Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bazı projeler ses hızını 2 kat aşan yolcu uçağı üzerine yoğunlaşmışken, bazıları ise daha küçük boyutlu ve adeta havada özgürlüğe yelken açtıracak cinsten. Uçan otomobillerin de ötesine geçen, çok daha uygun fiyatlarla geniş kesimlerin satın alabileceği, kullanımı için uzun süreli eğitimlerin ve detaylı lisansların gerekli olmayacağı bir havacılık geleceği söz konusu.

        Yumurta şeklinde tasarlanan Lilium Jet isimli proje, bunlar arasında en dikkat çekenlerden. "Zarafet, hız, konfor ve kolay kullanım" sloganıyla projelendirilen Lilium Jet, seyahat için yeni bir tasarım ortaya koyarken, özgürlüğe farklı bir anlam katacak hava aracı olarak tanımlanıyor.

        2018’DE FABRİKADAN ÇIKACAK

        Bu iddialı tanımlamaya ve özelliklerine bakıldığında, dünyanın ilk elektrikli, dikey iniş ve kalkış yapabilen hava aracıyla evinizin bahçesinden kolayca havalanabilmeniz için geri sayıma başlayabilirsiniz. Zaten projenin sahipleri de rollout yani fabrika çıkışı için Ocak 2018'i tarihleyerek, geri sayıma başlamış. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından da çevresel ararlarıyla birlikte kamuoyuna duyurulan Lilium Jet, yumurtayı andıran tasarımıyla geleceğin özel kullanım hava aracı olacak gibi görünüyor. Lilium Jet Projesi, 2015 yılında Münih Üniversitesi mezunu 4 Alman mühendis; Daniel Wiegand, Patrick Nathen, Sebastian Born ve Matthias Meiner'in birkaç küçük model ve prototip üretmesiyle başlamış; kısa sürede gerçeğe dönüşmüş. 15x15 metrelik bir alana ihtiyaç duyması ve dikey iniş kalkış yapabilmesi sebebiyle pist gereksinimini ortadan kaldırıyor. İniş kalkış için heliport ve helipadler kullanılabilecek.

        UÇMASI VE UÇURMASI ÇOK KOLAY

        Lilium'un kurucu ortağı Daniel Wiegand, yola çıkarken amaçlarının günlük yaşamın tam ortasına entegre olacak bir uçak eliştirmek olduğuna vurgu yapıyor. Karmaşık olmaması ve pahalı bir havalimanı altyapısı gerektirmemesi sebebiyle uçağı dikey iniş kalkış yapabilen bir sistem üzerine oturttuklarına dikkat çekiyor. Kentsel alanlarda insanların rahatlıkla kullanabilmesi amacıyla yola çıktıkları için de tasarladıkları hava aracında gürültü sorunu yaşanmaması ve çevre kirliliği oluşturmaması için elektrikli motorlar kullanmışlar. 2018 yılında seri imalatına geçilmiş ve müşterileri tarafından satın alınabilir duruma gelmiş olması planlanan Lilium Jet'in fiyatı henüz belli değil. Ancak iş jeti piyasasını etkileyeceğinden bahsediliyor.

        Çünkü havalimanları ve pistleri kullanma zorunluluğu olan özel jetlerin pazarına dikey inecek gibi görünüyor. En önemli özelliklerinden birisinin de kullanımının oldukça basit olması. 20 saatlik bir temel pilot lisans eğitiminden sonra kişisel kullanımı mümkün olacak Lilium Jet, hafif sportif hava araçları sınıfında yer alıyor. Son not: Halihazırdaki Lilium Jet, gündüz uçuşlarında ve iyi hava koşullarında kullanılmak için tasarlanmış. Sonraki modellerinde kullanım alanlarının genişleyeceğini ve daha farklı özelliklere kavuşacağını sanırım söylemeye gerek yok...

        THY, iç hatlarda sıcak sandviç verecek

        Türk Hava Yolları (THY) iç hat uçuşlarında ekonomi sınıfı yolcularına sıcak sandviç vermek için çalışmalar yapıyor. İlk örneklerini denedim. Test ettiğim dört çeşit şöyle... 1) Sade panini, kaşar peyniri, kuru domates; zeytinyağlı 2) Zeytinli panini, kaşar peyniri, domates; tereyağlı 3) Zeytinli panini, kaşar peyniri, domates; terayağlı 4) Karışık panini, beyaz

        peynir; zeytin yağlı. THY İkram Başkanlığı’nın planlayıp ikram şirketi Turkish DO&CO’nun geliştirdiği sandviçler henüz deneme şamasında. Beklenen neticelerin alınması sonrasında, THY yönetiminin onaylamasıyla yakında uçak içinde de sunulmaya başlanacak. Sabah, öğlen ve akşam seferleri için özel olarak hazırlanacak sandviçler, ekonomi sınıfındaki yolculara sıcak olarak servis edilecek.

        Diğer Yazılar