Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TAV, bugün İstanbul’da uğurladığı yolcularını 7 ülkede işlettiği 14 havalimanında karşılıyor. Hem de beraberinde götürdüğü Türk markaları ve şirketleriyle... Tüm dünyadan gelen hac ve umre yolcularının kutsal topraklara ayak bastığı iki önemli giriş kapısından Medine Prens Muhammed Uluslararası Havalimanı, bunlardan biri...

        Kutsal yolculuğa çıkacakları, Medine’de sürprizler bekliyor, haber vermiş olayım. Bu şaşkınlığı en son yaptığım Medine-Mekke seyahatimde yaşadım. Atatürk Havalimanı’nda TAV Prime ekibi uğurlamıştı. Palmiye formlu Medine Havalimanı’nda ise İzmir Adnan Menderes ve Atatürk Havalimanı’ndan buradaki personeli eğitmek amacıyla giden iki dinamik gencimiz karşıladı. Ancak dönüşümde refakat edip uğurlayanlar ise TAV Prime Class’ta eğitimlerini başarıyla tamamlamış olan Suudi iki genç; Ali Salih Gazaz ve Mecit Usame Sefer oldu. Yaptıkları işten aldıkları zevk ve TAV çatısı altında dünyanın başka bir noktasında çalışma fırsatlarının olması sebebiyle de mutlulukları yüzlerinden okunuyordu. Modern bir terminali inşa edip temmuz ayında faaliyete sokmanın yanı sıra TAV’ın Medine Havalimanı’ndaki standartları yüksek hizmet mayası da kısa sürede tutmuş.

        THY-SİMİT SARAYI VE TÜRK MARKALARI..

        Evet Medine’den tarifi olmayan bir duygu ve de şaşkınlıkla döndüm. Bir Türk şirketinin başarısıyla gururlandım. TAV, bugün İstanbul’da uğurladığı yolcularını 7 ülkede işlettiği 14havalimanında karşılıyor. Hem de beraberinde götürdüğü Türk markaları ve şirketleriyle... Müthiş keyif veren bir şey. Mesela Medine Havalimanı’na ilk adım attığımda, Suudilerin de olağanüstü ilgi gösterdikleri Simit Sarayı’nda soluklandığımın notunu düşeyim. Terminali süsleyen devasa THY reklamları ise işin boyutunu başka noktalara taşımış. Duty free mağazasındaki Türk markaları detayına girmeme gerek var mı?

        BAŞARI YENİ KAPILAR AÇACAK

        Halbuki 3 Ağustos 2013’te daha inşaat aşamasında ziyaret ettiğim Medine Havalimanı’nın bu denli modern ve dünya çapında ödüller toplayarak, bu noktaya geleceği aklımın ucundan dahi geçmemişti. Zira bu coğrafyada iş yapmanın zorluğunu, projeleri hayata geçirmenin sıkıntılarını Suudi Arabistan’da birkaç gün geçirince anlamıştım. Hatta 2 yıl önce eski terminali de gezdiğim için geçmişle bugünü daha iyi karşılaştırma şansım oldu. Ancak TAV Havalimanları Holding, Suudi ortakları Al Rajhi ve Saudi Oger ile bu modern havalimanı ve işletmecilik anlayışını tüm Suudi Arabistan geneline taşırken Medine Havalimanı, en önemli referansları olacak.

        TÜRKİYE ADINA ÖNEMLİ BİR TANITIM

        TAV’ın yapıp işletmeye başladığı Medine Prens Muhammed Uluslararası Havalimanı, tüm dünyadan gelen hac ve umre yolcularının kutsal topraklara ayak bastıkları iki önemli giriş kapısından birisi. Evet, TAV İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan uğurladığı yolcularına İslam dünyasının Mekke’den sonraki en önemli merkezi Medine’de “Merhaba” diyor, ancak aynı zamanda başka ülkelerde işlettiği meydanlardan gelen yolcuların da benim kadar şaşkınlık yaşadığının altını çizeyim. Türkiye için Müslüman ülkelerde bundan daha iyi tanıtım olabilir mi?

        SUUDİ ARABİSTAN’IN İLK ÖZELLEŞTİRMESİ

        Medine Havalimanı, Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesi olması cihetiyle bu ülke için de önemli bir değişimin habercisi. Ve bunu alanında dünya markası olmuş bir Türk şirketiyle başarmış olmalarından memnunlar. TAV, Medine Havalimanı’nın yap-işlet-devret projesi için ortakları Al Rajhi ve Saudi Oger ile birlikte Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA ile Ekim 2011’de sözleşme imzaladı. 30 Haziran 2012’de ise bu havalimanını işletmeye başladı. Yeni terminal ise Temmuz 2015’te faaliyete başladı. TAV ve ortaklarının 2037’ye kadarhavalimanını işletme hakları var.

        DÜNYANIN EN İYİSİ SEÇİLDİ

        Ve bir önemli detay daha vereyim. TAV İnşaat tarafından yapılan Medine Havalimanı, inşaat sektörünün saygın yayınlarından Engineering News Record (ENR) tarafından düzenlenen “Küresel En İyi Projeler Yarışması’nda “Havalimanları” kategorisinde dünyanın en iyisi seçildi.

