Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) muğlak yapısı içinde yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı, her dönem tartışılır oldu. Geçen hafta benim ilk defa gündeme getirdiğim üzere bu havalimanında da uçak park alanı sorunu sebebiyle slot (uçuş izni) sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Uzun süredir ikinci pist yapılacağına dair söylentiler var, ama henüz bu pistin ihalesi bile yapılamadı. Üstelik pist meselesi Ulaştırma Bakanlığı uhdesindeki Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) emanet edilmesine rağmen geç kalındı. Atatürk Havalimanı kapasitesini zorluyor, Sabiha daha şimdiden dolduysa, devletin en üst düzeyde bu soruna el atması lazım. Aksi halde olan Türk sivil havacılığına Türk Hava Yolları ve diğer şirketlerimize olacaktır.

        Yaklaşık 6 yıl önce, 1 Mayıs 2008’de, Limak Holding, Hintli GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings Berhad ortaklığı, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndaki mevcut terminalleri, otopark, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini, 20 yıl süreyle işletmek üzere işe başladı. Havalimanının trafiği de üç ortağın tahminleri üzerinde gelişti, büyüdü. Bu tabloya bakınca hiçbir şirketin hisse devri yapabileceği akla gelmiyordu. Ancak 30 Nisan 2014’te GMR, % 40 hissesini, % 20 hisseli en küçük ortak Malaysia Airports’a devretti, çıktı. Aradan 5 ay geçmeden bu defa Limak % 40 hissesini TAV’a devirle gündeme geldi. Galiba Malezyalılar da bir miktar hissesini TAV’a devredecek. Böylece 3. Havalimanı ihalesini kaybeden, Atatürk’te de 2020 sonuna kadar işletme hakkı olan TAV, önüne çıkan fırsatları iyi değerlendirerek.

        İstanbul’da kalacak. Dün medyaya yansıdığı gibi TAV’ın atraksiyonunun ortaklık olarak görülmesi doğru değil. Zira buranın işletmecisi olacak.

        Can alıcı soru şu; Ortaklar neden hisselerini devrediyor? Sorun nedir? Limak’ın gerekçelerini aşağıda okuyacaksınız. Ama GMR ve Malaysia Airport’un durumu iyi tahlil edilmeli. Problem kamuda olabilir mi? Meselenin bir ucunda SSM varsa, mutlaka devlet bu sorunu çözmeli. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, önceki hafta Sabiha Gökçen’de bir inceleme yapmıştı. Acaba bu meydan bakanlığa mı devredilecek?

        ‘TAV’DAN GÜZEL TEKLİF GELDİ, DEĞERLENDİRDİK’

        İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı sektörde markalaşmanın en önemli adımı olarak gören Limak Holding’in buradaki hisselerini en ciddi rakibi TAV Havalimanları Holding’e satması piyasada şaşkınlıkla karşılandı. Dün bu haberi Türkiye, Habertürk’teki benim yazımdan öğrendi. Ben de merak ettiğim diğer hususları, en yetkili isme sordum. Cevap tahmin ettiğim gibi; ‘Diğer projelere daha ağırlık vermek’ şeklinde özetlenebilir.

        Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, TAV Havalimanları Holding’ten iyi bir teklif gelince 3. Havalimanı ve enerji yatırımlarına daha fazla eğilmek ve ağırlık vermek için hisse devrini gerçekleştirdiklerini söyledi. 3. Havalimanı’nda orman ve madencilerden kaynaklı meselelerin henüz bitirilmemiş olması sebebiyle yer tesliminin gerçekleşmediğini ifade eden Özdemir, havalimanının 1. fazı için kredi görüşmelerini tamamladıklarını, 1 ay içinde de neticelendireceklerini kaydetti. Özel ve kamu bankalarından 3. Havalimanı 1. faz için 4.3 milyar Euro anapara kredi temin ettiklerini, maliyetiyle birlikte bu rakamın 5.5 milyar Euro olacağını söyleyen Nihat Özdemir, hangi bankaların kredi sağlayacağının da önümüzdeki günlerde açıklanacağını vurguladı.

        3. Havalimanı’na ortak olacak mı?

        Dün sürpriz hisse devri gerçekleşince önemli bir kaynağım, TAV’ın 3. Havalimanı ihalesini kazanan Limak-Cengiz-Kalyon-Mapa-Kolin Girişimi Grubu içinde yer alanlardan bazılarıyla da temasta olduğunu, bir veya birkaçının da hissesini alabileceğine işaret ederek, bir de isim zikretti. Bu durumu Nihat Özdemir’e sordum, ancak bilgisi olmadığını söyledi. TAV tarafı ise bu konuda oldukça ketum. Ancak aldığım duyumlara göre konsorsiyumdaki bazı şirketlerin öz kaynak sorunu ve projenin büyük olması sebebiyle endişeleri varmış. Ne olacağına dair yorumu da siz yapın.

        Diğer Yazılar