Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kapalı bir mekânda, adeta bir tüpün içinde onlarca yabancı insanla birlikte uzun bir seyahate çıkmanın, özellikle ekonomi sınıfındaki yolcular için ne denli sıkıntılı olduğunu biliyorum. First veya business class’ta uçsanız bile seyahat sıklığı arttıkça o dar alan çekilmez hale geliyor. İşte bu çekilmezliği en aza indirmek, yolcunun sıkıntısını giderecek kabin içi ürünler geliştirerek, uçuşun daha az stresle gerçekleşmesini sağlamak için hem hava yolları hem de uçak üreticileri ciddi çalışmalar yapıyor.

        Ekonomi sınıfında en fazla şikâyet edilen husus, dar alandaki insan yoğunluğunun fazla olması. Kapasite-fiyat performansı, diğer bir ifadeyle daha geniş alan sağlanınca bilet fiyatlarının yükselmesi sebebiyle ekonomide geniş mekânlar düşünülmüyor. Ancak dar alanda, yolcunun dikkatini dağıtacak eğlence sistemlerini çeşitlendirecek, konforunu artıracak yeni koltuk tasarımlarına ağırlık veriliyor. Mesela bir hava yolu, yıllar önce ekonomi sınıfındaki yolcuların da eğlence sisteminden faydalanmasını sağlamak için tüm koltuk arkalarına ekran koyduğunda, müşteri memnuniyetinin yüzde 20 arttığını görmüş. Bu ve benzeri tecrübeler, hava yollarının eğlence sistemlerine daha fazla ağırlık vermeleri için yol gösterici oluyor. Yakın zamanda uçaklarda tanışacağınız ve sıkıntınızı dağıtacak bazı yeniliklerden haberdar olmak isterseniz, buyurun. Uçak içi eğlence (IFE) sistemlerine farklılık getirmeyi amaçlayan PXCOM ile yolcular, seyahatlerini uçak içinde planlayabilecekler. Bu uygulama seyahatinizin bitiş noktasında araç kiralama, tiyatrodan, müzeden bilet alma, otelden, restorandan hatta hava yollarından rezervasyon yapma, etkinlikleri araştırıp gezinizi daha dolu geçirme imkânı sağlıyor.

        Eğlence sistemlerinde yer alan film, kitapdergi, müzik, air show gibi seçenekler arasına artık PXCOM da girecek. Uygulama özellikle işini son dakikaya bırakanlar, kararsızlar ve planlarında değişiklik yapmak isteyenlere pek çok çözüm üretiyor. Artık internet hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğuna göre özellikle 35 bin feet yükseklikteki uçaklarda kablosuz bağlantı (Wi-Fi) hızı da önem arz ediyor. Birkaç yıl öncesine kadar “Uçaklarda Wi-Fi var mı, yok mu?” diye tartışılırken şimdi “En hızlı bağlantıyı hangi hava yolu veriyor” mevzusu gündemde. ViaSat’ın internet bağlantı hizmeti verdiği Amerika’dan Jetblue ve United hava yolları hali hazırda havada en hızlı Wi-Fi bağlantısına sahip şirketler. Havada hızlı internet yarışına giren diğer şirket ise Avrupalı Thales. Galiba bulutların üstünde sıkılanlar için en önemli hizmetlerin başında hızlı interneti sayabiliriz. Bir de bu hizmet ücretsiz verilir ya da bedeli makul seviyede tutulursa ekonomi sınıfının çekilmezliği azalabilir. Ekonomi sınıfı koltuklar incelip hafiflerken, daha ergonomik ve konforlu halleriyle yolcuları mutlu etmesi hedefleniyor. Fakat buradaki sıkıntı kollarınızı dayayabileceğiniz kolçakların bir türlü genişleyememesi ve minderlerin inceliği. İşte bu detaylardan yola çıkan Panasonic, koltuk üreticileri ve tasarımcılarla birlikte yüksek teknoloji kullanarak konforu önceleyen ürünleri geliştiriyor. “Panasonic Jazz Koltuk” da kişisel elektronik eşyaları şarj edecek ünite ve bunları koyacak alanlar, özel okuma lambası ve gece aydınlatma sistemiyle ışığınızı gece mavisi yapma veya daha aydınlık ortam yaratma imkânı sunuyor.

        SUPERJET-100’E SÜPER YARDIM

        Rusya’nın bölgesel uçağı Sukhoi Superjet-100 (SSJ-100), devletin vereceği 2.5 milyar USD destekle hem üretimini devam ettirmeyi hem de pazarda kendine yer bulmaya çalışacak. Batı ile Rusya arasında esen soğuk rüzgarlar sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin’den gelen bu destekle, Superjet’in Rusya ve müttefik ülkelere pazarlanması amaçlanıyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Rusya’nın ürettiği ilk sivil uçak olan Superjet 100, maalesef şu ana kadar istenen başarıya ulaşamadı. Bakalım bu destek sonrası 3 yıl içinde Rusya için üretilecek 50 Superjet-100 için Çin’den de sipariş gelecek mi?

        ÖYKÜ GÜRMAN AIRPORT'TA

        İlk yurtdışı seyahatini ikiz kardeşiyle birlikte, 15 yaşında İngiltere’ye yapan Öykü Gürman bu hafta Airport’ta konuğum oldu. Yolculuklarının müziğine katkısından, uzun uçuşlarından, valizleriyle yaşadığı tatlı maceralara varıncaya dek birçok konuda konuştuk. Ayrıca bu hafta Airport’ta “Hangi uçak modelinde, kaçıncı sıradaki koltuğu seçmelisiniz? Koridor mu, cam kenarı mı daha konforlu?” gibi yolcular açısından kritik soruların yanıtları var. Uçaklara göre koltuk seçiminin şifrelerinin yanı sıra uçuş rotamızda tarihi yapıları, masalsı kasabaları, bin yıllık zeytin ağaçları ve mutfağıyla İtalya’nın Puglia bölgesinin başkenti Bari de programımızda yer verdiğimiz konular arasında. Pazar günü saat 11.10’da Habertürk TV’de Airport’a beklerim.

        Diğer Yazılar