Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uçaklar, çok seyahat edenlerin evi gibidir. Özellikle uzun mesafeli uçuşlarda sık uçan yolcular için hava yollarının kabin içinde sağladığı hizmet ve konfor çok önemlidir. Ancak seyahatin rahat ve keyifli geçmesinden, uçak içinde konforun sağlanmasından sadece hava yollarını sorumlu tutmak da doğru olmaz. Yolcuların da uzun ve kısa mesafeli uçuşları keyifli geçirmelerine yönelik tecrübe edilmiş, geliştirilmiş güzel metodlar var. İşte o altın tecrübeler:

        1- Hafif ve pratik bagaj

        Seyahat hazırlığı yolculuğun yüzde 70’ini oluşturur. Gidilecek yere göre alınabilecek ya da giyilecek kıyafetlerin valizinizde çok yer kaplaması durumunda bagajın hacmi ve ağırlığı artacaktır. Bu sebeple öncelik sırası belirleyip çantanızı ona göre hazırlayın ve her halükârda yüzde 25’inin boş kalmasına dikkat edin.

        2- Biniş kapısına dikkat

        Uçağa bineceğiniz kapının değişmesi ve bu yüzden uçağı bekletmek veya uçuşu kaçırmak havalimanlarında en çok yaşanan olaydır. Böyle bir sorun yaşamamak için yapılan anonsları iyi takip etmeli veya bilgilendirme ekranlarına sık göz atmalısınız. Yabancısı olduğunuz bir havalimanındaysanız, kapınızın yerini önceden bulun ve yakın yerlerde olmaya çalışın.

        3- Bol bol su tüketin

        Uçakta içtiğiniz kahveler, vücudunuzda farklı bir mekanizmayı tetikleyeceğinden belirli bir süre sizi konsantre tutacaktır. Ancak fazla kafein, sinir sisteminizi negatif anlamda etkileyebilir. Yanı sıra alınan alkol uykunuzu getirdiği gibi uçaktan indiğinizde mide bulantısı ve baş ağrısına da yol açabilir. Fazla mineralli su veya soda ise midenizdeki gaz oranını yükselterek sindirim sisteminizi bozabilir. Bu nedenle en uygun yöntem her saat başı alacağınız en az 0.2 litre su olacaktır. Bol su tüketimi baş ağrınızı azaltıp, vücut basıncınızı ayarlar.

        4- Ellerinizi sterilize edin

        Uçaklar sağlık açısından en savunmasız kalabileceğimiz yerlerdir. Seyahatte kullanabileceğiniz temizlik malzemeleri taşımanız, hijyen açısından önemlidir. Ya da sık sık ellerinizi yıkamanızdan bir zarar gelmez, aynı zamanda suyla temas etmeniz de bedeninizin nemlenmesini ve gevşemesini sağlar.

        5- Beslenme çantası

        Birçok hava yolu şirketi her öğün yiyecek ve içecek servisi yapsa da siz kendinizi garantiye alın. İçerisinde sevdiğiniz küçük taze meyve ve sebzelerden oluşan bir çantanız olsun. Taze olması kana çabuk karışması anlamında destek olacaktır. Bu sayede servis olmadığı zaman vücudunuzdaki kan şekerini dengelemiş olursunuz.

        6- Uyku kiti ve ayakkabı

        Bazı uçaklarda seyahat kitleri dağıtılıyor. Ancak kendinize ait bir seyahat kitinizin olması yolculuktaki sorunları en aza indirecektir. Boyun ve bel desteği, göz bandı, kulak tıkacı ve şal gibi gereçler yolculukta size dıştan gelecek etkilere karşı koruyacaktır. Uzun mesafeli yolculuklarda, büyük ayakkabılar denetimlerde kolayca çıkarılıp giyilebilir olduğundan geçişte zaman kazandırır. Ayaklarınıza daha rahat hareket imkânı verdiğinden terleme, koku gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırır.

        7- Uçakta wi-fi

        Bineceğiniz uçaktaki özellikleri önceden kontrol edin. Eğer uçağınızda wi-fi bağlantısı varsa, ücretlendirme durumunu terminaldeyken öğrenin. Gerekiyorsa ücretini önceden ödeyin. Aksi takdirde uçakta internet hizmetinden yararlanamayabilirsiniz.

        8- Tabletin şarjı

        Uçak içi eğlence sistemleri uzun seyahatlerde bazen yetersiz kalabilir. Bu nedenle araç ve gereçlerinizin şarjını uçağa binmeden kontrol edin. Bu sayede uçakta bir Sürpriz ile karşılaşmaz ve yolculuk boyunca rahat edersiniz. Ayrıca DVD oynatıcılar, oyun konsolları veya elektronik kitaplar da yolculuğunuzun zevkli geçmesine katkıda bulunacaktır, unutmayın.

        9- Koridorda oturun

        Tek veya 2 koridorlu uçaklarda koltuk numaraları ve sıralanması farklılık gösterebilir. Bu durumda kabin personelinden yardım alın. Yerinizi erken bulmanız, valizinizi ve eşyalarınızı sorunsuz yerleştirip uçuşa hazırlanmanıza yardımcı olur. Eğer uzun uçuşunuzu ekonomi sınıfında yapıyorsanız, cam kenarı veya orta koltuk yerine koridor tarafında oturmanız halinde hareket alanınız geniş olacaktır. İstediğiniz zaman kalkabilir, bacaklarınızın sığmadığı noktada ayaklarınızı koridora doğru uzatabilirsiniz. İhtiyaç halinde çantanıza ulaşmanız kolay olur, uçaktan ineceğiniz zaman hızlıca çıkışa doğru yönelebilirsiniz.

        10- Vakumlu poşet

        Güvenlik sebebiyle kabine alınan bagaj ve eşyaların içinde bulunan sıvı malzemelerde sınırlamalar var. 100 ml’den büyük sıvı eşyaları kabine almak yasak. Küçükleri de ayırıp kontrolden geçirmeniz gerek. Dolayısıyla kabine aldığınız bagajınızda parfüm, ilaç veya spreyleri kesinlikle vakumlu bir torbaya koymalısınız. Hazırlıklı olursanız güvenlik geçişlerinde ürülerinize el konulmaz.

        Erken rezervasyonu ne kadar benimsedik?

        Yıllarca şikâyet konusu yaptığımız Avrupalıların kendi ülkemizde bizden ucuz tatil yaptığı efsanesi yıkılıyor mu? Tatili daha ucuza yapmanın en iyi yöntemi olarak gösterilen erken rezervasyona Türkiye’de ne kadar ilgi var? Erken rezervasyon yapıp, sonra iptal edilirse maddi kayıp söz konusu mu? Tüm bu soruların cevabını ETS Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy veriyor. Meraklıları yarın 12.15’te Habertürk’te Airport’a davet ediyorum. Ayrıca bu hafta Airport’ta şu konular var: TSK, yeni nesil savaş uçağı F-35 ve ağır yük helikopteri Chinook ile gücünü ne kadar artıracak? Tarihi yapıları ve çikolatasıyla sanat ve kültür kenti Viyana. Boeing ile Airbus arasındaki rekabet nasıl sonuçlandı, kaç adet uçak teslim edildi, ne kadar sipariş alındı?

        Diğer Yazılar