Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Özellikle uzun uçuşlarda, orta koltukta seyahat etmenin ne kadar sıkıntılı olduğunu bilmeyen yoktur. Fakat ekonomi sınıfında henüz orta koltuğu kaldıracak bir kabin tasarımı işletmecilik açısından pek mümkün görünmüyor. Öyle ki kısa süre öncesine kadar business class’ta bile orta koltuk sendromu yaşanıyordu. Neyse ki bu sınıfta orta koltuk tüm şirketlerde tam anlamıyla kalkmasa bile koltuklar genişledi, tam yatar koltuklarla konforları arttı. İki koltuk arasında daha fazla mesafe bırakıldı. Ancak ekonomi sınıfı için orta koltuk sendromunun azalacağına arttığına dair bir haberi paylaşacağım. Yolcular ucuz ve rahat uçmak isterken, havayolları da misafirini rekabet şartları çerçevesinde uygun fiyatlara, verimli uçurmak istiyor. Uçak üreticileri de ikisinin arasında bir yol tutturmaya çalışıyor. Fakat Airbus bu defa ‘yolcu ucuz uçsun, şirketler de kazançlı çıksın’ diye orta koltukları beşlemeye karar vermiş.

        BU DAHA UCUZ UÇMAK DEMEK

        Airbus, dünyanın en büyük yolcu uçağı unvanına sahip çift koridorlu A380 modelinde, ortadaki koltukları 4 adetten 5’e çıkararak, ekonomi sınıfında daha verimli uçuşlar hedefliyor. Eğer Airbus ortayı beşlerse, daha önce bir sırada 3-4-3 dizaynla 10 kişi otururken, şimdi aynı sırada 3-5-3 konfigrasyonla 11 kişi seyahat edecek. Bu da 30 sırada, ekstradan 30 koltuk demek. Bunu, daha ucuz uçuş imkânı olarak da yorumlayabilirsiniz, ucuz ama konforsuz olarak da değerlendirebilirsiniz. Airbus, orta koltukları beşlemek için yeni bir tasarım yaparak, bu hafta Hamburg’da gerçekleşen Uçak İçi Ekipmanları Fuarı’nda (Aircraft Interiors Expo) tanıtımını yaptı. Bu yeni tasarımla A380’lerin bu şekilde kullanılabileceği duyurulmuş oldu. Tercih havayollarının... Bu yeni koltuk tasarımının 2017’de uçaklara monte edilmeye başlanabileceğini de hatırlatmış olayım.

        Airbus, Jumbo jetini düşük maliyetli havayollarına pazarlama şansını yükseltmek ve başta Atlantik ötesi olmak üzere uzun uçuşlarda, ekonomi sınıfında yolculuğun daha ucuz gerçekleşmesine katkı sunmak için bu adımı attı. Çünkü halen dünyada havayolu taşımacılığının yüzde 90’ı ekonomi sınıfında gerçekleşiyor.

        DARALMA NEREDE?

        Peki, orta koltuk beşlenirken, nerelerde daralma olmuş? Koltuk genişlikleri 18 inch (45.72 cm) ama iki koltuk arasındaki mesafe neredeyse kaldırılmış ve kolçaklar olabildiğince daraltılmış. Kolunuzu değil ancak parmağınızı koyabilirsiniz. Kolçak kapma kavgası artabilir. Orta koltukların sayısını artırabilmek için aynı sırada koridorun iki tarafındaki tüm koltuklar yeniden tasarlanmış, pencere kenarlarında neredeyse kol koyacak yer bile bırakılmamış.

        THY GÜÇLÜ ATLANTİK LİGİNDE

        Türk Hava Yolları (THY) dünya havacılığının zirvesine yaklaştıkça daha çetin bir yarışın içine de adım atıyor. Son olarak Kanada ve Amerika’da 11. uçuş noktası olarak San Francisco’yu hizmete açan THY, sadece Amerika pazarında 20 ayrı noktaya sefer yapan Lufthansa ve stratejik işbirliği yaptığı ortakları başta olmak üzere, bütün şirketlerle de daha yoğun mücadele içine girmiş oldu. Çünkü THY’nin her yeni hattı, bu rakiplerinin o hatlarda önemli oranda yolcu kaybı anlamına geliyor. THY yaklaşık 14 saat non-stop uçuştuğu hatlar içinde en uzunu Los Angeles’tan sonra ikinci olarak San Francisco’yu İstanbul üzerinden dünyaya bağlamış oldu. Böylece THY, Türkiye’ye 4-5 saat yakınlıktaki 50’ye yakın ülke pazarında etkinliğini artı- racak ve Atlantik uçuşlarında ağırlığını hissettirecek. Bundan böyle THY’nin küçücük bir hatası bile abartılacağı için daha dikkatli olunması gerekiyor.

