Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havayolları artık sadece yolcu bileti satarak para kazanmıyor. Yolcunun temas ettiği, veri havuzu oluşturduğu yerlerden, hatta aklınıza gelmeyecek kalemlerden dahi para kazanıyorlar. Uçak içi ikram ve ürün satışları, bagajlar, kredi kartı kullanımı, reklamlar, etkileşimde bulunduğu sektörler, sanal ortamda çeşitli pazarlama aygıtları gibi pek çok unsur da artık gelir kalemleri arasında yer alıyor.

        IdeaWorksCompany tarafından yapılan çalışmaya göre, havayollarının yardımcı (ek) gelir performansları giderek yükseliyor. 2013’te 31.5 milyar dolar ek gelir sağlayan şirketler, bu rakamı 2014’te 38.1 milyar dolara yükseltti. Bu durum ana gelir kalemlerinin yanında ek gelirlerin şirketler için ne derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Ancak teknoloji ve sektörler arasındaki mesafenin kapanmasıyla birlikte yolcu verileri daha iyi toplanıp değerlendiriliyor. Bu gelişme de ek gelir kalemlerinin yükselmesinde gözle görülür sonuçlar ortaya koyuyor.

        EK GELİR KATEGORİLERİ

        Yardımcı gelir (Ancillary Revenue) havayolu endüstrisinde, şirketlerin yolculara bilet satışı haricinde seyahat deneyiminin bir parçası olarak sundukları hizmetlerin oluşturduğu önemli bir finansal kalemin genel adı olarak biliniyor. Bu ek gelirler bir çok farklı kategoride inceleniyor.

        A la carte en önemli kategori olarak göze çarpıyor. Uçakta yiyecek ve içecek satışı, bagaj ve bagaj limit aşım ücreti, istenen koltuğun önceden satışı, rezervasyon için çağrı merkezi desteği, kredi kartlarıyla yapılan alımlardan alınan ücretler ve erken boarding fırsatlarından kazanılan gelirler bu kategoride yer alıyor.

        Komisyon bazlı hizmetler kategorisinde havayolu şirketleri, anlaşmalı oteller, araç kiralama ve seyahat sigortası gibi kalemler üzerinden aldıkları komisyonlarla ek gelir yaratıyor. Bu hizmetler genellikle havayolu şirketinin web sitesinde bulunuyor ve uçakta satışı yapılan gümrüksüz duty free ürünleri de bu kategoride değerlendiriliyor. Sık uçan yolcu programları ek gelir konusundaki bir diğer önemli kategoriyi oluşturuyor. Mil puanlarla yapılan satışlar ve aynı zamanda ortak marka olan kredi kartlarının kullanılmasıyla yapılan otel, araba kiralama, online alışveriş ve iletişim hizmetlerinden yaratılan ek gelirleri ifade ediyor.

        Bütün bunlar haricinde uçak içi veya dış yüzünde yer alabilecek olan her reklam, uçak içerisindeki dergilerde, havayolu şirketine ait özel salonlarda ve şirkete ait tüm iletişim kanallarında yer alan reklam satış gelirleri de yardımcı gelir kaynakları arasında.

        63 HAVAYOLU İNCELENDİ

        IdeaWorksCompany tarafından yapılan bu çalışma dünya genelinde aralarında bayrak taşıyıcı ve düşük maliyetli (low cost) şirketlerin yer aldığı 63 havayolunu içeriyor. Ek gelir performansları, havayollarının ticari başarısında giderek daha öne çıkıyor. Bununla birlikte küresel bir şirket olması konusunda da katkı sağlıyor. 2014’te ek (yardımcı) gelirlerde bir önceki yıla göre 5.6 milyar dolarlık artış sağlandı. Bir başka çarpıcı rakam ise ek gelirlerin 2007’ye göre 35.5 milyar dolardan fazla artmış olması. Dünya genelinde bu konuda en iyi performans gösteren 3 şirket Amerikalı havayolları oldu. United, Amerikan Havayolları (AA) ve Delta, 2014’te toplam 13.8 milyar doların üzerinde ek gelir sağlayarak, dünyada bu konuda en iyi performans gösteren şirketler oldu. Amerikan Havayolları’nın 4.6 milyar dolarlık ek gelirinin 624 milyon dolarlık kısmı ortak marka olan Citibank kredi kartı kaynaklı. Delta Havayolları’nın Comfort Plus hizmeti şirkete yüzde 18’lik ek gelir artışı sağlayarak (yaklaşık 350 milyon dolar) çok önemli bir kazanım yaratmış gibi görünüyor.

