Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uzun bir Kurban Bayramı tatili bizi bekliyor. Eğitim, öğretimin başlangıç tarihi bayram nedeniyle ötelendi. Kimilerimiz bunu fırsat bilip tatilini uzattı, bazılarımızsa seyahate çıkmak için bayramı bekliyor. Tatilinize iyi bir başlangıç yapıp güzel sonlandırmak istiyorsanız, seyahatinizin konforlu geçmesi için bazı konulara dikkatinizi çekmek istiyorum. Buyurun uçuş öncesi ve yolculuk esnasında sorun yaşamamanız için check list’inizi (kontrol listesi) beraber hazırlayalım.

        1-PASAPORT VE KİMLİĞİNİZ YANINIZDA MI?

        Sık rastlanan sorunlardan birisi pasaport/kimliğin unutulması yüzünden havalimanından eve dönülmesi ya da seyahatin problemli hale gelmesidir. Bu nedenle evden çıkmadan önce ilk olarak pasaportunuz ve kimliğinizi kontrol edin. Kimlik kartınızla pasaportunuzu çantanızdaki kolay ulaşabileceğiniz bir yere birlikte yerleştirin. Eğer çocuklarınızla uçuyorsanız, onların kimlik ve pasaportlarını almayı unutmayın. Ayrıca anne ve babadan biri seyahate çıkıyorsa, 18 yaşından küçükler için muvafakatnameyi de almayı unutmayın.

        2- PASAPORT VE VİZENİZ GÜNCEL Mİ?

        Türkiye’den 108 ülkeye vizesiz seyahat edilebiliyor. Ancak bazı vize uygulamayan ülkeler, pasaportun en az 6 ay geçerlilik süresi olmasına dikkat ediyor. Ayrıca vize bitiş tarihi belirli süreden az olanlar kapıdan geri çevriliyor. Normal prosedür gereği check-in kontuvarında veya biniş sırasında bu tür bilgiler kontrol ediliyor. Gittiğiniz ülkenin kapısından dönmek istemiyorsanız bu bilgileri önce kendiniz kontrol edin.

        3- HAVALİMANINA ERKEN GİTMEK KÖTÜ MÜ?

        Kurallar gereği, yurtiçi uçuşlarda 1 saat, yurtdışı seyahatlerde ise 2 saat önce havalimanında olmak gerekiyor. Bu nedenle evinizden veya otelinizden çıkış yapacağınız saati, havalimanına olan uzaklığı ve trafik durumunu da göz önüne alarak hesaplayın. Geç yola çıkmanız, sıkışık trafik ve toplu ulaşım sistemlerinin azizliği, uçuşunuzu kaçırmanıza sebep olmasın. Erken gitseniz bile artık havalimanları vakit geçirmeniz için oldukça ideal yaşam alanları sunuyor.

        4- BAVULUNUZDAKİLERE GERÇEKTEN İHTİYACINIZ VAR MI?

        Sık seyahat edenler dolu bavulla yolculuğa çıkmanın zorluklarını tecrübe etmişlerdir. Ancak az veya ilk defa seyahate çıkanlar için bu durum oldukça önemlidir. Bu nedenle az eşyayla seyahate çıkmayı kendinize kural edinin. Yanınıza fazla ve gereksiz eşya almayın. Böylece hem havalimanında ağırlık kurallarına takılıp boşu boşuna para ödemezsiniz hem de rahat uçarsınız, bizden hatırlatması. Her halükârda az veya çok eşya alsanız da, büyük ya da küçük çantalarla seyahat etseniz de yola çıkmadan önce valizinizi kesinlikle tıka-basa doldurmayın.

        5- AYAKKABI VE KEMERİNİZE DİKKAT!

        Malumunuz Türkiye’deki havalimanlarında 2 ayrı güvenlik noktası var. Her ne kadar son dönemde tek güvenlik noktalı havalimanlarına geçiş projesi uygulanmaya başlandıysa da, bunun ülke geneline yayılması zaman alacak. Gideceğiniz yurtdışı havalimanlarında daha ağır uygulamalarla da karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle seyahat sırasındaki kıyafet seçimi oldukça önemli. Uçakta veya gittiğiniz yerde şık olmak isteyebilirsiniz. Ancak kontrol sırasında bot, çizme ve kemer gibi eşyalarınızı çıkartacağınızdan kaybedeceğiniz zamanı unutmayın.

        6- UÇUŞ ÖNCESİ NE KADAR YENİR, NE KADAR İÇİLİR?

        Gün geçmiyor kihavalimanı ve uçaklardasarhoş yolcu vakasınarastlanmasın. Uçağabinmeden önce birşeyler yiyip içmek zamangeçirmek için iyi fikirolabilir. Ancak hem fazlayemek ağırlık yapıpyolculuğunuzun konforunudüşürür hem de fazla alkolçeşitli sorunlara nedenolabilir. Alkolün etkisiylebiniş kapısını bulamayabilirveya saatlerin nasılgeçtiğini anlamayıp uçağıkaçırabilirsiniz. Ayrıcafazla alkolün etkisiyle uçakiçerisinde diğer yolcularıfarkında olmadan rahatsızedebilirsiniz.

        7- EL BAGAJINIZDA SIVI VAR MI?

        Yolcu olarak anlam veremediğimiz pek çok kural havacılıkta yaşanan kötü olaylar sonucunda uygulamaya konuldu. Bunlardan biri de sıvı kısıtlaması. Birkaç yıl önce hayatımıza giren kabinde sıvı kısıtlaması, yanınıza alacağınız parfüm, jel kategorisindeki kremler, diş macunu gibi malzemelerin her birinin 100 mililitreyi geçmemesini öngörüyor. Bu miktarın üzerindeki sıvıların kontrol noktasındaki görevliler tarafından alınıp çöpe atılacağını unutmayın. Toplamda kabine alabileceğiniz sıvı ve likitlerin 1 litreyi geçmemesi gerektiğini de hatırlatalım.

        8- BİLET VE OTEL REZERVASYONLARINIZ TAMAM MI?

        Teknoloji gelişti, artık kâğıt bilet dönemi nedeyse tarih oldu. Ancak bazı ülkelerin pasaport kontrol noktalarında biletinizi ve otel kâğıtlarınızı göstermeniz isteniyor. Bu nedenle bilet ve otel rezervasyonunuzu gösteren kâğıt çıktısını yanınızdan ayırmamanızda fayda var.

        Diğer Yazılar