Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyanın en büyük havalimanı tartışmaları özellikle yolcuların çok dikkatini çeker. Ancak “Neye göre büyüklük” dendiğinde, ülke yönetimleri yolcu ağırlama kapasitesiyle konuya dahil olurken, bizler gerçekleşen yolcu rakamlarıyla ve gerçek değerlerle gelişmeleri takip etmeyi arzularız. Bu konudaki en önemli veri kaynağımız ise merkezi Kanada’da bulunan Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (Airport Council International – ACI) her sene bu vakitler açıklanan verileridir. Yolcu yoğunluğuna göre dünyanın en büyük 20 havalimanı sıralamasında, Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli kapısı Atatürk Havalimanı, 2014 yılında 5 basamak yükselerek 13’üncü oldu. Bir önceki yıla oranla yolcu sayısını yüzde 10 seviyesinde artıran TAV Havalimanları Holding yönetimindeki Atatürk Havalimanı, yolcusunu en fazla artıranlar arasında ise lider konumunda.

        DUBAİ HIZLA YÜKSELİYOR

        Yolcu trafiğine göre yapılan değerlendirmeye göre 2013 yılının ilk 4 büyük havalimanının sıralaması değişmedi ve hepsi yerini korudu. ABD Hartsfield-Jackson Atlanta Havalimanı, bir önceki yıla göre yolcu sayını yüzde 1.9 artırıp 96 milyona ulaşarak liderliğini muhafaza etti. Fakat Atlanta, uluslararası yolcu trafiğinde 20 büyük havalimanı arasına giremedi. Atlanta’yı takip eden Çin Pekin Havalimanı’nın büyüme hızı ise yüzde 2.9 ve yakın zamanda liderlik koltuğuna oturma şansı görünmüyor. Dubai Havalimanı ise uluslararası yolcu trafiğinde yaklaşık 70 milyon yolcuya ulaşarak, 2013’teki ikincilikten Londra Heathrow Havalimanı’nına ait olan liderlik koltuğuna oturdu. Toplam yolcu trafiğinde bir sıra yükselerek 6’ncı olan Dubai’nin, birkaç yıl içindeilk 3 gireceğini söyleyebiliriz.

        2014’TE 6.6 MİLYAR YOLCU ACI’nın 2014’e verileri, dünya çapında 1095 havalimanından gelen bilgiler ışığında hazırlanıyor. 2014’te 6.6 milyar kişinin bu havalimanlarını kullandığı dikkate alınırsa, havacılıkta bu raporlamanın değeri daha iyi anlaşılacaktır. Küresel anlamda 2013’e göre yüzde 5.1 yolcu artışı olurken, en fazla yolcu 2.1 milyar ile Asya-Pasifik bölgesinde taşındı. Avrupa’daki yolcu sayısı 1.8 milyar olurken, Kuzey Amerika’da 1.6 milyar kişi havalimanlarını kullandı. ACI verilerine göre, 2014’te dünya genelinde 82.9 milyon uçak trafiği gerçekleşirken, Kuzey Amerika, 28.9 milyonla ilk sırada yer aldı. Avrupa’da 21 milyon, Asya Pasifik’te ise 19 milyon uçak trafiği yaşandı. Ve en önemli hususa gelince; dünya genelindeki 6.6 milyar yolcunun, 2.6 milyarı uluslararası seyahat etti. Bir önceki seneye göre artış oranı yüzde 6 olurken, en fazla uluslararası yolculuk 1.2 milyarla Avrupa’da yaşandı. Asya Pasifik’te 625.6 milyon, Kuzey Amerika’da 242.7 milyon, Ortadoğu’da ise 228.9 milyon kişi uluslararası yolculuk yaptı.