        GENÇLER UÇURMAYA HAZIRLANIN!

        Havacılık sektörünün dünyayla birlikte ülkemizdeki hızlı yükselişini en fazla dikkate alması gerekenlerin başında gençler geliyor. Meslek seçiminde ikilemde olan lise ve üniversite çağındaki gençler, doğru tercihlerle, nitelikli eğitim kurumlarında kendilerine yer bulabilir. Ancak uyarmış olayım, Türkiye’de şirketlerin istediği evsaflarda pilot, teknisyen ve sektörün ihtiyacı olan diğer mesleki eğitimleri veren kurumların sayısı az. Özel kurs ve okulları tercih ederken lütfen 3 defa düşünün. Şimdi havacılığın meslek olarak geleceğine ve neden tavsiye ettiğimizin detaylarına bakabiliriz.

        Havayolu şirketlerinin önümüzdeki 20 yıl içinde teslim almak üzere uçak üreticilerine verdiği on binlerce siparişi, aynı zamanda sektörün geleceği ve istihdam imkânları konusunda da önemli bir yol haritasını ortaya koyuyor. Bu muazzam büyümeyle birlikte sektör doğal olarak nitelikli ve yetişmiş elamana ihtiyaç duyacak. Bu anlamda Boeing’in rakamları oldukça önemli.

        Boeing’in 2015 Pilot ve Teknisyen Tahmini Raporu’na göre, 2015-2034 arasında dünya çapında 558 bin yeni ticari havayolu pilotuna ve 609 bin yeni uçak bakım teknisyenine ihtiyaç duyulacak. Önümüzdeki 20 yıllık projeksiyonda toplamda 1 milyondan fazla pilot ve teknik eleman ihtiyacının oluşacağı gerçeği bu sektörün hangi noktalara gideceği konusunda yeterli bir ipucu veriyor. Boeing, bu ihtiyaca cevap verebilmek için, geçen sene dünyanın çeşitli yerlerindeki 17 eğitim kampüsünde rekor sayıda pilot ve teknisyene eğitim verdi. ABD’li imalatçı, kariyerlerinin başındaki pilotların kalifiye ticari havayolu pilotu olmasını sağlamayı amaçlayan kapsamlı bir Pilot Geliştirme Programı’na yatırım yaptı. Nitelikli işgücüne olan küresel talebin kaynağı, devam eden ekonomik genişleme olacak ve bunu sonucunda her yıl yaklaşık 28 bin yeni pilot ve 30 binden fazla yeni teknisyene ihtiyaç duyulacak.

        WİFİ HIZI EN İYİ 10 HAVALİMANI

        Uçuş planınızda değişiklik veya rötar olmasa bile, uçağa binmeden önce yolcular havalimanlarında önemli bir zaman dilimini geçirmek zorunda. Çağımızın zamanı değerlendirme aracı ise internet. Havalimanlarındaki ortak WiFi ağı hizmeti de çoğunlukla kurtarıcı olabiliyor; elbette güvenli, hızlı ve kaliteli hizmet verirse...

        Fakat özellikle sık seyahat edenler bilirler ki, havalimanları maalesef bu konuda birbirinden hayli farklı özellikler gösteriyor. Pek çok havalimanında WiFi hizmetinden yararlanmak için para ödemek gerekiyor. Üstelik 1-2 saatlik kullanım için 24 saatlik ücret alan havalimanlarının sayısı hiç de az değil. Kimi havalimanlarında ise WiFi ile internete bağlanılıyor, ama herhangi bir sayfaya ulaşılamıyor. Bu gibi durumlarda sinirlerinize hâkim olamayıp mobil cihazınızı kapatıp çantanıza koyuyorsunuz.

        rottenwifi.com sitesi hangi havalimanındaki WiFi ağının daha kullanıcı dostu olduğu noktasından yola çıkarak bir araştırma yaptı ve ilginç sonuçlara ulaştı. Dünya çapında 53 ülkede ve 130’dan fazla havalimanında kullanılan ortak WiFi ağını test edip, hızını ve kalitesini ölçüp değerlendirdi. En hızlı WiFi kullanılan havalimanlarının bir listesini oluşturdu. Listesinin ilk 10 sırasında 5 Avrupa, 2 Amerika ve 3 Asya havalimanı kendine yer buldu.

        Diğer Yazılar