Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yolcuların seyahatleri esnasında hangi durumlarda dua ettiklerini merak ettiniz mi? Veya siz hangi durumlarda dua ediyorsunuz? Yaklaşık 10 bin metrede, bir tüpün içinde neden dua etmeye ihtiyaç duyarız? Birçok sebepten dolayı, bazıları o an da yaşanan, bazıları ise yaşanmış veya yaşanacak hadiselerden kaynaklı dua ederiz. Olumsuz veya olumlu yaşanan olaylar karşısında ayaklarımızda yerden kesik olunca tek yapabildiğimiz şey dua etmek oluyor. Buyurun bir bakalım uçakta neden ve hangi durumlarda dua ederiz?

        TÜRBÜLANSTA SALLANINCA DUA EDERİZ!

        “Uçuş esnasında gök gürültüsü gibi bir sesle birlikte uçağın sarsılma durumu” yani türbülans duaya davetiye çıkaran bir numaralı hadisedir. Birçok yolcunun içi ürperir. Türbülans tecrübesi yaşamış ve uçuş güvenliği eğitimi olanlar bile heyecanlanır. Türbülans havacılık camiası için ne kadar sıradan bir hadise olsa da yolcular için kesinlikle unutulmayan sıra dışı bir olaydır. Uçuş ekibi yolcuların güvenli seyahati için eğitilir. Yaşanan sıkıntılı durumların atlatılmasında bilgi ve eğitimleriyle teyakkuzda olurlar. Ancak türbülanstan korkan yolcular bu durumdan sağ salim çıkabilmek ve bir an önce uçağın inmesi için bildikleri tüm duaları okurlar. Hem de defalarca...

        UÇAK KAÇIRILINCA DUA EDERİZ!

        Son uçak kaçırma eylemi 24 Şubat 2019’da gerçekleşti. Bangladeş'ten Dubai'ye giden bir uçak hava korsanı tarafından kaçırılmaya çalışıldı. Korsan yapılan operasyon sonucu ölü ele geçirildi. Biman Bangladesh Airlines'a ait 147 sefer sayılı uçak, Dhaka-Chittagong-Dubai uçuşunun ilk ayağı sırasında kaçırılmak istendi. Hava korsanı, kabinde görevli personelden birini silahla vurmaya ve kokpitin kontrolünü de ele geçirmeye çalıştı. Ülkemizde ise en son uçak kaçırma eylemi 7 Şubat 2014’te Pegasus Havayollarının 751 sefer sayılı Ukrayna Kahrkiv’den İstanbul’a uçuşunda meydana gelmişti. Bu tarz hava korsanı saldırıları da yolcuların hayatta kalmak için dua ettikleri anlara tekabül ediyor. Kimisi korsanın isteklerine kavuşup, yolcuları rahat bırakması için durumda sıkılan bazı yolcular da korsanı ortadan kaldırılması için dua eder. Hatta duayla yetinmeyenlerin bazen olaya müdahil olması bile söz konu...

        AYRILINCA DUA, KAVUŞMAK İÇİN DUA

        Havalimanları insanların buluştuğu veya gurbet çıktıkları, ayrıldıkları yerlerdir. Yolcular bu iki duyguyu da havalimanlarında yoğun yaşarlar. Yolcular hangi dinden olursa olsun hatta hiçbir dine mensup olmasalar dahi mevzu iki insan olunca mutlaka araya bir dua faslı girer. Dua özlemin güzel giderilmesi için olur, ayrılığın kısa sürmesi için olur, iki insan buluştuğu an sorunların azalması için olur. Bir yolcu uzun süredir görmediği aile bireylerini veya arkadaşlarını ya da sevdiklerini daha çabuk görmek için sabırsızlanır. Bu sabırsızlık terminalden geçip uçağa ilk bindiğinde daha da yükselir. Ve uçuş süresinin kısalması sevdiklerine hemen kavuşabilmek için dua eder. Bu süreç tüm yolculuk boyunca sürmese de uçak iniş yapıp piste teker koyduğu anda da tekrarlayanlar olur. Yolculukta dua faslının en pozitif olduğu bu anlardır.

        UÇUŞ KORKUSU BOL DUA ETTİRİR!

        Uçuş korkusuna rağmen uçakla yolculuğu göze alan birisinin hem önemli nedenleri vardır, hem de bol edeceği zamanı. Zira uçuş korkusu olanlar için bu seyahat süresi normal yolculara göre daha uzun sürer. Zaman bir türlü geçmek bilmez ve daha uçağa binmeden evhamlar kapılır. Ve dua faslı uçuş fobisi olan için bilet alımıyla birlikte başlar. Tabii ilk defa uçağa binenler, korkularını yenemeyenler ve korkarak uçmak zorunda olanları bu sınıfa dahil etmek gerekir. Uçuş korkusunu yenemeyenler veya yenmek için çaba sarf etmeyenler tek çareyi dua etmekte buluyor. Daha az dua için uçuş korkusunu yenmeye çalışmak, bunun içinde ilgili kurum ve uzmanlara başvurmak gerekir.