        ÇOK KALİTELİ DEĞİL, STANDART OLMALI

        Yabancı yolcuların THY’de en fazla beğendiği iki husus var; kaliteli ikramlar ve kabin içi hizmetler. En fazla şikâyet ettikleri husus ise aynı kalite ve hizmeti her zaman bulamamak. THY’nin rakipleri de bu durumu iyi kullanıyor. Bizzat şahidim bu duruma. THY’den 100 üzerinden 100 vereceğiniz hizmet alabildiğiniz gibi, çok seyrek de karşılaşılsa, bir başka seferde yüz üzerinden 20 vereceğiniz hizmetle alma ihtimaliniz var. Özellikle kiralık uçaklar sebebiyle THY’nin standartlarını koruyamaması da ayrı bir durum. Airbus 340’larda sık tekrarlanan koltuk arızası şikâyetlerini unutmamak lazım. Dolayısıyla THY’nin hizmette kalite standart zincirini bozmadan, belli bir seviyeyi tutturması gerekiyor. Her seferde 100 üzerinden 100 olmasın ama çoğunluğu 100’lük hizmet bekleyen yolcular ara sıra yüzde 20’lik hizmetle de karşılaşmasın. Hedef yüzde 85 hizmet kalitesinin tutturmak ise bu tablonun altı yüzde 75 ve üstü de yüzde 95 olarak düşünülmeli.

        SOSYAL MEDYANIN EN İYİSİ

        Dünya havacılık sektöründe sosyal medyayı tanı- tım ve reklamlarda en iyi kullanan ilk 3 şirket arasında THY geliyor. Değerlendirme yapan çeşitli şirketler arasında yaptığım araştırmada THY’yi bazen lider olmak üzere hep ilk 3’te gördüm. San Francisco seyahatimde bu başarıya imza atan ekiple sohbet ettim. THY yönetimi parlak, zeki, dünyayı ve yenidünya dilini iyi okuyan bu gençlerden faydalanmaya devam etmeli. Toplamda sosyal medyayı en iyi kullanan şirketlerin başında Katar Havayolları, ikinci sırada KLM ve üçüncü sırada ise THY var.

        THY'NİN ENLERİ :

        Uçak sayısı (filo) itibarıyla:13. havayolu (244 uçak)

        Global pazarda koltuk kapasitesinde:13. havayolu

        Arz edilen koltuk/km kapasitesinde payı:% 1.9

        Taşıdığı dıştan dışa transfer yolcu oranı:% 43

        Dünya dış hat yolcu sayısında:7. büyük havayolu

        Faaliyet gelirleri bakımından:13. büyük havayolu

        Dünyada en fazla ülkeye uçan:1. havayolu (110 ülke)

        Dünyada en fazla dış hat uçan:1. havayolu (223 nokta)

        Dünyada en fazla uçuş ağı olan:4. havayolu (268 nokta)

        İLK KANGURU SEFERİNİ YAPAN HAVAYOLU

        Bu sene başında İstanbul’a haftalık uçuş sayısını 6’ya çıkaran ve hazirandan itibaren de her gün sefer yapmaya başlayacak olan Singapur Havayolları’nın yetkilileri de bu gelişmeden son derece memnun görünüyor. Hem ikili ilişkilerinde hem de Star Alliance çatısı altında Türk Hava Yolları (THY) ile oldukça yakın çalışan Singapur, yapacağı günlük uçuşlarla İstanbul’u bölgede kendisine üs yapmak istiyor. THY de ortak uçuş anlaşmalarıyla, Singapur’u bölgede kendisine merkez yapmış durumda. THY’nin Singapur’a kadar götürdüğü yolcuları, bölgede uçamadığı noktalara (Avustralya gibi) Singapur Havayolları taşıyor, benzer hizmeti İstanbul’da THY, Singapur’a veriyor. Galiba biraz da bu güzel haberlerin etkisiyle, Avrupa’daki 14 uçuş noktasından sorumlu Bölge Müdürü Mr. Subhas Menon İstanbul’a geldi. Ben de Menon ve Singapur’un İstanbul ekibiyle, geçen hafta bir akşam yemeğinde buluştum.