        50 DERECEDE İNŞA EDİLDİ

        Medine Havalimanı şantiyesinde yazları, gündüz ortalama sıcaklık 50 derece. İnşa aşamasında bu şartlara alışkın Hintli, Vietnamlı işçiler tercih edildi. 150 bin metrekare civarındaki terminal binasını, pistleri, apronları ve tüm tesisleri TAV ve ortakları tarafından yapıldı. Havalimanının kapasitesi, ilk aşamada yılda 8 milyon yolcu, daha sonra 16 milyon yolcuya ulaşacak.

        İŞLETMENİN % 51’İ TAV’IN

        TAV’ın inşaat şirketi, görevi bitirince buradan ayrılacak. Ancak TAV’ın işletme şirketi, Medine’nin eski adına atıf yaparak “TIBAH” ismiyle yeni kurulan bir şirket çatısı altında görevine devam edecek. TAV’ın 3’lü konsorsiyumla birlikte Medine Havalimanı’nda ortaklık oranı yüzde 33, ancak işletme şirketindeki hissesi yüzde 51.

        HER GÜN 10 MİLYON KİŞİ UÇUYOR

        Havayolu ulaşımına olan ilgi her geçen gün artıyor. Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kişi her gün havayoluyla bir yerden bir yere seyahat ediyor ve yapılan çalışmalar bu rakamların önümüzdeki yıllarda çok daha artacağını gösteriyor. 2013 rakamları havacılık sektöründeki iş hacminin yıllık yaklaşık 2.5 trilyon dolar olduğunu söylüyor. Bu rakam yaklaşık olarak Türkiye, Suudi Arabistan ve Rusya’nın yıllık GSMH’sının toplamına eşit. Tablo böyle olunca sektör ve geleceği tüm dünya tarafından oldukça önemli hale geliyor.

        YOLCU HAVADA NE İSTİYOR

        Havacılık endüstrisi için teknolojiler geliştiren Honeywell, havayoluyla seyahat eden yolcuların beklentileriyle ilgili geniş bir anket çalışması yaptı ve ilginç sonuçlara ulaştı. Bu sonuçları, sektörün diğer paydaşları olan havayolu şirketleri ve havalimanı işletmecileriyle de paylaşarak yolcuların beklentilerinin karşılanması ve sektörün geleceğinin doğru taleplere göre şekillendirilmesi konusunda önemli bir adım attı. Honeywell, anketini Ocak 2015’te, son 12 ay içerisinde havayolu ile seyahat eden bin Türk yolcunun katılımıyla yapmış. 18 yaş üzerinde geniş bir yolcu portföyünde gerçekleşen bu anketin amacı, bir yolcunun havalimanına yaklaştığı andan itibaren gideceği yere ulaşana kadar geçen sürede uçuş deneyimini ölçmek. Beklentilerini ve ilgi alanlarını belirlemek. İşte detaylar:

        - 5 yolcudan 4’ü terminal içerisindeki hava kalitesi konusunda kaygı duyarken, yolcuların yüzde 59’u ise binanın enerji tüketimine önem veriyor.

        - Yolcuların yaklaşık üçte ikisi, aynı maliyetle daha fazla çevre dostu olan bir havayoluna geçmeyi düşünebileceklerini, 5 yolcuda 1’den fazlası bunun için daha fazla ödeyebileceğini belirtiyor.

        - Neredeyse tüm yolcular (yüzde 97), yeni teknolojinin stres düzeylerinin düşürülmesinde kilit olduğu konusunda hemfikir; yolcuların yüzde 91’i e-biniş kartları ve e-bilet okuyucularını, yüzde 82’si ise bagaj takip sistemini, seyahat deneyimlerinin verimliliğini iyileştirecek önemli teknolojiler olarak vurguluyor.

        - Yolcuların yüzde 67’si, havaalanına en son gittiklerinde güvenlik, eğlencedinlence yerlerinde daha fazla vakit geçirdiklerini belirtiyor.

        - Yolcuların yüzde 88’i, uçak içi kablosuz internet bağlantısının mevcut olmasının önemli bir seyahat özelliği olduğuna inanırken; 10 yolcudan 1’i,, uçak içi kablosuz internet bağlantısı olmayan bir havayolu şirketiyle uçmayı bile düşünmeyeceğini ileri sürüyor.

        - Yolcuların yüzde 65’i, önceden koltuk seçimi imkânı veya uçakta ücretsiz yemek servisi gibi uçak içerisindeki en az bir ekstra özelliği, uçak içi ücretsiz kablosuz internet ile değiştirebileceğini ifade ediyor.

        - Yolcuların yüzde 69’u sektörün çevresel verimliliği iyileştirmek için sarf ettiği çabayı görüyorken, yüzde 60’ı son 10 yıl içerisinde uçakların zamanında kalkması ve rötarların azaltılması konusunda kaydedilen ilerlemeleri vurguluyor, ancak yine de bu alanlarda hâlâ bazı adımların atılması gerektiğine inanıyor.

        Diğer Yazılar