        PİLOTLAR DA DUAYA SEBEP OLABİLİR

        Air Asia Havayollarına ait Airbus A330 uçağı, 2017 Haziran’da Perth-Kula Lumpur seferini gerçekleştirmek üzere kalktıktan sonra sol motorunda bir arıza meydana geldi. D7237 sefer sayılı uçuşu gerçekleştiren kokpit ekibi olumsuzluğu fark etti. Bu durumu kuleye bildiren ekip acil iniş istedi. 395 yolcu bulunan uçakta herkes panik halindeydi. Acil inişe geçen kokpit ekibi ilginç bir anons yaparak yolculardan dua etmelerini istedi. Sağ salim bir şekilde iniş yapan uçakta hiçbir olumsuzluk yaşanmadı. Geçen hafta ise Türk Hava Yollarının İstanbul-Bodrum uçuşu esnasında ‘Kemerlerinizi bağlayın denize zorunlu iniş yapıyoruz’ anonsu yolcuları korkuttu. Bazı yolcular korkudan dua etmeye başladı. Yaşanan panik sonrasında kabin memurları kaptanın yanına giderek ne olduğunu anlamaya çalıştı. Yapılan ikinci anonsla ilk anonsun otomatik anons olduğu ve yanlışlıkla devreye girdiği anlaşıldı. Birçok yolcu uçağın denize inmeyeceğini anlayınca rahatladı. Bu defa bir uçuş sağ salim tamamladıkları için dua ettiler.

        DUA İÇİN UÇUŞA GEÇMEK

        Dünyanın bir çok yerinde, farklı dinlere mensup insanlar gerek hacı olmak için gerekse dinlerinin, liderlerinin doğduğu yerleri görmek için ibadet turizminin içinde yer alırlar. Yeryüzünde bir çok din ve bu dinler için kutsal sayılan yerler arasında Mekke, Medine, Vatikan, Kudüs, Varanasi, Lhasa, Meşhed, Pushkar, Beytüllahim gibi en yerler bulunuyor. Bu tarz uçuşlar genel olarak belirli turizm firmalarıyla ortak düzenlenir. Dua da bu uçuşların ayrılmaz bir parçasıdır. Havayolu şirketleri de bu durumla alakalı bir takım kampanyalar yaparlar, uçak içi eğlence sistemlerine o dine ait filmler, kitaplar veya özel dinletiler sunarlar.

        REKLAM

        ***

        İLK KEZ BUSINESS UÇACAKLAR İÇİN 5 TÜYO

        Kuşkusuz uçak seyahatlerinin en kaliteli, en konforlu ve yolcuyu en çok düşünen bölümleri first ve business class olarak bilinir. Business class’ta uçmak maliyet olarak ekonomi sınıfının yaklaşık 3 katıdır. Eğer business sınıfta daha önce hiç uçmadıysanız, konfor ve imkanlarından da bu sınıfta sık uçanlar kadar istifade etme şansınız da olmayabilir.

        Havacılık sektöründe artık business uçmak bir kültür haline gelmiştir. Bazı kuralları, uyulması ve uygulanması gereken yöntemleri vardır. Ekonomi bölümünde uçanlar business class’ta uçtuklarında birçok hata yaparlar ve bu uçuşun konforunu en üst seviyede yaşayamazlar. Uzun uçuşlarda hatalar daha da katlanır. Hem business hem de uzun uçmak başlı başına bir tecrübe ister. Peki ilk defa business class’ta uçacaklar neler yapmalı? Bu hafta businnes uçuşu daha konforlu hale getirmenin yollarını yazdım. Uçuş konforunuza bakalım ne kadar yardımcı olacağım.

        REKLAM

        BUSINESS UÇUŞU EVDE BAŞLAR

        Business sınıfta konforlu uçmanın yolu uçuşa iyi hazırlanmaktan geçer. Uçuşunuz öncesinde evinizde bu uçuşla alakalı plan yapmak ve uçuşu programlamak önemlidir. Evde neler yapmanıza gelince özellikle tablet veya yanınıza alacağınız bilgisayarınıza kendi istediğiniz filmleri ve dizileri yüklemek ilk iş olabilir. Uçakta bir çok film, dizi ve müzik imkanı olsa dahi size hitap edeceği anlamına gelmez. Kendi zevkinize göre hazırlık yaparsanız ilk aşamayı tamamlamış olursunuz. Özellikle Amerika ve İngiltere gibi vize kuyrukları uzun olan ülkelere gittiğinizde yapacağınız ön hazırlıklar vize sıralarında zamanın çabuk akmasına yardımcı olur.

