Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uçakla seyahat esnasında, özellikle de uzun uçuşlarda, vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz? Uyuyarak mı, müzik dinleyerek mi, film izleyerek mi, okuyarak mı, oyun oynayarak mı, çalışarak mı?

        Pek çok insan, uçakta çalışan yolcuların bunu öylesine yaptıklarını düşünüyor, alan yetersizliği sebebiyle bunun pek de verimli olmayacağını sanıyor. Ama gerçekler hiç de öyle değil. Uçakta çalışmayı âdet haline getirmiş birisi olarak, havada yaptığım işlerin genelde ofis veya evdekilere göre çok daha verimli olduğunu söyleyebilirim. Peki, bunu ben veya benimle aynı durumda olanlar nasıl gerçekleştiriyor? Kendi tecrübelerimi de ekleyerek uçakta çalışmanın ya da verimli zaman geçirmenin yollarını araştırdım.

        1- Doğru koltuğu seçin

        Eğer seyahatinizi business veya first class sınıfında yapıyorsanız, yer probleminiz zaten yoktur. Fakat ekonomi sınıfındaki standart koltukta oturuyorsanız, buradaki çalışma alanınız dar ve çalışabilmek zor olacaktır. Sizin için acil çıkış bölümünden koltuk seçmek çözüm olabilir. Ekstra ücretlerle de satılan acil çıkış koltuklarını bazı havayolları online check-in esnasında kapalı tutuyor. Havayoluna göre durum değişse de acil çıkış tercihi için erkenden havalimanında olmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca bu koltuklara sahip olmanın bir başka yolu da o şirkete ait mil üyelik programına üye olmak. Seatguru gibi sitelerden havayollarının hangi tip uçağında, hangi koltuğu seçmeniz gerektiği ile ilgili ipuçları bulabilirsiniz.

        2- İnternetli uçakları bulun

        Eğer yolculuğunuz esnasında bilgi kaynaklarınızdan haberdar olarak çalışmak istiyorsanız, mutlaka wi-fi olan bir uçağı tercih etmeniz gerekiyor. İnternet olan uçaklar artık giderek yaygınlaşıyor. Tek yapmanız gereken seyahatinizi planlarken bu durumu dikkate almak. Mail trafiğiniz, sosyal medyadan kopmamanız ve sanal ortamda araştırma yapmak için en önemli konu internet. Aksi halde benim de çoğu zaman başıma geldiği gibi uçaktan iner inmez havalimanında internete ulaşabilmek veya bir an önce otele gidebilmek için acele etmek zorunda kalırsınız. Dolayısıyla bilet alırken havayolu sitesinin web sitesinde wi-fi sembolünü arayın veya RouteHappy, Hipmunk gibi sitelere seyahat öncesi danışın.

        3- Ucuz internet kullanın

        Çok yakın bir süre içinde neredeyse interneti olmayan uçak kalmayacak, ancak halihazırda ekonomi sınıfı için iki önemli sorun var. Birincisi, wi-fi hizmeti için yüksek rakamların ödenmesi. İkinci husus ise bağlanma kalitesi. Eğer uçuş öncesi hazırlıklı olmazsanız, uçakta satın alacağınız wi-fi hizmetine yüksek ücret ödersiniz. Tavsiyemiz bazı havayollarında uygulandığı üzere önceden wi-fi kaydınızı yaptırın. Önce uçağınızda wi-fi var mı, öğrenin. Sonra hangi sağlayıcı olduğunu araştırın. En büyük sağlayıcılardan Gogo üzerinden hizmet veriliyorsa; Gogo’nun web sitesine gidip “uçmadan önce satın al” seçeneği ile hizmeti ucuza edinin. Özellikle kıtalar arası uçuşlar için “tüm gün geçerli” seçeneğini yarı fiyatına, 16 dolara almanız mümkün. Çok sık seyahat ediyorsanız 59 dolara aylık sınırsız üyelik de alabilirsiniz.

        4- Wi-fi paylaşımını araştırın

        Wi-fi ödemenizi önceden yaptıysanız, bağlantınızı yanınızdaki diğer mobil cihazlarınız ile paylaşabilirsiniz. Böylelikle hem bilgisayarınız veya tabletiniz ile çalışabilirken hem de cep telefonunuzla aynı bağlantıya sahip olabilirsiniz. Connectify kullanımı uçakta çalışabilmeniz için en önemli ipuçlarından biri de bu. Ancak bazı havayollarında tek cihazdan wi-fi’ye bağlanmaya izin verildiğini de hatırlatmış olayım. Mesela Türk Hava Yolları’nda (THY) uygulama böyle. Hatta ilk bağlandığınız cihazdan çıkıp, ikinciyle internete girmekte de sıkıntılar yaşandığı için tercihinizi iyi yapın. Önce mobil cihazlardan girip sonra laptop’a dönemeyebilirsiniz.

