Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İran’da düşen Türk tescilli iş jeti Challenger 604’ün pilotunun hava trafik kontrolle yaptığı son konuşmanın kayıtları, uçakta teknik bir arıza ihtimalinin yüksek olduğuna işaret ediyor. Pilot 36 bin feet’ten 38 bin feet’e tırmanma (rate of climb) talep ediyor, 37 bin 900 feet’i gördüğünde ise bu defa acil alçalma istiyor. Kontrolör müsaade veriyor. 34 bine kadar dengeli alçalıyor. Bundan sonra ise dikey bir çizgi halinde düşüş yaşıyor. Ve 32 bin feet’ten, 12 bin feet irtifası olan dağa çarpıyor. Heyecanlı bir şekilde kuleden alçalma talep ediyor, ama pilotlar herhangi bir arıza bildirmiyor. Ancak bu arka arkaya alçalma talebi bir arızanın olabileceğini gösteriyor. Buradan çıkan netice bu. Fakat nihai karar bir sürü bulgunun bir araya getirilip değerlendirilmesiyle anlaşılacaktır.

        ***********

        THY BÜYÜK GÖVDEYLE YOĞUN REKABETE HAZIRLANIYOR!

        Kısa süre önce Türk Hava Yolları (THY), Boeing ve Airbus ile imzaladığı niyet anlaşmaları kapsamında kesinleştirdiği çift koridorlu geniş gövdeli uçak siparişlerini verdi. Bu sipariş aynı zamanda 3. havalimanının itici gücü olacak THY’nin merkez (HUB) olarak en büyük rakiplerinden birisi olan Dubai ile rekabette öne çıkmasını sağlayacak. THY’nin bu atılımı doğal olarak İstanbul Yeni Havalimanı (İHY) işletmecilerini ekonomik olarak rahatlatacaktır. Fakat THY’nin yeni havalimanında bir havayolu olmasından öte farklı bir rol üstlenmesi de gerekiyor. Diğer bir ifadeyle havalimanı yönetiminde karar vericiler arasında yer alarak sorumluluk üstlenmesi de gerekli gibi görünüyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde milli havayolu, “THY Havaalanı, Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi” kurmuştu. Acaba bu şirket, böyle bir rolü üstlenebilir mi?

        THY’nin vermiş olduğu çift koridorlu uçak siparişlerinin detayına gelince... Şu günlerde THY’nin filosunda 90’dan fazla geniş gövdeli uçak bulunuyor. Amerikalı imalatçı Boeing’den 25’i kesin 5’i opsiyonlu olmak üzere 30 adet 787-9 ve Avrupalı imalatçı Airbus’tan da 25’i kesin 5’i opsiyonlu olmak üzere toplam 30 adet A350- 900 uçağının 2024 yılına kadar filoya eklendiği düşünülürse uzun menzilde THY’nin muazzam bir ulaşım ağına kavuşacağını söyleyebiliriz.

        ***********

        FUNDA OCAK, KASIM 2020’YE KADAR DHMİ’DE

        Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak’ın İstanbul Yeni Havalimanı’na transfer olacağına dair bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Ulaştırma Bakanlığı kaynaklarımdan, ilk elden aldığım notlardan, Funda Ocak’ın böyle bir teklif aldığını, ancak üstlendiği misyon ve görev anlayışının kendisine yüklediği büyük sorumluluk sebebiyle kabul etmediğini, üstlerinin de böyle bir transfere sıcak bakmadığını öğrendim. Yaklaşık 35 yıldır devlette çeşitli kurum ve kademelerde bürokrat olarak çalışan Ocak’ın, şu anki görevine Kasım 2020’ye kadar devam etmeyi düşündüğü belirtiliyor. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak’ın, şu günlerde mesaisinin büyük bir kısmını 3. havalimanının bitirilip hizmete açılması için harcadığı, bu sebeple de gelen tekliflere sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

        ***********

        TİLLERSON’IN GİDİŞİYLE NELER DEĞİŞECEK?

        Exxon Mobil’in eski CEO’su Tillerson, ABD dışişleri bakanlarının eskileri arasına katıldı. Bir süre önce alınacağı dedikoduları yapılmıştı, ama görevinde kalınca tartışmalar ikinci plana düşmüştü. Ani gelen bu kararın kaynağında nelerin olduğunu her kesim kendi konumuna göre yorumlasa da Başkan Trump’ın çevresinden gelecek bilgiler şüphesiz değişiklik hakkında yeni bir projeksiyon ortaya koyacaktır. Ama asıl merak ettiğimiz iki husus var: Bu değişiklik Türkiye’yi ve kaynayan Ortadoğu’yu, Suriye’yi nasıl etkileyecek? Akdeniz havzasındaki enerji tartışmaları yeni dönemde ne yana savrulacak? Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) başkanlığından, dışişleri bakanlığına getirilen Mike Pompeo’nun, Trump ile benzer dünya görüşlerini paylaşması ve agresif tutumunun küresel ölçüde etkileri mutlaka olacaktır. Dünyaya ve ülkemize yansımaları da pek olumlu olacak gibi görünmüyor. Bakalım böyle bir değişiklik sonrası neler göreceğiz!

        Diğer Yazılar