Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yılı...

        Soğuk savaşın en önemli simgelerinden Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yılı, 7-9 Kasım tarihleri arasında görkemli bir şekilde kutlanmaya hazırlanıyor. Berlin Duvarı, 1961-1989 yılları arasında, tam 28 yıl boyunca şehri ikiye böldü ve toplam 161 km uzunluğundaki (şehir içinde 45 km) beton duvarlar, Berlin’in sembolü oldu. Birçok insan Doğu Berlin’den Batı’ya duvarı aşarak kaçmaya çalışırken hayatını kaybetti. ABD Başkanı Ronald Reagan da Berlin Duvarı’nın yıkılmasından kısa süre önce dönemin SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’a seslenerek, “Yıkın bu duvarı Sayın Gorbaçov” demişti. Ve duvar 9 Kasım 1989’da yıkıldı. 3 Ekim 1990’da ise iki Almanya’nın birleşmesiyle Berlin de kaynaşmaya başladı. Günümüzde ise iki Berlin’i birbirinden ayırmak pek mümkün değil. Sadece Berlin şehir merkezinde eski duvarın izlerini çift sıra parke taşları üzerinden sürmek mümkün. Ancak hafızalara kazıdığı izleri silmek o kadar kolay değil. Bu sebeple 25. yıl kutlamaları dünyada yankı yapacak bir etkinlikle, Gorbaçov’un da katılımıyla kutlanacak.

        12 KM BOYUNCA 10 BİN BALON

        Kutlama programının başındaki isimlerden birisi olan Visit Berlin Turizm Ofisi Genel Müdürü Burkhard Kieker ile yaptığımız görüşmede, Berlin Duvarı’nın şehir içindeki 12 km bölümüne, 10 bin adet ışıklı balon koyarak kutlama yapacaklarına dikkat çekti. Her bir balonun aydınlatmasının bir BMW farı gücünde olacağına dikkat çeken Kieker, yapılacak kutlamalar hakkında şu bilgileri verdi:

        “Altındaki bataryadan şarj edilecek her balonun başında da bir tane nöbetçi olacak. 7 Kasım Çarşamba’dan 9 Kasım Cuma akşamına kadar balonlar yerlerinde kalacak. Cuma günü 21.45’te ise tüm dünyaya yapılacak canlı yayınla, Avrupa Birliği’nin resmi marşı seçilen Beethoven’ın 9. Senfoni’si eşliğinde, balonlar, duvarın sonunu sembolize amacıyla gökyüzüne bırakılacak. Balonların başında nöbet tutacak isimler arasında Mihail Gorbaçov, Lech Walesa, Almanya Başbakan Angela Merker gibi isimler yer alıyor. Balonları gökyüzüne uçurulduktan sonra ise Alman sanatçı Daniel Barenboim konser verecek. Ve 10 bin kişiyle büyük bir parti yapılacak.”

        Bütün bu çalışmalarla, kutlamalarla her ne kadar geçmişe vurgu yapılsa da Alman yetkililer, Berlin’in geleceği için bu törenleri tanıtım fırsatına çevirmek için gayret gösteriyorlar. “Duvarın yıkılışının 25. yılında neler yapıldığını da göstermek istiyoruz. Duvar boyunca çeşitli atraksiyonlar yapacağız. Doğu’dan Batı’ya kaçmak isteyenlerle ilgili, tüneller hakkında filmler göstereceğiz. Duvardan kaçmak isterken vurulan 160 kişi anılacak” ifadelerini kullanan Kieker, duvarın yıkılışından sonra özgürlük için savaşın ne demek olduğunu da böylece gündeme getirmiş olacaklarını söyledi.

        Visit Berlin Genel Müdürü, Türkiye’den balonların başında nöbet tutacak tanınmış simalar beklediklerinin altını çizdi. Berlin Duvarı’nın yıkılışı ruhuna uygun Türkiye’den devlet adamı, yazar, sanatçı aranıyor.

        25 yılda Avrupa’nın en çok ziyaret edilen 3. kenti oldu

        25. yıl kutlamalarının yüzde 50’si devlet, yüzde 50’si ise özel teşebbüsler, sponsorlar tarafından üstlenilmiş. Kutlamalarla Berlin markası öne çıkarılarak kentin tarihi figürleri, tolerans ve özgürlük kenti olarak algılanmasına katkı sağlanacak. Yapılacak kutlamalarla Berlin’in fikirlerin hayata geçirildiği bir şehir olduğu ve kutlamaların canlı yayınla 1.3 milyar insana ulaştırılması amaçlanıyor. Kutlamalar esnasında ise 800 bin ile bir milyon arasında turistin kente gelmesi bekleniyor. Çünkü “Tarihin en doğal olmayan hikâyesi Doğu-Batı bölünmesi”ne çok sayıda insan ilgi gösteriyor. Berlin’in 25 yıl içinde Avrupa’nın en fazla ziyaret edilen 3. kenti olmasının teknoloji, akıl ve toleransa borçlu olduğu söyleniyor, ama asıl nedenini Kieker şu vurgulayıcı ifadeyle anlatıyor: “Çünkü tarihin cehenneminden geçtik.”

        Roma’yı geçerek Londra ve Paris’ten sonra Avrupa’nın en fazla ziyaret edilen üçüncü kenti konumuna ulaşan Berlin, turizmde kaydettiği bu başarıyı önemli oranda Berlin Duvarı’nın yıkılmasına borçlu. Halihazırda Doğu Berlin daha gözde. Doğu’nun eski binaları cam çelik karışımıyla, doğal dokuya uygun şekilde yeni yaşamlarına kavuşturulmuş. Batı’da ise eski bina yok denecek kadar az.

        BERLIN NEDEN ÇOK ZIYARET EDILIYOR?

        Berlin’in kelime anlamı bataklık. Çünkü böyle bir yere kurulmuş ve şu an 1100 köprüye sahip. Fakat Berlin aynı zaman bir kültür ve sanat kenti. Tam 170 müzesi var. En gözdesi, bir numarası ise Anadolu’dan giden eserlerden oluşturulan Bergama Müzesi. 1930’da hayata geçirilen Bergama ile birlikte dünyanın sayılı 5 müzesi burada. Dünyanın en güzel kilisesi olarak anılan Berlin Katedrali de Ayasofya ve Petersburg’dan etkilenerek yapılmış. Mısır Müzesi’nde ise Nefertiti’nin hiç tadilat geçirmemiş büstü yer alıyor. İki numarada Duvar Müzesi ve üçüncü sırada ise Yahudi Müzesi geliyor, onu Teknik Müze ve diğerleri takip ediyor. Berlin’i gezmek için yaklaşık 5 gün gerekiyor. 2013’te 11.3 milyon kişi ziyaret etmiş ve toplam geceleme sayısı 27 milyona ulaşmış. Diğer bir ifadeyle ziyaretçilerin ortalama geceleme süresi 2.4.

        Berlin’i en fazla Almanlar ziyaret ediyor. Yurtdışı ziyaretçileri arasında ise İngilizler, İtalyanlar ve Amerikalılar ilk üçü paylaşıyor. Avrupalı ziyaretçiler arasında Türkler 15. sırada yer alıyor.

        Diğer Yazılar