        En fazla yolcu ağırlayan 10 havalimanı

        1ATLANTA 96.178.899

        2PEKİN 86.128.270

        3LONDRA HEATHROW 73.408.489

        4TOKYO HANEDA 72.826.565

        5LOS ANGELES 70.663.265

        6DUBAİ 70.475.636

        7CHİCAGO 69.999.010

        8PARİS CDG 63.813.756

        9DALLAS/FW 63.554.402

        10HONG KONG 63.121.786 Uluslararası yolcu trafiğinde en büyük

        10 havalimanı

        1DUBAİ 69.954.392

        2LONDRA HEATHROW 68.091.095

        3HONG KONG 62.901.024

        4AMSTERDAM 59.940.534

        5PARİS 58.627.080

        6SİNGAPUR CHANGİ 53.289.000

        7FRANKFURT 52.713.013

        8SEUL INCHEON 44.906.813

        9-İ STANBUL ATATÜRK 38.037.302

        10BANGKOK 37.183.099

        Yolcuların önemli bir kısmı uçakta ağlayan bebek sesine tahammül edemez. Bunu da bebeğin sahiplerine bakışları ve davranışlarıyla hissettirirler. Bebekle seyahat edenler için bu tür yolcularla birlikte olmak risktir. Çünkü anne/baba hem bebekle hem de bu yolcularla mücadele etmek durumunda kalır. Ancak basit denebilecek bazı detayları dikkate alırsanız, hem bebeğiniz uçuş esnasında sizi fazla uğraştırmaz hem de nefretle bakan gözlerle karşılaşma oranını düşürmüş olursunuz.

        BEBEĞİN UYKUSUNA DİKKAT

        Eğer bebeğiniz geceleri iyi uyuyorsa, uçuşunuzu gece yapın. Zira sabah erken seyahate başlamanız halinde probleme davetiye çıkarmış olursunuz. Bu sebeple bebekle birlikte uykunuzu almış ve dinlenmiş olarak seyahate çıkmaya özen gösterin. Ters zamanlarda yolculuk, aynı zamanda diğer yolcuların da yorgun, uykusuz ve agresif olması anlamına gelir. Bebekle seyahatlerde aktarmalı uçuş yerine direkt sefer imkânı varsa, onları tercih edin.

        DOĞRU KOLTUK TERCİH EDİN

        Uçağın en arkasındaki koltuklar bebekli yolcular için en ideal yer. Arkada boş koltuk olma şansı yüksek. Böyle bir durumda yan koltuğa bebeğinizi koyabilirsiniz. Şayet bebekle seyahat ediyorsanız, cam kenarı ve koridorda oturmayı tercih edin, orta koltuğu boş bırakın. Böylece ortada oturacak yolcu kendi isteğiyle bir başka koltuğa geçmek isteyecektir. Bebekle seyahat eden yolcunun her halükârda koridor tarafındaki koltuğu tercih etmesi iyi olur.

        UYGUN ÇANTA VE OYALAYACAK EŞYA ALIN

        Bebeğinizin eşyalarını (bebek bezi, mama, kıyafet, oyuncak) koyabileceğiniz kabin boyu, rahat açılıp kapanan bir valizle seyahat edin. Sizi ve bebeğinizi oyalayacak eşya, kitap, atıştırmalık ve içecekleri yanınıza almayı unutmayın. Çağımızda özellikle tabletler, bu açıdan çok önemli. Bazı uygulamaların bebekleri de oyaladığını dikkate alın. Ayrıca uçak kabin basıncı bebeğinizin kulaklarını etkileyeceği için emzirme veya mama ile meşgul etmek iyi gelir.

        KOMŞU YOLCUYLA DOST OLUN

        Her yolcunun bebeklerden ve bebek sesinden rahatsız olacağını düşünmeyin. Sizinle aynı tecrübeyi yaşamış olan ebeveynler, çocuk sevenlerle dostluk kurup muhabbet ederseniz, nefretle bakan göz sayısını da azaltabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı giderme durumunda bebeğinizi emanet edersiniz. BEBEĞİN CAZİBESİNİ KULLANIN Bebeğiniz uçakta etrafa gülücükler atıyor ve ilgi çekiyorsa, yolcuların onunla ilgilenmesine engel olmayın. Böylece hem sohbet etme imkânı bulursunuz hem de bebeğinizin sıkılmasının önüne geçersiniz. Ancak iniş ve kalkışlarda bebeğiniz sizin gözetiminizde olsun.

        İKİZLER İÇİN REFAKATÇİ ŞARTI

        Başta Türk Hava Yolları olmak üzere havayollarında bebeklerin kucakta seyahat üst sınırı 2 yaş. Ayrıca bir yetişkin en fazla bir bebeğe refakatçi oluyor. İkinci bebek için mutlaka ayrı bir refakatçinin bulunması isteniyor. İkizlerle veya bu yaş sınırında olan 2 bebekle yolculuklarda refakatçi olmaması durumunda, ikinci bebek için çocuk bileti satın alınıyor ve refakat için de kabin memuru talep ediliyor. Rezervasyon esnasında bu durumunuzu ve özel mama talebinizi bildirirseniz, yolculuğunuz keyifli geçer.

