Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ucuz havayolları olarak nam salan şirketlerin bilet fiyatları sanıldığı kadar ucuz değilmiş. Algıyı ve reklamları bir kenara bırakıp gerçeğe bakın. Küresel Uçuş Fiyatları Endeksi raporu hazırlayan Avustralya Melbourne merkezli seyahat arama motoru “Rome2rio” şirketinin 2016 yılına dair yaptığı tespitleri çok çarpıcı. Uluslararası uçuşları olan 312 havayolunun, toplamda 1 milyon 180 bin uçuşunu mercek altına alan çalışma, kilometre başına ödenen ortalama ücretlerin hesaplandığında, düşük maliyetli şirketlerin çok da ucuz olmadıklarını ortaya çıkarmış.

        Yani ucuza uçtuğumuzu sandığımız uçuşlar aslında çok da ucuz değilmiş. Bu sebeple ucuzcu şirketlerin ‘falan rakamdan başlayan fiyatlarla’ şeklindeki reklam ve tanıtımlarına çok fazla aldanmayın. Kilometre başına ödenen ortalama ücreti hesaplayarak, bu konuda ilk 50 havayolunu belirleyen şirketin listesinde pek çok bayrak taşıyıcı havayolunun ise ucuza uçtuğumuzu sandığımız şirketten daha uygun fiyatlarla uçtukları görülüyor.

        Singapur Havayolları’nın alt markalarından biri olan Scoot’un, kilometre başına 0.07 cent ücretle dünyanın en ucuz havayolu olduğu belirlenirken, onu 0.08’er sent ile Avustralyalı Jetstar Airways ve bir başka Singapurlu Tiger Airways takip etti. İlk 50 içerisinde Türkiye’den sadece bayrak taşıyıcı havayolumuz Türk Hava Yolları yer alıyor. THY kilometre başına 0.17 sentlik değer ile listenin 11. sırasını China Southern ve Virgin Atlantic ile paylaşıyor. Listede, Türk Hava Yolları’nın üzerinde ilk 10 sırada toplamda 26 havayolu şirketinin bulunduğunu da belirtelim.

        Ucuzcu havayollarının başını çeken Ryanair’in, Emirates, Singapur, Cathay Pacific gibi havayollarından daha pahalı uçtuğunu ortaya koyan rapora göre Ryanair’in ortalama bilet fiyatı kilometre başına 0.11 sente geliyor.

        THY’nin cazibesiyle yeniden Rusya

        Moskova, Kazan, Ufa ve Novosibirsk’e her şey dahil 173 dolardan başlayan fiyatlarla uçabilirsiniz. Rusya-Türkiye ilişkilerinin eskisinden daha iyi noktaya gelmesi yolunda siyasilerin attığı adımlar sebebiyle, şirketlerin de geliştirdiği kampanyalarla güzel bir Rusya seyahati yapabilirsiniz.

        Singapur Havayolları ile ‘Büyük Tatil Kaçamağı’

        Singapur Havayolları, 1 – 30 Eylül tarihleri arasında satın alınacak ve 1 Eylül 2016 – 31 Ağustos 2017 tarihleri arasında geçerli olacak uçuşlar için çok cazip fiyatlarla kampanya başlattı. Havayolu, Singapur’a 499, Bali’ye 579, Phuket’e 559, Melborne’e 579 ve Saygon’a 729 dolardan başlayan fiyatlarla, ‘Büyük Tatil Kaçamakları’ ismini verdiği fırsatlar sunuyor.

        Yeni havalimanı ödüllerle geliyor

        Havacılığın mimari tarafında pek başarılı olduğumuzu söylemek mümkün değil. Evet binaları, terminalleri, pistleri, apronları bazen çok hızlı yapıyoruz, ama ne kadar kaliteli ve nitelikli yaptığımız tartışılır. Bu sebeple İstanbul yeni havalimanı hava trafik kontrol kulesinin, 370 proje arasından sıyrılıp Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görülmesini önemli buluyorum. Hatta Türkiye’de şu ana kadar bir özelliği olan hava trafik kontrol kulesi olmadığının altını çizeyim. Nitelikli kule inşa edilmesi önemli. Şehrin ve meydanın kimliğini yansıtan, ayrılan ve kavuşan yolcularda bir figür olarak kalan, anılarını tazelemede yardımcı olan kuleler günümüzde dikkat çekiyor. Daha önce birkaç defa bu konuya yer verdim ve Türkiye’de hikâyesi olan ve bahse değer kule bulamadım. Bu sebeple, Pininfarina ve AECOM tarafından tasarlanan İstanbul yeni havalimanının hava trafik kontrol kulesinin mimari alanda dikkat çekmesi, ödüller almasının, dünyanın önemli hava ulaşım merkezi olma iddiasını taşıyan havalimanına, açıldığında ciddi katkı sunacağını düşünüyorum. Zira artık yeni nesil tüm havalimanlarında kuleler, işlevsellikleri kadar mimari yapılarıyla da keyfiyet arz ediyorlar. “Lale”den esinlenen kulenin İstanbul ve tarihimize vurgu yapması, bizi dünyaya anlatacak olması ve anlatırken de arkasında bir başarı hikâyesinin bulunmasının çok faydasını göreceğimizi buraya not etmek istiyorum.

        Diğer Yazılar