Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) yıllık toplantısı 1-3 Haziran tarihleri arasında İrlanda’nın başkenti Dublin’de gerçekleştirildi. Ben de oradaydım.

        Toplantıda, IATA’nın her yıl düzenlediği küresel yolcu anketinin (Global Passenger Survey) 2015 yılı sonuçları da açıklandı. Bu araştırma dünyanın 7 ayrı bölgesinden 7 bin 300 katılımcıyla gerçekleştirildi. Sonuçlar gösteriyor ki, küresel havayolu yolcusunun yüzde 27’si Avrupalı, yüzde 25’i ise Kuzey Amerikalı. Dünya geneli yolcu profilinin yüzde 66’sını erkekler, yüzde 34’ünü ise kadınlar oluşturuyor. Yolcuların yüzde 71’i 25-54 yaş aralığında. 65 yaş ve üzerindeki yolcu oranı ise yüzde 6.

        EN ÖNEMLİSİ ZAMANINDA KALKIŞ

        Havayolu şirketlerinin yolcular üzerinde oluşturduğu marka algısını 3 önemli faktör etkiliyor. Bu faktörler arasında yüzde 75 ile zamanında kalkış oranı zirvede. Yüzde 66 ile uçak kalitesi ve iç dizayn, yüzde 54 ile müşteriyle temas diğer önemli faktörler.

        Yolcular bilet satın alırken, yüzde 43 ile en fazla fiyata dikkat ediyor. Yüzde 21 ile uygun uçuş zamanı ve uçuş planı, yüzde 13 ile şirketlerinin sadakat programları diğer önemli parametreler.

        Yolcular teknoloji ne kadar gelişmiş olursa olsun bazen geleneksellikten bir şey kaybetmiyor. Bu ankette de bunu doğrulayan çok önemli bir sonuç ortaya çıktı. Buna göre yolcuların yarısından fazlası SMS ile bilgilendirilmeyi diğer bütün kanallara göre daha çok önemsiyor ve talep ediyor.

        Yolcular, havalimanlarında güvenliği önemsiyor. Uzun güvenlik kuyruklarıysa yolcuları rahatsız ediyor. Kendilerini hem güvende hissetmek isteyen hem de çok fazla beklemek istemeyen yolcular, güvenlik için en fazla 10 dakikalık bekleme süresini tolere edebileceğini söylüyor.

        Yolcuların yüzde 69’u kâğıt boarding pass uygulamasından vazgeçip, elektronik kod ile uçağa binişini gerçekleştiriyor.

        EN POPÜLER AKTİVİTE

        10 yolcudan 7’si uçak içi eğlence sistemi aracılığıyla uçakta yemek siparişi vermek istiyor. Uçuş esnasında yolcuların gerçekleştirdiği en popüler aktiviteler ise şöyle:

        -Uzun uçuşlarda yüzde 72 ile TV ya da film izlemek ilk sırada. Yüzde 70 ile uyumak ikinci, yüzde 42 ile ikramlar üçüncü sırada.

        -Kısa uçuşlarda ise zirvede yüzde 51 ile okumak yer alıyor. Yüzde 44 ile TV ya da film izlemek, yüzde 36 ile ikramlar öne çıkıyor.

        EKSTRA HANGİ HİZMETE PARA ÖDER?

        Yolculara uçakta hangi hizmetlere ekstra para ödeyebileceği sorulduğunda ise; yolcuların yüzde 45’i internet ve uçak içi eğlence sistemine ödeme yapabileceğini söylüyor. Yolcuların yüzde 36’sı sadece internet erişimine, yüzde 14’ü medya içeriğine (film, dizi ve müzik), yüzde 10’u ise canlı TV yayınına para ödeyebileceğini söylüyor.

        Yolcuların yüzde 81’i bagajlarının uçağa gidene kadar veya uçaktan gelene kadar nasıl bir yolculuk geçirdiğini bilmek istiyor.

        Anket sonuçları gösteriyor ki, seyahatini tamamlayan yolcuların yüzde 64’ü havayolundan oldukça memnun şekilde evine dönüyor. Yüzde 68’i havayolunu bir başkasına önerecek şekilde seyahatini tamamlıyor. Yüzde 78’i ise havayolu şirketini değiştirme kararıyla yolculuğunu noktalıyor.

        TAV'DAN KENYA'DA LOUNGE ATAĞI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika seyahatindeki önemli duraklarından birisi de Kenya oldu. Türk Hava Yolları’nın Afrika’da uçtuğu hatlar ve verdiği hizmetle bir numara haline gelmesi şüphesiz başta havacılık olmak üzere diğer sektörlerimizi de harekete geçiriyor. İşte buna güzel bir örnek TAV Havalimanları Holding’in Kenya’daki Afrika atağı. TAV İşletme Hizmetleri’nin markası Primeclass, Nairobi’de lounge açtı. 450 metrekare olan salondan aynı anda 120 kişi hizmet alacak. THY ve Star Alliance üyesi havayollarının dışında Emirates, Ethiad, Qatar Airways ve British Airways yolcuları da salondan faydalanabilecek. Salonda, çocuk oyun alanı, mescit ve duşlar da yer alıyor.

        Diğer Yazılar