Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin Küresel 2017 Zirvesi’ndeki sunuma göre dünya iş seyahati pazarı her yıl ortalama yüzde 3.7 büyüyecek. Türkiye ise ilk 20’de yer almıyor.

        Bangkok Gelişmekte olan piyasalarda en hızlı büyüme, iş seyahati pazarında görülüyor. Bu ülkelere iş dünyası daha yoğun yolculuk yapıyor, iş imkânlarına bakıyor, iş kuruyor. Şu an 1.2 trilyon dolara ulaşan dünya iş seyahati pazarının önümüzdeki 10 yıllık zamanda yıllık ortalama % 3.7 oranında büyümesi bekleniyor. Ancak dünya geneli için geçerli olan bu büyüme oranının AsyaPasifik’te % 6.2 oranla iki kata yakın gerçekleşmesi bekleniyor.

        Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin, Küresel 2017 Zirvesi sebebiyle Bangkok’ta yapılan toplantılardaki sunumlardan bu bilgileri aktarıyorum. İş yolculuklarının büyümesinde en etkin rolü de tahmin edeceğiniz üzere teknoloji üstleniyor. Hem teknoloji sayesinde daha kolay, rahat ve keyifli yolculuklar yapılıyor, hem de iş için yapılan yolculukların ağırlık noktasını teknoloji ticareti için yapılanlar teşkil ediyor.

        Türkiye, iş için yapılan seyahat kategorilerinde henüz ilk sıralarda görünmüyor. Hatta ilk 20’de de yer almıyor. Oran olarak hızlı büyüyen ülkeleri ise ikiye ayırmak gerekiyor: Parası olanlar ve yatırım imkânı sunanlar. Katar, Azerbaycan ve Mozambik gibi ülkeler. Bu ülkelere seyahat oranlarının artması dikkat çekiyor, toplam rakamlar değil.

        En büyük “ seyahati” piyasaları ABD, Çin, İngiltere, Almanya ve Japonya. İlk 10’da yer alanlar teknolojisi, sanayisi ve yoğun iş hacmi olan ülkeler. Tasarlayıp üreten, pazarlayacak mamulü olan ülkeler, aynı zamanda iş amacıyla en fazla ziyaret edilenler oluyor. İş turizminden en fazla payı da onlar alıyor. İş yolculukları ağırlıkla first ve business sınıflarda yapıldığı için şirketler de bu pazara önem veriyor.

        TÜRKİYE İŞ SEYAHATLERİNİN NERESİNDE?

        Türkiye turizmdeki başarısını, iş seyahati tarafında da güçlendirebilir. Bunun yolu ekonomiyi büyütmekten geçiyor. Türk Hava Yolları’nın (THY) geniş uçuş ağının, böyle bir pazardan ülke olarak pay alınmasında ciddi katkısı olabilir. Ticari yolculuk demek aynı zamanda havayolları için üst sınıfta, bol para harcayan yolcu anlamına geliyor. First ve business sınıflarda yolculuk eden işi dünyası için havayolları da yarışıyor. Ancak bu sınıfın ilgisi de daha iyi hizmet aldığı Doğulu havayollarına oluyor. Singapur, Thai, Emirates, Ettihad ve THY gibi havayollarının, Amerika ve Avrupa’da, Batılı şirketlerin pazarında güçlü olması rahatsızlık oluşturuyor.

        Seyahat-turizm 7.6 trilyon $

        WTTC’nin Başkanı ve CEO’su David Scowsill, seyahat ve turizmin, tüm dünyada 7.6 trilyon dolar üreterek 292 milyondan fazla işi desteklediğini söyledi. İş seyahatleri ise Scowsill’e göre sektörün hayati bir parçası ve küresel büyümenin kilit katalizörü konumunda. Çünkü iş seyahatleri ve turizm, uluslararası ticaret akışlarını ve ilişkileri destekliyor, barışa katkı sunuyor, yatırımları ve tedarik zincirlerini yönlendiriyor.

        Seyahatlere vizeler ne kadar engel?

        İş seyahati harcamaları, gelişmekte olan birçok ülkede yükselmiş. 2011-2016 yılları arasında artış oranıyla dikkat çeken ülkeler şöyle: Kongo % 32, Katar % 25, Azerbaycan % 21 ve Mozambik % 19. Turizm Zirvesi’nde açıklanan raporda, en yüksek ve en hızlı büyüyen iş seyahati destinasyonlarının 20’si incelendiğinde, sektörün büyümesinde, vize konusunda yapılan iyileştirme çalışmalarının etkili olduğu tespit edilmiş.

        TURİZM BİR İNSAN HAKKIDIR:

        Beyni, gözü, kalbi açar

        Turizm Zirvesi’ne eski İngiltere Başbakanı David Cameron da katılarak bir konuşma yaptı. ABD Başkanı Trump’ın işbaşında olduğu bir dünyada seyahatlerin daha ilginç hale geldiğini söyleyen Cameron, kendi döneminden de örnekler verdi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai ise konuşmasında, “Asıl işimiz dünyayı daha yaşanılır hale getirmek olmalı. Unutulmamalı ki turizm de buna en büyük katkıyı sağlıyor” vurgusunu yaparak turizmin insanların beynini, gözünü ve kalbini açtığını belirtti. Seyahat ve turizmin her açıdan bir insan hakkı haline geldiğinin altını çizen Taleb Rifai, günümüzde turizmin güvenlik, emniyet ve teknolojiyle güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

        Diğer Yazılar