        Son yıllarda Singapur Havayolları’yla her sene mutlaka önemli bir etkinliğe imza attığımdan, çoğu yetkilisi artık benim için yabancı sayılmıyor. Türkiye, Singapur Havayolları’nın yönetim şemasında Batı Asya-Afrika grubundan yer alırken 2012’de Avrupa Bölgesi’ne dahil edilmiş. Avrupa’da 13 ülkede 14 ayrı kente (sadece Almanya’da iki nokta Frankfurt ve Münih) uçan Singapur, bu bölgeyi Londra’dan yönetiyor. Subhas Menon’a “Türkiye’de ikinci bir şehir veya başka noktaya uçma planınız var mı?” diye sordum.

        Biraz düşündükten sonra, “Belki önümüzdeki senelerde İstanbul’da Sabiha Gökçen’e uçabiliriz” cevabını verdi. Singapur Havayolları, sivil havacılık tarihine ilkleri gerçekleştiren şirket olarak imza atmış bir şirket. Eğer Sabiha Gökçen’e de uçarlarsa, bir şehirde iki ayrı meydana uzun uçuş yapan -yanılmıyorsam- ilk havayolu olabilir. Bölge Müdürü Menon ile Singapur’un ilklerini ve başarılarını konuştuk. Sizinle de paylaşayım istedim.

        SİNGAPUR'UN İLKLERİ

        - 1970’lerde ekonomi sınıfında ilk kez ücretsiz yemek, içecek ve kulaklık servisini başlattı.

        - 1984’te ilk Londra-Singapur direkt uçuşunu yaptı.

        - Tüm sınıflarda geçerli uçak içi eğlence sistemini (Krisworld) ilk baş- latan ve tüm yolcular için özel ekran koyan ilk havayolu oldu. 1997’de first ve business class’ta ilk kez isteğe bağlı izleyebileceğiniz filmleri başlatan havayolu.

        - 1998’de ilk kez bir havayolu dünyaca ünlü aşçılardan oluşan bir panel kurdu ve bu kişiler Singapur Havayolları yolcuları için tüm sınıflarda özel tarifler hazırladı. (International Culinary Panel hâlâ devam ediyor.)

        - 2004’te A340-500’ler ile dünyanın en uzun direkt yolcu uçuşunu SingapurLos Angeles arasında yaptı. Aynı yılın sonunda Singapur-New York, Newark Havalimanı yeni bir rekora eklendi. Şu ana kadar da bu rekorlar hiçbir havayolu tarafından kırılamadı.

        - Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus 380’nin ilk kullanıcısı olan şirket, 2007 Ekim’de A380 ile ilk yolcu uçuşu Singapur-Sidney arasında yaptı.

        - Kanguru seferi olarak da anılan ve havacılıkta 6. trafik olarak tanımlanarak üçüncü ülkelerden de yolcu alıp taşımacılık yapan ilk şirketlerden birisi olan Singapur, ilk seferini de Sidney Singapur-Londra arasında yapmış.

        - Madame Tussauds Singapur Müzesi’nde, bu küçük ülkenin simgelerinden olan “Singapore Girl” hostesinin balmumu heykeli yapıldı. Böylece balmumu heykeli yapılan ilk hostes bu şirketin tarihine geçti.

        FATİH ALTAYLI İLE DÜNYA TURU

        Son günlerde gezi yazılarıyla da adından bahsettiren Habertürk yazarı Fatih Altaylı bu hafta Airport’ta konuğum oldu. Kısa süre önce çıktığı dünya turunu ve 140’tan fazla ülke gezen birisi olarak, son seyahatinin farklılıklarını konuştuk. Ayrıca bu hafta Airport’ta bombardımandan avcıya, helikopterden erken uyarıya, dünyanın en pahalı savaş uçakları yer alacak. Transit yolcuların dikkat etmesi gereken hususlar ve uçuş rotasında ise düşler şehri Sidney sizi bekliyor.

        Diğer Yazılar