Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uçaklarda cam kenarındaki koltukların manzara avantajı, koridor tarafının kolay çıkış sağlama olanağı var. Ortadaki koltuklarda oturanlarınsa iki yolcu tarafından sıkıştırılmaktan öte hiçbir cazip yanı bulunmuyor. Havalimanında veya online olsun, yer belirleyip biniş kartı için işlem yapmakta (check-in) geciken veya uçuşa son anda karar verenlerin ya da uçak tipini bilmediği için koltuk tercihi yapamayanların genellikle yolculuk ettiği yer orta koltuk oluyor. Bunun tek istisnası ise uçağın dolu olmaması...Bilinçli yolcular, tecrübeleriyle orta koltuktan uzak durmanın yöntemlerini geliştirmiş olsalar da bazen son anda uçak tipinin değişmesi sebebiyle sürprizlerden uzak duramadıklarını biliyorum. Ayrıca orta koltuk sadece yolcuların değil, yer hizmetleri veren personelin ve hava yollarının da ciddi sorunu. Ama herkesin şikâyet ettiği “orta koltuk sendromu” yakın bir zamanda ortadan kalkabilir, müjdeyi vermiş olayım.

        ‘KAYAN KOLTUK’ VE GENİŞ KORİDOR

        Yolcuların her zaman en son çare olarak gördüğü ve zoraki kabul ettiği orta koltuk, yapılan devrim niteliğindeki tasarımla belki de en çok rağbet gören yer haline gelecek. ABD Denver merkezli, Molon Labe Design şirketinin ortaya koyduğu ve “side-slip seat” (kayan koltuk) olarak isimlendirilen tasarımla, orta koltukta oturma eziyetine çözüm bulunmuş. Aynı zamanda koridor genişletilerek biniş işlemlerinin daha dolay ve hızlı hale getirilmesi amaçlanmış. Yeni tasarımda, koridor tarafındaki koltuk sürgülü bir biçimde orta koltuğun üzerine kaydırılıyor ve koridor biniş esnasında genişliyor. Pencere ve koridor koltuklarının ortalama genişliği ortalama 46 cm. Yeni tasarımla orta koltuk yaklaşık 7 cm daha geniş hale geliyor. Ayrıca özel dirsek dayama sistemine sahip olan orta koltuk, sağ ve soldaki yolcularla yaşanan kolçak kapma krizini de ortadan kaldırıyor.

        49.5’TEN 104 SANTİMETREYE

        Şu anki ticari uçaklarda koridorların genişliği yaklaşık 49.5 cm. Her iki koridor koltuğu orta koltuğun üzerine sürüldüğünde ortaya çıkan koridor genişliği ise tam 104 cm’e ulaşıyor. Böylelikle sistem, yolcular için daha az stresli bir seyahat deneyimi, daha fazla konfor ve artan yaşam alanı sunarken hava yolları için bu durum, maliyetlerin düşmesi ve buna bağlı olarak müşteri sadakatini artırmak anlamına geliyor. Ayrıca tekerlekli sandalye rahatlıkla koridorda sürülebilirken, iki yolcu yan yana geçebiliyor. Genişleyen koridor ile biniş ve iniş süreleri kısalıyor, yerde bekleme süresi azalıyor ve havayollarının uçakları kullanma oranları da artmış oluyor.Yeni tasarım koltuk konfigürasyonunun Amerikan uçaklarında kullanılabilmesi için Ulusal Havacılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte çalışmalar devam ediyor. Başta sertifikasyon olmak üzere diğer gerekli işlemler tamamlandıktan sonra, geniş bir ilgi göreceğinin altını çizmiş olayım.

        REYHAN KARACA AİRPORT'TA

        Son dönemde sanatçılar arasında yurt dışında klip çekme modası başladı desek yanlış olmaz. Bu kervanın ilk yolcularından pop müziğimizin güçlü sesi Reyhan Karaca, bu hafta Airport’ta konuğum oldu. Son iki klibini Amerika’nın çeşitli şehirlerinde çeken Karaca ile seyahatlerini, gittiği ve gitmek istediği ülkeleri, uzun uçuşlarda nasıl vakit geçirdiğini konuştuk. Airport’ta ayrıca artan bilet fiyatından fazla bagaj için alınan ek ücrete, kibar olmayan personelden rötar ve iptallere, havacılıkta yolcuların en fazla şikâyet ettiği konular, uçan motosiklet ve uçan otomobillerle ilgili son gelişmelerle birlikte rotamızda Budapeşte var. Seçim gündemi sebebiyle, bu hafta Airport 11.10 Pazar günü yerine, bugün 12.10’da Habertürk TV’de karşınızda olacak.

        Diğer Yazılar