Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uçağınıza bindiniz ve ekonomi sınıfında 4-5 saatlik bir yolculuk yapacaksınız.Fakat önünüzde uçuşu keyfe dönüştürecek, zamanınızı hoşça geçirmenize yardımcı olacak bir ekran ve eğlence sistemi yoksa havada yapacağınız fazla bir şey de yok demektir. Veya businessclass’tasınız, ama uçaklarda arada bir yaşanan bozuk ekran bu defa size denk geldi. Ne yapacaksınız? Daha farklı durumlar da söz konusu. Hangi sınıfta uçarsanız uçun küçük gövdeli,eski model uçaklarda ve özellikle düşük maliyetli havayollarında eğlence sistemi bulunmuyor. Maliyet ve ağırlık sebebiyle de eğlence sistemi maalesef konmuyor.

        İşte tüm bu sorunları Türk mühendislerinin geliştirdiği yeni kabin içi eğlence sistemi ortadan kaldıracak.Teknik malzeme, kutu ve montaj (hardware ) kısmı Türk Hava Yolları,sistem yazılımı (software) ise Havelsan mühendisleri tarafından geliştirilen yeni uçak içi eğlence sistemiyle, tüm yolcular yanlarında bulunan akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarıyla kablosuz olarak “offline 3G” sistemiyle bağlanıp, film, müzik, dizi, özel programlar, oyunlar ve günlük yüklenmiş gazeteler gibi her şeye ulaşabilecekler

        SKY FESADECE 25 KG

        THYTeknik ve Havelsan ortaklığında geliştirilen Syk Entertaiment System (Sky FE), havacılık dünyasında uçak içi eğlence sistemini değiştirmeye aday yönemli bir çalışma. Sky FE, tüm uçak modellerinde her sınıftaki yolcuya hizmet vermek üzere geliştirilmiş. IOS veya android işlemcili cihazlara indirilerek çalışıyor. Hatta offline 3G özelliği sayesinde günlük gazete ve haber portallarını bile bu sistemle takip etmek mümkün olacak.Halihazırda uçaklarda koltuklarda bulunan mevcut eğlence sistemlerinin ekran ve onun alt donanımının ağırlığı yaklaşık 3 kg’ı buluyor.

        İlave olarak her uçakta eğlence sisteminin bir de merkez ünitesi bulunuyor. Dolayısıyla eğlence sisteminin, içeriğinin ve ağırlığının getirdiği ilave maliyete bir çok havayolu girmek istemiyor.THY Teknik-Havelsan ürünü Sky FE ise sadece 25 kilo ağırlığındaki bir sunucudan ve erişim bağlantılarından oluşuyor. Bu bağlantılar sayesinde uçağın her tarafından sisteme erişilebiliyor. Dolayısıyla tüm havayolları için oldukça cazip,rakiplerine göre çok daha avantajlı uçak içi eğlence sistemiyle dünya havacılığı tanışmış olacak.

        TÜM TESTLERİ GEÇTİ

        Havelsan Kabin İçi Eğlence Sistemleri Proje Yöneticisi Karaca Demirbağ, projenin yaklaşık 28 ayda geliştirildiğine ve farklı alanlardan tam 40 mühendisin görev aldığına dikkat çekiyor. Sistemin ilk testleri ise ekimde THY filosunda bulunan Boeing 737-800 model uçakta yapılmış. Her yönüyle başarıyla çalışmış ve tüm testleri geçmiş.Projenin yer testlerinin başarılı olmasıyla birlikte çıkan sonuçlar sertifika almak için Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı’na (EASA) gönderilmiş. EASA’nın vereceği STC (Supplemental Type Certificate)sertifikası sonrası Sky FE uçaklarda hizmet vermeye başlayacak. Projenin 2015 Ocak sonu veya şubat başı gibi onaylanarak, sertifikalandırılması bekleniyor. Ardından Amerikan Federal Havacılık Dairesi’ne (FAA) başvurularak, bu sistemin dünya çapında tanıtılmasının yolu açılmış olacak. Tüm dünyaya ihraç edilmesinin de önü açılacak.

        HER MODEL UÇAĞA UYGUN

        Sky FE, birçok düşük maliyetli ve eski model uçaklara sahip olan havayolu şirketlerinin umudu gibi görünüyor. Yeni sistemle havayolları,iş modelleri geliştirip yanında uygun cihazı (akıllı cep telefonu, tablet,bilgisayar) olmayanlara belirli bir ücret karşılığında hizmet verebilir.Ayrıca havayolları hem kendileri için hem de başka şirketlere yönelik bu sistemle istedikleri anketleri yaptırıp, en kısa sürede neticeye de ulaşabilirler.

        Wİ-Fİ YAKIN GELECEKTE

        Şimdilik offline 3G ile belirli güncel portallar takip edilirken, en yakın zamanda da wi-fi yani kablosuz internete bağlanma donanımının da sisteme eklenmesi için çalışmalar sürüyor. Sky FE, EASA belgesini aldıktan hemen sonra pazara sunulacak. Uçak içi eğlence pazarı 4.6 milyar dolarlık bir paya sahip ve geleceği açık. Bu nedenle yüzde 100 yerli olan Sky FE, bu anlamda bir,0hayli şanslı. Sistemin testleri Boeing 737-800’de yapılmasına rağmen,STC sertifikasıyla birlikte tüm uçak modellerine de adapte edilebilecek.Şirketin yakın gelecekteki hedefi ise iş jetleri olacak.