        HAVALİMANI İÇİN VAKİT AYIRIN

        Havalimanı kaliteli uçuşun ikinci yoludur. Havalimanlarında geçireceğiniz vakit business uçuşunuzun konforunu artıracaktır. Peki bu durum nasıl gerçekleşecek? Tabii ki havalimanına zamanında gelerek ve size sunulan farklılıklardan yararlanarak olacaktır. Havalimanına planlanan uçuş için zamanında gelip, özel yolcu salonlarında keyifli vakit geçirirseniz uçuş kaliteniz artacaktır. Tam tersini düşünürsek uçağa geç kalıp, acele ederek uçağa son dakika binen yolcuların uçuş esnasında da rahat edemediği bir geçektir.

        REKLAM

        DOĞRU KOLTUĞU SEÇİN

        Koltuk seçimi de uçuş kalitenizi artıracak en önemli unsurlardan birisidir. Özellikle Business class’ta uzun uçuşlarda doğru koltuk seçimi sizi ve yanınızda oturan yolcunun kaliteli zaman geçirmesini sağlayacaktır. Uçuş süresi boyunca uyumayı planlıyorsanız cam kenarını seçin. Arada bir yürüyüş yapma ihtiyacınız varsa, sık sık lavaboya gitme durumunuz olacaksa koridor kenarı koltuk seçin. Business class’ta uçsanız dahi bir çok havayolunun koltuk konfigrasyonu ikili olduğundan cam kenarındaki yolcu ihtiyaç halinde koridorda oturanı rahatsız edecektir. Koridoru tercih etmeniz halinde sizin uçuşu uyuyarak geçirme planı hayal kırıklığına uğrayabilir. Önceden koltuk ayırma imkanınız olması halinde galley alanına uzak olan yerleri tercih etme imkanınızda olacağından uçakta personelin servis ve lavaboyu kullanan yolcuların sebep olacağı gürültüden etkilenmezsiniz.

        REKLAM

        İKRAMLARA 'HAYIR' DİYEBİLİN

        Kuşkusuz Business class uçuşlarda size ikram edilenlere ‘hayır’ demek zor olacaktır. Dünyadaki birçok havayollarıyla seyahat etmiş, havacılık üzerine az çok bilgisi olan gazeteci Güntay Şimşek olarak ben bile Türk Hava Yolları (THY) ile uçarken kendimi zor tutuyorum.

        THY’nin Turkish Do&Co ile önünüze getirdiği mönüler gerçekten çok leziz ve bir uçuşta olması gerekenin üzerinde bir kalitede. Ama siz yine de hem uçuş öncesi hem de sonrası tüm yediklerinize dikkat edin. Uçuş boyunca az hareket edeceğiniz için ne kadar az yerseniz, o kadar rahat edersiniz. İçeceklerde ise kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durun. Daha çok yeşil çay, domates suyu ve özellikle bol su tüketmeyi unutmayın. Bu içecekler sizin insülin salgılamanızı düzene sokacak ve uçuş sonrasında da jet-lag durumunu az indirecektir.

        KIYAFETİNİZİ ALTERNATİFLİ SEÇİN

        Kat kat giyinmek uçuşlardaki en pratik giyinme şeklidir. Uçağın içindeki sıcaklık derecesine göre üzerinizdeki kıyafetleri çıkarıp tekrardan giyebilme imkanı vardır. Bol ve rahat kıyafetler, oluşacak kan basıncı sebebiyle ayaklarınızı sıkmayan ayakkabı ve eşofman tercihi sizi uçuş esnasında rahat ettirir. Kıyafetlerde kırışıklık derdiniz olmaz. İnmeye yakında gideceğiniz ortama göre uygun elbiselerinizi giyebilirsiniz. Business class uçuşlarda yolculara verilen uçuş kitlerinde bulunan çorapları giyebilir, verilen terlikle rahat edebilirsiniz. İlk defa business uçanlar genelde bu kitlerin içine bile bakmayabiliyorlar. Bazı havayolları ise istenmesi halinde pijama bile verebiliyor. Gürültü kesen kulaklıklar koltuğunuzda bazen sizin düşünmediğiniz bir yerde olabiliyor. Business uçuşların hakkını vermek istiyorsanız, mutlaka kabin personelinden de destek isteyin. Aksi halde Business class’ta ekonomi yolcusu gibi uçuşu tamamlarsınız.

        Diğer Yazılar