Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Artık marketlerde eksik olmayan muz, ananas, avokado gibi Türkiye’de tüketim alışkanlığını değiştiren türler, tropikal meyvelere olan yerli üretim ilgisini de artırıyor. İlginçtir; dünya genelinde de çok önemli bir tropikal meyve ticareti söz konusu.

        Özellikle sofralarda yerini alan ve ülkemizde de üretilen son yılların gözde ürünü avokado üreticileri motive edenlerin başında geliyor. Durum böyle olunca Türkiye’de hangi tropikal meyvelerin üretilebileceği, iç pazarda tüketimi ve yurtdışına ihracatı için de epeyce çalışmalar yapılıyor.

        Hafta içi Antalya Gazipaşa’ya yolum düşünce mango üretimine yönelik ilgi sebebiyle bu konuya daha fazla dikkat çekme gereği duydum. Yaklaşık yedi yıl önce mangoyu Türkiye’de üretme çalışmalarında başarı yakalanınca ilgi duyanlara aşılı mango fidelerinin de satışına başlanmış. Gazipaşa Tarım Fuarı’nda sergilenen mango fidelerine ilgi artarsa ülkemiz bir tropikal meyve daha kazanmış olacak görünüyor. Aynı alanda ve benzer giderlerle 5 kat daha fazla gelir elde etme imkanı sunan mangonun en önemli avantajı ise Avrupa gibi önemli bir pazara yakın olması.

        Mango tropikal bölgelerde yetişmesine rağmen İspanya’nın Malaga-Granada sahil hattında başarılı üretim örneklerinin sergilenmesi, Türkiye’nin de aynı enlemde bulunan Datça yarımadasından Hatay’ın kuzeyine kadar olan bölgede bu ürünün yetişebileceği anlamına geliyor. Zaten yürütülen çalışmaların başarıya ulaşması sebebiyle mango fidanları Gazipaşa Tarım Fuarı’nda görücüye çıkarılmış.

        Mango Meyve ve Fidancılık Şirketi ortakları (soldan sağa) Veli Çelik, Mustafa Ezici ile tarım ve gıda uzmanı İlhan Açar.

        AB’ye tropik açılımı yapabilir miyiz?

        Gazipaşa’da tarım ve gıda uzmanı İlhan Açar’dan tropik meyveler hakkında ziyadesiyle istifade ettim. Antalya bölgesinde serada ve açık alanda dikilen mango fidelerinin meyve vermeye başlamış. Gazipaşa başta olmak üzere Malaga-Granada hattına denk gelen Türkiye’de Akdeniz sahil bandındaki subtropik iklime sahip olan yerlerde mangonun yetiştirilmesi için kriterler de tutuyormuş.

        Öyle görünüyor ki avokado gibi mango da ülkemizde yetiştirilmesi halinde İlhan Açar’ın da vurguladığı üzere Avrupa Birliği’nin (AB) ithal ettiği mangonun Güney Amerika ve Asya’da olgunlaşmadan toplanıp, takriben 20-25 gün içinde ulaştırılmasının dezavantajını faydaya dönüştürebileceğiz.

        Çünkü mangonun pazara ulaşma zorunluluğu sebebiyle erken hasat edilip, yolda olgunlaştırılması verimlilik anlamına gelmiyor. Olgunlaşmadan toplanan meyvelerin tadı, rengi ve ağırlığında sıkıntı oluyor. Dalında olgunlaşmış ürünler ise raf ömrü nedeniyle ancak uçakla taşınabiliyor. Bu durumda 4-5 kat fiyat artışı meydana geliyor. Türkiye’de dalında olgunlaşan mangoların kısa sürede AB’ye ulaşacak olması önemli bir avantaj. Daha önemli bir nokta ise Antalya civarında mango hasat zamanının kuzey yarım küreden, güney yarım küreye geçiş dönemine ve mangonun az bulunduğu ağustos-ekim dönemine rastlaması.

