Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Biniş tamamlandı. Uçuş hazırlığı başladı. Kabin amiri, kabin personeliyle yakın temasa geçerek, ‘Chime’a baktın mı? Hot Cup’ı taktın mı?’ tekerlemesini mırıldandığı an, yolcukabin görevlisi ilişkisi de başlamış demektir. Ancak ne derece sağlıklı gelişeceği ise tamamıyla personelin becerisine kalmış bir şey.

        Uçaklardaki kokpit ve özellikle de kabin personeli, her gün binlerce yolcuyla yüz yüze gelir ve onlarla uçuş süresine göre bazen 10 saatten fazla bir zamanı, sınırlı bir alanda geçirir. Bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları (THY) gibi çok farklı coğrafyalara uçan havayollarında çalışan personel de hal böyle olunca çeşitli ülkelerden ve milletlerden farklı tipteki yolcuların her türlü davranışıyla da uğraşır. Geçen hafta bu sebeple, uçucu ekibe bir nebze katkımız olabilir düşüncesiyle, hosteslerin hoşlanmadığı yolcu davranışlarını araştırıp yazdım. Çünkü herhangi bir yolcunun kabin görevlilerini rahatsız eden hareketleri aynı zamanda diğer yolcular için de problem oluşturur. Bu hafta da madalyonun öteki yüzünü çevirip yolcuların hoşlanmadığı, zaman zaman kızdığı kabin görevlisi davranışlarına bakalım istedim. Çünkü yolcu ile havayolu personeli arasında yaşanan küçük tatsızlıkların arka planında sadece yolcunun değil, kabin personelinin de hatalı davranışları olabiliyor.

        ÇİFTE STANDARTÇILAR

        Çağrı düğmesine, ‘chime’ basan iki yolcu olduğunu düşünün. Kabin personeli birinin çağrısına anında cevap verirken, diğerinin hem çağrısına zamanında cevap vermez, hem isteklerini geç yerine getirerek bir çifte standart uygularsa bu yolcuyu çıldırtır. Eğer uzun bir uçuşsa, yolcu da sık sık ‘chime’ basarak personeli kızdırma yoluna gidebilir. Yolcular arasında çifte standart yapan personel, hiç sevilmez. Ayrıca çok uçan yolcu programında üst kademelerde olan yolcu ile standart yolcuya yapılan muamele farklılıkları; business ve ekonomi yolcusu için göze batacak şekilde yapılan uygulamalar hoş karşılanmıyor.

        BAGAJLI YOLCUYU TERSLEYENLER

        Havayolu ile seyahati, diğer ulaşım modlarından farklı kılan özelliklerinden biri bazı katı kural ve kısıtlamalar içermesi. Uçağın altına vereceğiniz ve kabine alacağınız bagajların kriterleri bellidir. Yolcu elleri dolu bir şekilde uçağın içinde eşyalarını koyacak yer ararken, kabin personelinin de ona yardım etmek yerine, ‘Bu kadar eşya ile niçin geldin?’ şeklindeki bakışlarından hoşlanmaz.

        ÇÖZÜM ÜRETEMEYENLER

        Yolcuyu en rahatsız edici personel tiplerinden birisi de herhangi bir problem karşısında çözüm üretilmemesi, hatta ilgisiz kalınması. Sorunun çözümüne yönelik somut sonuç alamayan, en azından tatlı dille muamele göremeyen yolcu, o uçuşu kabin personeli için kâbusa çevirebilir. Oysa uçakta giderilmeyecek bir problem olsa bile, tatlı dil ve ilgili davranış yarı yarıya çözüm anlamına gelir. Hem çözümsüzlük, hem de ilgisizlik yolcuyu kızdırır.

        SAMİMİYETSİZLER-YÜZÜ GÜLMEYENLER

        Uçuş boyunca yolcuya karşı kaba, ilgisiz, soğuk ve güler yüzden uzak davranışlar sergileyen kabin memurları, yolcuların en rahatsız olduğu tiplerin başında gelir. Uçuşta yeterince gergin olan yolcular, gökyüzünde daha hassas olabiliyor. Hal böyle olunca biraz daha fazla güler yüz, samimiyet ve ihtimam bekliyor. Kabin personeli de eğer varsa kendi özel sorunlarını bastırıp güler yüzlü olamıyor, samimi davranamıyorsa, probleme davetiye çıkarıyor demektir.

        YOLCUYA EŞYA MUAMELERSİ YAPANLAR

        Özellikle uzun uçuşlarda kabin içinde hareket etmek, dolaşmak isteyen, hatta uygun boş alanlarda; galley ve lavabo önlerinde sohbet eden, ayakta duran yolculara, düz uçuşlarda kabin personelinin eşya muamelesi yaparak, yerlerine geçmelerini çağrıştıracak tavır ve tutumlarından yolcular rahatsız oluyor. Yolcunun bagaj gibi yerleştirildiği yerde kalmasını beklemek doğru değil. Özellikle uzun uçuşlarda kabin içinde dolaşan yolculara anlayışlı davranılması, yolculuğun sorunsuz geçmesine katkı sağlar.

        DOĞRU CEVAP VERMEYENLER

        Yolcunun karşılaştığı problemler veya uçuşla ilgili yönelttiği sorulara kabin personelinin doğru cevap vermemesi, hatta bariz bir şekilde geçiştirmeye çalışması her yolcuyu sinirlendiriyor. Özellikle uçağın kapılarını kapatıp, uçuş hazırlanırken, yerde uzun süre beklemesi veya inişe geçildiğinin anons edilmesine rağmen sürenin uzaması sebebiyle hem anonslarla bilgilendirme yapılmaması, hem de durumu merak eden yolculara doğru cevaplar verilmemesi yolcuyu endişelendiriyor.

        AĞIR HAREKET EDENLER

        Yolcuların en fazla rahatsız olduğu kabin personeli hareketlerinden birisi de çok ağır hareket edilmesi. Yemeği servis edip, ekmeğin ve içeceklerin geç sunulması, battaniye/ yastık taleplerine zamanında cevap verilmemesi, yolcuların sinirlerini gerer. Ayrıca yemek tepsilerinin, bardakların toplanmasında da ağırdan alınması rahatsızlık sebebidir. Kucağında açık ve dolu duran bir masayla hiçbir yolcu uzun süre seyahat etmek istemez. Hatta uyumak veya çalışmak isteyen yolcuların keyiflerinin ağır hareketlerle ve ilgisiz davranışlarla kaçırılmasının acısı mutlak surette kabin personelinden çıkarılıyor.

        Diğer Yazılar