Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havayollarının en önemli rekabet argümanlarından birisi haline gelen özel yolcu salonları (lounge), Türk Hava Yolları‘nın da (THY) yüksek segmentteki yolcuyu kendisine çekmesinde ciddi parametre olmaya devam ediyor. İkram şirketi Turkish Do&Co ile yakaladığı büyük başarı ve uçak içi ikramlarla topladığı ödüllerle adından sıkça bahsettiren THY, Atatürk Havalimanı’ndaki “Lounge İstanbul” konseptini, yurtdışında en fazla uçtuğu havalimanlarına taşımaya başladı. Moskova‘dan Türkiye’ye günde 8 seferin (İstanbul’a 4, Antalya’ya 3, Ankara’ya 1) yapıldığı Vnukovo Havalimanı‘nda THY ilk adımı attı. Bu havalimanının yakında hizmete girecek yeni A Terminali’nde “İstanbul Lounge”un da ilk dış şubesi açılacak. Her şeyi tamamlandı. İlk test edenlerden birisi de ben oldum.

        Ruslara mantı, pide, sarma, simit, köfte, baklava, sütlaç, Türk kahvesi, Türk çayı ve ayran gibi Türk mutfağından örnekler sunacak olan “Lounge İstanbul” için Vnukovo Havalimanı yetkilileri de oldukça cömert davranmışlar ve tam 650 metrekare alanı tahsis etmişler. Hatta, “2 bin metrekare isteyin, uygun ekonomik şartlarda, o kadar alanı bile THY için tahsis edebiliriz” cevabını vermişler. Rus yetkililerinin ve Vnukovo Havalimanı otoritesinin bu cömert ve sıcak yaklaşımının sebebini THY Rusya Federasyonu Genel Müdürü Mefail Deribaş‘a sordum. Aslında ben cevabını 2 yıl öncesinden biliyordum, ama bir kez daha vurgu yapsın istedim.

        Boeing 787 Dreamliner uçağının dünya tanıtım turu sebebiyle Moskova’ya Nisan 2012’de gitmiş, ilk uçuşumu teknik heyetle birlikte Vnukovo Havalimanı’ndan Atatürk’e yapmıştım. İşte o seyahatimde Mefail Bey‘le THY’nin bu havalimanına niçin taşındığını konuşmuştum. Rus makamları, Vnukovo‘nun trafiğini artırmak ve Moskova’daki diğer 3 havalimanının önüne geçecek bir müşteri segmentine ulaşmak için THY‘nin bu meydandan uçmasını talep etmişler. Mevzuyu THY yönetimine aktaran Mefail Deribaş, aldığı olumlu cevap sonrası bu meydana taşınan ilk havayolu olmuşlar.

        Sonrasını tahmin edersiniz, meydan otoritesi THY‘nin bir dediğini iki etmiyor. Şu anda THY, bu meydanda el üstünde tutuluyor. “İstanbul Lounge’un açılmasıyla bize daha fazla değer vermeye başladılar. Hatta salonumuzu gördüklerinde de şaşkınlıklarını saklamadılar” diyen Deribaş, rahat bir tasarımla aynı anda 120 yolcu ağırlama kapasitesine sahip olduklarını, ilk önce geniş gibi göründüğünü, ama Moskova’nın zengin ve lüsk düşkünü yolcu profili dikkat alındığında kısa sürede müthiş ilgi göreceğini söyledi.

        “İstanbul Lounge” özel yolcu salonu, ilk etapta Turkish Do&Co‘nun İstanbul’dan gelen yönetici, aşçı ve servis elemanları tarafından idare edilecek ve kalitesinden ödün vermemek için bu salonda görev yapacak personeli eğitecekler. Turkish Do&Co Yönetim Kurulu Başkanı Attila Doğudan ise Moskova’daki salonu THY‘nin yoğun uçuş yaptığı ABD, Almanya, İngiltere ve Avrupa‘dan çeşitli şehirlerin takip edeceğine, ilk etapta ise New York, Londra, Frankfurt, Paris ve Milano noktalarının olduğuna dikkat çekti. Yurtdışındaki ilk özel yolcu salonunun her şeyiyle yakından ilgilenen Doğudan, işin sırrının malzeme temini, kaliteli, titiz üretim, işini seven tecrübeli ve sürekli gelişmeye açık personel olduğunu ifade ederek, İstanbul’daki kalitelerini devam ettirmek için bu detayların tartışılmaz olduğunu vurguladı.

        Şu anda THY, Rusya‘nın en önemli ve en büyük yabancı havayolu konumunda. 2013’te Rusya’dan Türkiye’ye 4 milyon 300 bin turist gelirken, THY bu pazardan 600 bini Moskova- ’dan olmak üzere yaklaşık 1 milyon yolcu taşımış. Bu seneki hedefi ise 1 milyon 200 bin yolcu. THY, Rusya’da uçtuğu 9 şehir adedini de bu ay içinde İstanbul-Stavrapol hattının açılmasıyla 10’a çıkarmış olacak. Vnukovo Havalimanı‘nın, Moskova’ya ve Türkiye’ye en yakın meydan olması, nüfusun yüzde 30’una hitap etmesi ve bu nüfus kesiminin de yüzde 70’inin çok yüksek gelire sahip olması, THY’- nin çekmeye çalıştığı business class yolcu kitlesi için çok önemli bir avantaj. Darısı yeni “İstanbul Lounge”ların başına...

        Diğer Yazılar