        Datça’dan Hatay’a Mango

        Mango Meyve ve Fidancılık şirketinden Mustafa Ezici de ortağı Veli Çelik ile birlikte mango üretimi için ciddi araştırmalar yaptıklarını, üreticilerin gelirlerini katlayacağına ve Türkiye’nin de çok hızlı bir şekilde en önemli mango ihracatçısı ülke konumuna geleceğini söyledi. Ezici, mango üreticisinin açık veya serada, muz, portakal, mandalina gibi ürünlere göre 4-5 kat fazla gelir elde edeceğini, Datça Yarımadası’ndan Hatay’ın kuzeyine kadar olan hatta mango üretiminin yapılabileceğini söyledi. Ezici, kendilerinin de ülkemiz şartlarına en uygun ‘keitt’ türü mango fidanı üretimi yapacaklarını ve mango üreticileri arasında da yerlerini alacaklarını belirtti.

        Tropik iklimde yetişen mango, hava sıcaklığı sıfırın altına inmeyen ve denizden yüksekliği de 350 metreyi geçmeyen yerlerde üretilebiliyor. Ticaret rakamlarına bakıldığında ise tropik meyvelerin üretiminin %98’i gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşirken, bu ürünlerin yaklaşık %80’i gelişmiş ülkelere ihraç ediliyor.

        Tropikal muzu nasıl yetiştirdik?

        Türkiye’de tropikal meyve yetiştirmek için seracılık ve diğer modern tarım enstrümanlarını kullanmak gerekiyor. Mesela başarı elde edilmiş muz yetiştiriciliği güzel bir örnek. Türkiye’de 1950’lerde üretilmeye başlanan muz, Alanya veAnamur gibi bölgelerde yetiştiriliyor. Diğer tropikal meyveler için de muz iyi bir yol haritası olabilir. Halihazırda Anamur başta olmak üzere Türkiye’de birçok çeşidi yetiştirilen muz, iç pazar ihtiyacının ancak %50’sini karşılayabiliyor. Fakat bu tablo bile diğer tropik ürünlerle başarıya ulaşılabileceğe dair yeterli ipuçları içeriyor.

        Tropikal tarımının geleceği

        Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında İspanya gibi tropikal meyve yetiştirmeye en uygun ülkelerden birisi. Ama tropikal meyve yetiştiriciliği bazı ürünler dışında denenmiş değil. Tropik meyvelerin sadece gıda da değil, kozmetik sektöründe de kullanılıyor olması da yatırımcılara ümit vermektedir. Ayrıca bu ürünleri ithal eden Türkiye’nin de tropikal ürün tarımına başlamasıyla hem iç talebi karşılama, hem ihracatçı konuma gelmesi söz konusu.

        Dünya Tropik Meyve Üretimi İlk Dört (2017)

        1) Mango 46 milyon ton

        2) Ananas 26 milyon ton

        3) Papaya 14 milyon ton

        4) Avokado 5,5 milyon ton

        Tropik Meyvenin Lideri Muz

        Dünya muz ihracat rakamı 22 milyon ton. Ancak, yaklaşık 135 ülkede 145 milyon ton civarında üretildiğinden ayrı bir kategoride değerlendiriliyor.

        Mangoyu tanıyalım

        Sakızağacıgillerden (Anacardiaceae) olan mango, Antep fıstığı ile aynı familyadan. Anavatanı Güney-Doğu Asya, Hindistan-Filipinler bölgesi. 6 bin yıldır varlığı bilinen bir meyve türü. Boyları 35-40 metreye ulaşan mango ağaçları 300 yıla kadar yaşayabiliyor. Meyvesi çiçekten sonra 4-5 ay içinde olgunlaşıyor. 500’den fazla türü olduğu belirtiliyor. Bölgesine göre renk, şekil ve tat olarak farklılık gösteriyor. Sarı, yeşil, kırmızımsı-sarı, sarımsı-yeşil, yeşilimsi-sarı, sarı-kırmızı gibi renkleri, 2-25cm boyutu, oval, armut ve böbrek formunda meyveleri bulunuyor.

        Diğer Yazılar