Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havacılık dünyası, geçmişine en fazla atıfta bulunan, endüstrisinin mazisine en sık göndermeler yapan sektörlerin başında gelir. Çünkü bugün bile tarihteki hangi havacılık hadisesinden bahsetsek, hatta gündeme getirsek ciddiyetler takip ediliyor, ilgiyle izleniyor. Ülkemizde ise havacılık ve uçak dendiğinde akla ilk gelen Türk Hava Yoları ve onun hafızalara kazınmış olan 1960’lı yılların beyaz üzerine kırmızı çizgili, pijama desenli uçakları oluyor. Bu durum sadece THY’ye özgü değil, diğer tüm havayolları için de geçerli. Öyle ki; Kimi uçak desenlerini, kimisi kabin memuru (host ve hostes) kıyafetlerini ve bazıları da zaman zaman eski logolarını çeşitli tanıtım ve anma faaliyetleri çerçevesinde günümüze taşımayı ihmal etmiyorlar.

        Mesela THY, 15 Aralık 2005’te filosuna yeni katılacak Airbus uçakları için yaptığı törende bir de sürpriz hazırlamıştı. Bir döneme damgasını vurmuş olan pijama desenleri, retro modası kapsamında THY’nin ‘Kahramanaraş’ isimli, Airbus A320 modeline uygulanarak, bizlere nostalji yaşatmıştı. Ve o uçak bir yıl süreyle de gökyüzünde arz-ı endam etmişti. THY’nin ‘Nostalji Uçağı’, ‘Turkish Technic’ arşivlerden elde edilen teknik çizimler doğrultusunda, çevre dostu 250 kg boyalarla yeniden canlandırılmıştı.

        Alman Lufthansa Havayolları da II. Dünya Savaşı'ndan sonra başladığı ilk seferinin tarihi olan 1 Nisan 1955'in yıldönümünde, 1 Nisan 2005’te Hamburg-Düsseldorf- Frankurt-Münih hattında nostaljik bir uçuş gerçekleştirmiş ve ben de ilk yolcularından birisi olmuştum. 1955 yılında pervaneli Convair 340 model ile yapılan ilk seferi bu defa aynı gövde tasarımıyla jet motorlu Airbus 321'le yaşamış ve oldukça eğlenceli bir uçuş yapmıştık. Çünkü hostesler de 1955’in kıyafetleriyle uçak içinde bizlere eşlik etmişti. Bugünlerde de Lufthansa’nın, 2005 yılında gerçekleştirdiği bu retro uçuşunu, servisten çıkaracağı uçakları onurlandırmak için kullanması gündemde.

        Bu hafta içinde ise benzer bir nostalji hadisesine Qantas Havayolları, filosuna dahil ettiği Boeing 737-800 model uçaklarının teslim töreninde imza attı. Boeing’in merkezi Seattle'da yapılan törende, Quantas 70'li yılların retro temalı görünümüyle, uçan kanguru logosunu da taçlandırmış oldu. Qantas Havayolları'nın tanıtım elçisi ve havacılık tutkunu olarak tanınan ünlü aktör John Travolta da filoya yeni katılan uçaktan Qantas üniformasıyla çıkarak orijinal Pucci üniformalı iki hostesle kırmızı halıda yürüdü. Quantas filosuna katılan 75'nci 737–800 uçağıyla Avustralya'nın her köşesine uçacak olan Travolta, uçağın retro görünümünün yolcuların nostaljik duygularını canlandıracağına vurgu yapıyor. Fakat havacılıkta geçmişe yolculuk eden ve bunu bir tören havasında yapan çok sayıda şirket var.

        Uçağa emeklilik öncesi tören

        British Airways, Kasım 2010'da emektar Boeing 757’sini yıl boyunca yeniden uçurarak onurlandırdı. 1983 yılında uçuşlarına başlayan Boeing 757, yapılan modifikasyonlar ile 2010 yılında tekrar kullanıldı.

        Yıldönümünü maziyle andı

        Continental Airlines, 75'inci yılını kutlaması adına bir Boeing 737-900ER’sini 1940 yılındaki uçakları gibi boyattı. Blue Skyway adı verilen uçak yeniden gökyüzündeki yerini aldı. Uçağın yansıttığı 1940'lar hem Hollywood’un şaşalı dönemine hem de "Büyük Buhran"ın son dönemine denk geldiği için büyük ilgi gördü.

        KLM de modaya uydu

        Hollanda Kraliyet Havayolları KLM, 90'ıncı yılını kutlarken, filosundaki Boeing 737 uçağını 90 yıl öncesinin kuyruk çizgili haline çevirdi. O süreç boyunca indirimli bilet verilirken, uçağı hâlâ gökyüzünde görmek mümkün.

        Geçmiş zamanın uçağı

        Amerikan Airlines, Boeing 737’yi geçmişte kullandığı renkler ile boyayarak 2000 yılından itibaren uçurmaya başladı. Boyadıkları renk ise 1960’ların emektarı Boeing 727 ile aynı.

        Fehmi Koru: ‘Seyahat çantamı eşim hazırlar’

        Bu hafta Airport’ta konuğum gazeteci-yazar Fehmi Koru oldu. Koru’yu uzun bir süredir tanıdığımdan çok seyahat ettiğini ve neredeyse dünyada gitmediği yer kalmadığını biliyorum. Hatta bir zamanlar yılın üçte ikisini yurtdışında geçirecek kadar yoğun yolculuk yapardı. İşte bu seyahatlerinin hiçbirinde dahi çantasını kendisi hazırlamamış. Eşi yolculuk programına bakarak, Koru’nun valizlerini hazırlamış ve hazırlamaya da devam ediyor. Fehmi Koru ilk yurtdışı seyahatini ise üniversite öğrencisiyken otostopla Avrupa ülkelerini yapmış. Bu Pazar Habertürk Airport’ta, saat 12.15'te bu keyifli sohbetimizi izleyebilirisiniz.

        Ayrıca bu hafta Türkiye'nin insansız hava araçlarında geldiği son durumu, Türk Silahlı Kuvvetler envanterine giren ilk milli ve özgün İHA’mızın hikayesini de ekrana getiriyoruz. Maliyet rakamlarının sürekli artmasıyla gündemde olan ve Türkiye’nin sipariş verdiği geleceğin savaş uçağı F-35 dosyamız ve uçuş rotasında ise Tebriz yer alacak.

        Diğer Yazılar