Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Alman Lufthansa da plastik gövdeli uçaklarla uçma devrinin kapısını araladı. Havacılıkta yeni bir dönem başlatan kompozit (bir tür plastik olarak tanımlanabilir) gövdeli uçaklar: Airbus A350 ve Boeing 787’nin modelleri havayollarının filolarında hızla yerini alıyor. İki büyük uçak üreticisinin rekabetinde öne çıkan kompozit gövdeliler, klasik uçaklara göre operasyon ücretlerinde sağladığı tasarruf, sessiz ve çevreci olmaları gibi özellikleriyle aynı zamanda havayollarının yarışlarında da önem arz ediyor. Ancak havayolları bu uçakların kabin dizaynlarında uyguladıkları yeni teknoloji ve tasarımlarla da yarışa başka bir boyut kazandırıyor. Lufthansa gibi teknik tarafı da güçlü bir şirketin elinin yeni model bir uçağa değmesi ise mutlaka dünyada ilk anlamına gelecek yeni teknolojilerin hizmete gireceğini gösterir.

        Lufthansa ve Airbus’ın tepe yönetiminin katılımıyla, Münih’teki Lufthansa Technic Hangar’ında yapılan törenle, kompozit gövdeli A350-900 havayolunun filosuna katıldı. Dünyadan havacılık editörlerinin de katıldığı törene, Türkiye’den de ben ve Airport ekibimizden Çağlar Aydın iştirak ettik. Uçak adından bahsettirecek teknik donanımlarla hizmete girdiği için törene Airbus ve Lufthansa çok önem vermiş. Lufthansa, filosundaki Airbus A340 uçaklarının yerine konuşlandırdığı ilk A350 ile şubat sonuna doğru Münih-Yeni Delhi arasında seferlere başlayacak. A350’ler için Münih’i merkez yapacak olan Lufthansa yakında filoya katılacak ikinci A350 ile de Münih- Boston arasında uçuşlara başlayacak.

        DÜNYANIN İLK YENİLİKÇİ AYDINLATMASI

        - Lufthansa A350-900’ü adeta yeniden meydana getirmiş. Kabin içi baştan ayağa yeni tasarımlar ve yeni teknolojiler içeriyor. Geniş ekranlar ve yeni eğlence sistemiyle uzun seyahatler sıkıcı olmaktan çıkarılıyor. ‘Lufthansa Companion App’ uygulamasıyla de eğlence sisteminin tüm taşınabilen cihazlarda kişiselleştirilmesini sağlamış. (Ben de test ettim, ancak sistem 6 hafta içinde etkin hale gelecek.)

        - Dünyada ilk defa, led teknolojisiyle gece ve gündüze göre 24 ayrı konumda aydınlatma yapacak bir sistemle Lufthansa’nın A350- 900 uçağında tanışacağız. Lufthansa’nın filosundaki Boeing 747-8 model uçaklarına da koymayı planladığı yeni aydınlatma sistemi, bedenin biyoritminin, uzun uçuşlarda birden fazla zaman dilimi değişimine maruz kalmasından kaynaklanan sorunları ve jet-lag etkisi önemli oranda azalacak. Böylece yolcular seyahatlerini daha dinç bir şekilde bitirecek.

        BUSINESS’TA SELF SERVİS ALANI

        A350-900’de tüm sınıftaki yolculara daha geniş alan sunuluyor. Business Class’ta ise yolcuların yemek servisinin dışındaki zamanlarda yiyecekiçecek imkânı sunacak özel bir self servis alanı yer alıyor. Premium ekonomi ise yolcuya sağlanan hareket alanı ve eşyaları için özel bölümlerle birçok havayolunun business class seviyesine getirilmiş.

        ÜÇ SINIFTA 293 YOLCUYLA UÇACAK

        Lufthansa A350-900 uçağını, 48 business, 21 koltuk premium ekonomi ve 224 adet de ekonomi sınıfı olmak üzere 3 sınıfta, toplam 293 yolculu kapasiteli olarak dizayn etti. Ekonomi sınıfında ise yeni ergonomik Zodiac üretimi koltuklar, kabin içi tasarımında PearsonLloyd’ın katkılarıyla yer alıyor. Yolcuya olabildiğince geniş alan sunulması, kişisel eşyaları için ekstra alan oluşturması amacıyla, yeni koltuklarla birlikte yeni bir kabin tasarımı yapılmış. Lufthansa sipariş verdiği 25 adet A350- 900’ün ilk 10 adedini Münih merkezli (HUB) uçuracak.

        HAVACILIĞA YENİ STANDARTLAR GETİRDİ

        - Gövde ve kanatlarda kullanılan karbon fiber malzemelerle korozyon sorunu ortadan kalktı ve uçak hafifledi.

        - Maksimum verimlilik sağlayan aerodinamik kanatlara sahip.

        - Üst düzey verimlilik sağlayan Rolls-Royce Trent XWB jet motorlarla uçuyor.

        - Uzun menzilli bir A350- 900, 100 km’de yolcu başına yaklaşık 2.9 litre yakıtla uçuyor. Diğer ifadeyle rakibi diğer uçaklardan %25 daha az yakıt tüketiyor.

        - Oldukça çevreci atmosfere daha az karbon salıyor. Benzeri uçaklara göre %50 daha az ses çıkaran motorlarla uçuyor.

        Güntay Şimşek uçağın Business sınıfında

        LUFTHANSA A350-900’ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

        - Uzunluk: 66.8 metre

        - Genişlik: 17.05 metre

        - Kanat açıklığı: 64.75 metre

        - Koltuk kapasitesi: 293 yolcu (3 sınıfta)

        - Maksimum kalkış ağırlığı: 280 ton

        - Yakıt kapasitesi: 141 ton

        - Motor gücü: 2X84Ibs

        - Uçuş menzili: 9.500 km

        - Seyir hızı: 0,85 Mach

        - Uçağın liste fiyatı: 310 milyon dolar

        Diğer Yazılar