kur riski öngörülmemiş, detayları da sözleşmelere konulmadan, döviz üzerinden anlaşmalar yapıldığından TL’ye dönülmesine imkânsız gözüyle bakılıyor.

        Ulaştırma Bakanlığı’ndan üst düzey kaynağım, havayolları ve sektörün diğer oyuncuları için 2017’de ciddi destekleri olacağını, üzerinde çalıştıkları bilgisini paylaştı. Somutlaşan en önemli bilgi ise şu: 2017’de DHMİ hiç zam yapmayacak, hatta 2015’teki döviz kuru rakamlarına dönülecek. Yani indirim yapılacak. DHMİ’yi yaşatacak, havacılık sektörünü rahatlatacak adımlar atılacakmış.

        VIP Airbus 340-500 ay sonunda gelecek

        Yaklaşık 20 gün önce, bu köşede devlet filosunda kullanılmak üzere Airbus 340-500 uçağının alındığını, kabin tasarımı ve bakımlar için Fransa’da olduğunu yazmıştım. Dün Türk Hava Yolları (THY), Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada bir VIP A340- 500 uçağı alındığını duyurdu.

        Uçağın çok ucuza alındığına dikkat çektiğim yazımın fiyat bölümü için epeyce kapımı çalan oldu. Böylesine bir uçağı çıplak haliyle yaklaşık 78 milyon dolara almayı bir kenara bırakın, VIP kabin içi tasarımını bile uçağın satın alındığı rakamlara yapmak mümkün değil. Bu sebeple çok uygun şartlarda, neredeyse bedavaya alındığını not etmiştim.

        Bu uçağa neden ihtiyaç duyuldu?

        Mevcut uçaklar, menzil sorunuyla birlikte iki motorlu olmaları sebebiyle de devletin zirvesinin seyahatlerinde güvenlik meselesi olarak tartışılıyordu. Airbus 340- 500, 4 motorlu ve 17 bin 700 kilometre menzile sahip. Türkiye’nin herhangi bir şehrinden dünyanın herhangi bir noktasına nonstop uçabiliyor.

        Toplam 12 kabin memurunun hizmet vereceği uçağın kabini de mevcut VIP uçaklarına göre daha farklı tasarlandı. Önceki uçaklarda yaşanan başta konforlu olmayan koltuk meselesi ve internet hizmeti gibi sorunlar giderildi.

        Uçak, yolcuların konumuna göre 3 bölümden oluşuyor: En önemli konukla birlikte 5 kişiyi ağırlayabilecek birinci bölüm, davetli misafirler için 26 kişilik, tam yatar business koltuklara sahip kısım ve uçağın en arkasında heyete refakat edecek personel için daha önce THY’nin kullandığı comfort class koltuklar ayarında dizayn edilmiş 25 kişi kapasiteli bölüm.

        VIP bölüme gelince; uçağın en ön bölümünde 1 tane büyük oturma salonu, 1 tane toplantı veya çalışma ofisi, yatak odası, arka bölümde ise 2 adet davetli konuklar için kanepelerin de (uyuma imkânı da olan) yer aldığı salon bulunuyor.

        Bu uçağın filoya girmesiyle birlikte bir uçağın, devlet VIP hava araçları filosundan çıkabileceğinin de altını çizmekte fayda var.

        Diğer Yazılar