        THY neden üniversite mezunu pilot adayı arıyor?

        Türk Hava Yolları, yetişmiş ve yetiştirilmek üzere pilot aday adayları bulmak için sürekli duyuru yapıyor. Çünkü filo giderek büyüyor, uçulan nokta sayısı artıyor. Nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için bir yandan kendi içinde pilot yetiştiriyor, diğer taraftan da yerli/yabancı çeşitli havayollarındaki tecrübeli pilotları bünyesine almak için çalışmalar yapıyor. THY’nin internet sitesine girdiğinizde, yetiştirilmek üzere aranan pilot adaylarında aranan özellikler dikkatinizi çekecektir. Yerli/yabancı tecrübeli ve tecrübesiz ikinci pilot ve adayı, bünyesindeki tüm uçaklar için de tecrübeli kaptanlar arıyor. Çünkü filo inanılmaz hızla büyüyor. Merak ettiğim en önemli husus şu: THY yetiştirilmek üzere neden illa üniversite mezunu pilot aday adayına ihtiyaç duyuyor. Dünyanın en önemli havayolları ve en kaliteli uçuş okullarında böyle bir şart ve uygulama yok. Çünkü kesintisiz yer ve uçuş eğitimleri dikkate alındığında 4 yıllık bir üniversite mezununun aldığı eğitim sürecine denk gelen bir zaman diliminde pilot yetiştiriliyor. THY üniversite mezunlarını pilot aday adayı olarak kabul ettiğinde ise iki açıdan bir kaynak israfı söz konusu oluyor. Birincisi; herhangi bir üniversiteyi lisans seviyesinde bitirmiş pilot adayının eğitimde geçen 4 yılı heba ediliyor hem de üniversite kaynakları doğru kullanılmamış oluyor. İkinci husus ise 4 yıllık zaman kaybı olması. İstediği kriterleri karşılayan lise mezunu daha genç pilot adayları yerine, üniversiteyi bitirmiş ve belli yaşa gelmiş adayların eğitime alınmasıyla yetiştireceği personelden daha az istifade etmiş oluyor. Halbuki THY’nin istediği vasıfları haiz lise mezunlarına da (lise sınırlaması olabilir, başarıları veya üniversite sınav sistemindeki aldığı puan dikkate alınabilir) pilot adayı olarak yetiştirilmek üzere alınsa, ülkemizin de insan kaynağı anlamında ciddi avantajları olur. Hatta THY, kendi uçuş okuluna da 4 yıllık üniversite mezunu kimliği kazandıracak adımları atarsa problem tamamıyla ortadan kalkabilir. THY son ilanında, yetiştirmek üzere ikinci pilot aday adayları aradığını duyurdu. Aranan özellikler ise şöyle: T.C. vatandaşı olmak, en az 4 yıllık lisans mezunu olmak,01.01.1984 ve sonrasında doğmuş olmak, erkek adaylar için boy 165 cm’den kısa, 190 cm’den uzun olmamak, kadın adaylar için ise 160 cm’den kısa, 190 cm’den uzun olmamak ve beden-kitle endeksine uygun olmak. Erkek adayların askerlik hizmetini tamamlamış veya eğitim başlangıç tarihi itibari ile en az 2 yıl tecil ettirebilmeyi taahhüt etmek, adli sicil kaydı bulunmamak, belli seviyede İngilizce bilmek ve istenen sağlık şartlarında olmak. Şimdi bu detayları alıp lise mezunlarına uygulasak ne olur? THY ve Türkiye daha kazançlı çıkmaz mı?

        Sabiha Gökçen doluluk alarmı veriyor

        Türkiye’nin dünyaya açılan ikinci önemli kapısı İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Havalimanı da Atatürk’ten sonra alarm vermeye başladı. Bazı havayolları İSG’ye seferler yapmak istediklerinde slot sorunuyla karşılaşmaya başlamış. Bu konuların birinci derece muhatabı İSG CEO’su Gökhan Buğday’ı bu hafta Airport’a konuk aldım ve İSG’nin Malezyalı patronlarının hedeflerini, hızlı büyümeyi ve slot meselesini, kapasite artışının nasıl sağlanacağını ve yeni pist inşaatını konuştum. Ayrıca bu hafta Airport’ta dünyanın en yoğun havalimanları, ilk 10 içerisinde yer alan meydanlar ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nın hızlı yükselişi yer alacak. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’de kısa bir tur da uçuş rotamız pazar günü Habertürk’te.

        Diğer Yazılar