        UÇAKTA STRESİ AZALTAN OYUN

        Japon All Nippon Airways (ANA) şirketinin, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaptığı araştırmaya göre, yolcuların yüzde 72’si uçağa gergin ya da tedirgin biniyor. Uçağın içindeki ve havadaki hareketler sebebiyle oluşan stres ve tedirginlilik halinin yolcuları etkileme oranı ise yüzde 68. Bu oranlar bir uçuş için çok yüksek, çünkü stresin birçok yan etkileri var.

        Öncelikle stres vücudun birçok fonksiyonunu, en başta da kalbin düzenini değiştiriyor. Tedirginlik belirtileri, yolcuların ani bir kalp krizi geçirmesine bile sebebiyet verebiliyor. Bunun yanı sıra yükselen tansiyonda, gerginlik ve stresin doğurduğu bir başka olağan durum. Yolculuklarla ilgili bu araştırmaları yapan ANA, çözümü bir aplikasyonda bulmuş.

        Japon havayolu, stresin uçuş esnasında azaltılmasının, yolculuk için büyük bir avantaj olacağını saptamış ve geliştirdiği yazılımla uçak içerisinde kullanılabilecek bir aplikasyonu hayata geçirmiş. Bu aplikasyon, yolculara birkaç seçenekli oyunlar sunuyor. Örneğin yaşlı ve çocuk yolcular için parmak dokunuşlarıyla topları takip edebilecekleri bir oyun var. Yapılan araştırmalar, oyunda çalan müziğin yüzde 61 oranında oynayan kişiyi rahatlattığını göstermiş.

        Bir diğer oyun ise puzzle. Puzzle’la yolcuların stresten uzaklaşma oranı yüzde 54. Daha önemli bulguysa uçak yolculuğu esnasında okumak, film izlemek ve uyumak, bu aplikasyondaki oyunlar kadar stresi azaltmıyor. Oyun oynanırken odaklanılan nokta ve konsantrasyon vücudu tamamen rahatlattığı gibi zihnin de tamamen boşalmasını sağlıyor. Uçakta kitap okumak yüzde 54, film izlemek yüzde 48, uyumak yüzde 46, ANA’nın geliştirdiği aplikasyonda vakit geçirmek ise yüzde 61 oranında stresi azaltıyor.

        KADINLAR DAHA STRESLI

        29 Ekim-2 Kasım arasında Amerika’da rastgele seçilen 1000 yolcuyla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre kadınların yüzde 63’ü, erkeklerin ise yüzde 37’si uçak içerisinde stresli. Yaşça daha büyük olanlar (+45) daha sakin olurken 18-45 yaş aralığı uçak içerisinde kendini daha huzursuz hissediyor.

        Yolcuların en çok huzursuz hissettikleri ve gerildikleri dönem uçağın kalkış anı. Buradaki oran tam yüzde 68. Halbuki stres oranı türbülans esnasında bile yüzde 60 seviyesinde seyrediyor. Bir başka stres kaynağıysa havalimanı yoğunluğu; yüzde 69. Rötar yapan uçuşlarınsa yüzde 63 oranında yolcularda stres yaptığı saptanmış.

        EN TERCIH EDILEN; PUZZLE

        Yolcular oyunlar arasında en çok yüzde 97’yle puzzle’ı tercih ediyor. Özellikle en yüksek skor yapma çabası hem stresi azaltıyor hem de yolcunun tamamen kafasının dağılmasını sağlıyor. Network ağıyle yapılan bağlantıda en yüksek puanın da yapılması mümkün, çünkü aplikasyon uçak

        PAZARTESİ REZERVASYON GÜNÜMÜZ OLDU

        Uçak bileti, otel ve araba kiralama fiyatlarını aynı platformda karşılaştıran uluslararası seyahat arama motoru Skyscanner’ın son verileri, Türkiye’deki mobil cihaz kullanımındaki artışın seyahat planlamalarına da yansıdığını ortaya koyuyor. Skyscanner üzerinden akıllı telefonlarla Türkiye’den yapılan seyahat aramaları, 2013 senesine kıyasla, yüzde 210 oranında artış göstermiş. Tabletler üzerinden gerçekleştirilen seyahat aramalarındaki artış oranı ise aynı dönemde yüzde 41.

        Mobil cihaz üzerinden yapılan uçuş rezervasyonları da geçen seneye kıyasla yüzde15 oranında artış göstermiş. Tabletler üzerinden yüzde 41 oranında daha fazla arama yapılırken, yüzde 36 oranında daha fazla uçuş rezervasyonu gerçekleştirilmeye başlanmış. Skycanner araştırmasına göre Türk seyahat severler, en çok pazartesi günü seyahat planlaması yapıyor. En çok sabah saatlerinde bilgisayarları üzerinden uçuş araması ve rezervasyonu gerçekleştiriyor. Ancak, mobil cihazlar (akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar) üzerinden yapılan arama ve rezervasyonlar ise akşam saatlerinde yapılıyor.

        109 ÜLKEYİ GEZEN RESSAM

        Türk resim ve illüstrasyon sanatının en önde gelen ismleriden biri İsmail Acar. İlk yurtdışı seyahatini 80’li yılların sonlarına doğru İtalya’ya yapan Acar, dünyanın 109 ülkesinde birçok şehri gezmiş. Daha çok iş için seyahat ettiğini belirten İsmail Acar, Doğu’yu Batı’ya tercih ettiğini söylüyor. İsmail Acar’la uçaktaki koltuk seçiminden yurtdışında yemek tercihlerine kadar geniş yelpazede yaptığım sohbeti Habertürk TV’de pazar günü 12.15’te izleyebilirsiniz. Airport’ta ayrıca en uygun uçak biletini hangi gün alabileceğiniz, havacılık tarihinin en önemli uçuşları ve Almanya’nın sanat şehirleri Leipzig ile Dresden yer alacak.

        Diğer Yazılar