        5- Uçak değişir wi-fi uçabilir

        İnternet olmayan bir uçakla yola çıkmak durumunda kalırsanız da kendinizi buna göre kurgulayıp çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Mesela son dakika aksiliği havayolu uçak tipini değiştirerek wi-fi’yi olmayan bir tipi hizmet verebilir. Ya da sistem havada çalışmayabilir. Bu sebeple seyahat esnasında yapacağınız çalışmanın ciddiyetini dikkate alarak uçağa binmeden son kontrolü yapın. Son dakika uçak değişikliği var mı, internet durumu nedir, zamanında tedbir alırsanız yolculuk öncesi mail ve internet sayfalarını çevrimdışı kullanabileceğiniz hale getirirsiniz, çalışacağınız dosyaları bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

        6- Bataryalarınızı doldurun

        En önemli ve en fazla yaşanan sorunların başında havada yaşanan enerji problemi geliyor. Enerji kaynaklarına uygun bağlantı cihazı bulamama sorunu yaşamamak için dikkatli olun. Seyahat öncesi uçakta elektrik girişlerinin olup olmadığını kontrol etmeniz de elbette mümkün. Fakat son dakika uçak değişikliğinde internet bağlantısı olmayabileceği gibi elektrik prizlerinin bulunmama ihtimaline karşılık bataryalarınızı seyahat öncesi tamamen doldurun ve yedek bataryalarınızı da yanınıza almayı unutmayın.

        7- Uluslararası çoklu adaptör

        Yeni nesil uçakların çoğunda standart fişler için uygun olan güç çıkışı bulunuyor. Ama hâlâ eski uçakların bazılarında (arabalarınızdaki çakmak girişine benzer) DC güç çıkışı dediğimiz çıkış mevcut olabiliyor. Bu durumda cihazlarınızı kullanırken bir güç sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz mevcut. Bunu engellemek için ise uluslararası tüm girişleri üzerinde bulundurabilen adaptörler mevcut. Bunlardan bir adet çantanızda olması işinizi kolaylaştırır. Çünkü havalimanlarında, lounge’larda, kafe, restoran ve konakladığınız otellerde böyle bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz her zaman var.

        8- Gizli ekran filtresi alın

        Dizüstü bilgisayarınızda çalışırken, sizi omuz üzerinden izleyenler veya yanınızda oturanların bakışları rahatsız ediyorsa, 3M gizli ekran filtresi alarak bu soruna çözüm bulabilirsiniz. Bir nevi hafif ışık sistemi olan koruyucu sayesinde koridordan geçen veya yanınızda oturan insanlar ekranınızı göremeyecektir.

        9- Ön koltuğa dikkat

        Uçakta çalışmaya daldığınız bir anda önünüzdeki koltuğu yatıran yolcu, bilgisayarınızın koltuğun köşesine sıkışarak hasar görmesine, içeceğinizin üzerine dökülmesine veya cihazın yere düşmesine neden olabilir. Bu sebeple bilgisayarınızı koltuğun dibine kadar yaslamak yerine birkaç santimetre uzağında tutmanızda fayda var. Ayrıca öndeki yolcuya da çalıştığınızı hissettirmelisiniz. Böylece hem bilgisayarınızın zarar görmesini engellersiniz, hem de sinir krizi geçirmezsiniz.

        10- Gürültü önleyici kulaklık

        Uçaktaki gürültü bazen tahminlerinizin ötesinde kargaşaya dönüşerek, işe koyulmanızı engelleyebilir. Sadece motor ve uçağın havadaki sürtünmesiyle ortaya çıkan ses değil, yakınınızda yüksek sohbete dalanlar, bir türlü ağlaması dinmeyen çocuklar da sizi rahatsız edebilir. Bu durumlarda çeşitli fiyatlarda ve birçok modeli olan gürültü kesen kulaklıklar imdadınıza koşacaktır.

        SHGM GENEL MÜDÜRÜ BİLAL EKŞİ AIRPORT'TA

        Bu hafta Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi Airport’ta konuğum oldu. Yolcu hakları, Türkiye’deki pilot okullarının sorunları, İstanbul’a yapılan 3. havalimanı, amatör havacılık gibi hususları Ekşi ile konuştuk. Ayrıca bu haftaki programımızda, 10 bin metrede duş ve spa keyfi bile sunan süitleriyle dikkat çeken en konforlu 6 havayolu yer alacak. Uçuş rotasında bin yıllık şehir Kazan ve kadın pilot Amy Johnson’ın 85 yıl önce İngiltere ile Avustralya arasında tek başına gerçekleştirdiği tarihi uçuşu yeniden gerçekleştirmek üzere Londra’dan yola çıkan kadın pilot Tracey Curtis-Taylor ile yapılan özel röportaj yer alacak. Pazar saat 11.15’te.

        Diğer Yazılar