Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Avrupa ile Amerika arasındaki uçuşlar başta olmak üzere kıtalararası seferlerde en büyük sorunlardan birisinin yüksek bilet ücretleri olduğu biliniyor. Ancak Norwegian Air, Wow Air ve WestJet gibi havayollarının sunduğu düşük maliyetli kıtalararası uçuşların önümüzdeki günlerde yaygınlaşmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2017 içinde pazara, birkaç yeni düşük maliyetli, uzun uçuş yapan havayolu daha girecek. Böylece rekabet daha da artacağı için bilet fiyatları ciddi düşecek.

        Boeing 787 Dreamliner ya da Airbus A350 gibi uzun menzilli yeni nesil uçakların, havayolları için çok ciddi yakıt tasarrufu sunuyor olması, şirketleri cesaretlendiren en önemli sebep. Bu hafta Airport programımızın kısa haberler bölümünde de yer alacak bir haberi buradan sizinle paylaşalım. Bünyesinde British Airways ile birlikte Iberia, Vueling, Aer Lingus havayollarını barındıran International Airlines GroupIAG, uzun menzilli hatlarda faaliyet gösterecek yeni bir düşük maliyetli havayolunu hizmete sunmaya hazırlanıyor. LEVEL adı verilen yeni marka, haziranda resmen hizmete girecek. LEVEL ilk olarak, Barcelona’dan Los Angeles, San Francisco, Buenos Aires ve Punta Cana kentlerine sefer yapacak.

        PREMIUM VE BASİT EKONOMİ SINIFI

        Uçak seyahatlerini daha da hesaplı hale getirecek bir adım ise uçak içindeki koltuk sınıflandırması. Son 5-6 yıldır, özellikle büyük havayolu şirketleri, kabin içinde yeni bir sınıfı hayata geçirme yarışında. Premium ekonomi olarak adlandırılan bu sınıf; ekonomi ile business arasında ara kompartman olarak dikkat çekiyor. Dikkat edilen nokta ise business yolcuyu kaybetmemek ve ekonomi yolcusuna göre de tercih edilebilir, farklılıklar sunmaktı. Çünkü mesele 30 inçlik diz mesafesine sahip bir ekonomi koltuğu ile 5 bin dolarlık business koltuğu arasında bir orta sınıf yaratma dengesiydi. Kimi havayolları, bu konuda başarılı oldu, kimi ise hâlâ hayata geçirme çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki süreçte premium ekonomiyi çok daha konuşacağımız kesin.

        Öte yandan Amerikalı 3 büyük havayolunun başını çektiği yeni bir kabin içi sınıfı da söz konusu. Müşteri portföyünü daha geniş yelpazeye taşımak isteyen havayolları, ekonomi sınıfının içinde tamamen fiyat odaklı basit ekonomi sınıfını hayata geçirecek. Yalnızca el bagajı hakkı olan, daha ince ve diz mesafesi daha az koltuklarda oturan ve ekonomi sınıfı içinde ayrıca bir bölge içerisinde seyahat edecek basit (basic) ekonomi yolcularının, hizmet anlamında ekonomi yolcularının haklarına sahip olması konuşuluyor. Yani önümüzdeki günlerde havayolları, kabin içinde çok daha farklı ücretlere sahip koltuk opsiyonları sunacak. Bu opsiyonlarda verilecek hizmetleri şeffaf bir biçimde yolcunun bilgisine sunacak olan havayolları, tercihi yolcunun kendisine bırakacak. Para / konfor dengesine göre yolcunun seçeneği artırılacak.

        DÜNYAMIZDA KAÇ UÇAK VAR?

        Aslında bu soru hiç de basit bir soru sayılmaz. İmalatçıların üretim kayıtları, tüm raporları açık bir şekilde elimizde olsa da üretilen her uçağın takibini yapmak hiç de kolay değil.

        Havacılık analisti Ascend’e göre şu anda aktif halde hizmet veren yolcu ve kargo uçaklarının toplam sayısı 23 bin 600. Bugün halihazırda 2 bin 500 civarında uçak da havacılıkta storage yani depo olarak adlandırılan durumda. Yani kullanım dışı. Havacılık tutkunları arasında en popüler web sitesi olan airliners.net’teki bir başka tahmin ise tüm ticari ve askeri uçakların toplamının (hafif uçakları dahil etmiyor) yaklaşık 39 bin olduğunu iddia ediyor. Tarih boyunca üretilen toplam uçak sayısının ise 150 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

        Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), küresel hava taşımacılığı ağının son 15 yılda ikiye katladığını ve 2030’a kadar da bugünkü ağın ikiye katlanacağını söylüyor. Dünyanın en büyük uçak imalatçılarından Boeing’in küresel beklenti rakamları da bunu doğrular nitelikte. Amerikalı imalatçı önümüzdeki 20 yıl içinde 39 bin 620 yeni uçağa ihtiyaç duyulacağını ve 2037’de dünyamızda, yaşlandığı için filo dışına alınacaklar da dikkate alındığında 63 bin 220 uçak bulunacağını öngörüyor.

        AYNI ANDAN GÖKYÜZÜNDE KAÇ UÇAK UÇUYOR?

        Bu sorunun cevabı hem yılın günlerine hem de günün saatlerine göre farklılık gösteriyor. Yılın en yoğun trafik anından bahsedecek olursak temmuz ya da ağustos ayında bir cuma günü öğleden sonra 14.00 ile 16.00 arasında (UTC zaman diliminde) gökyüzünde aynı anda 16 binden fazla uçak görebilirsiniz. Sıradan bir günde ise ortalama olarak aynı anda havada 13 bin uçak bulunur.

        ZARİH, AKILLI VE GÜVENLİ HELİKOPTER

        Helikopter endüstrisinin devleri, Dallas’ta dünyanın en büyük helikopter fuarı HeliExpo’da bir aradaydı. Fuarın gözdesi ise Bell’in ilk defa görücüye çıkardığı deneysel konsept FCX-001 helikopteri oldu. Bell, geleceğin helikopter teknolojisine yön vereceğini düşündüğü “Daha güvenli, daha akıllı ve daha verimli” sloganıyla üreteceği helikopteri, kamuoyu ile buluşturdu.

        Geleceğin teknolojilerinin helikopterde vücut bulmuş halini ortaya çıkarmak konusunda harekete geçen şirket, 2016’nın eylül ayında bir proje ekibi kurdu. Ekipte mühendisler, konsept tasarımcıları ve vizyonerler yer aldı. İnovasyon ekibinin giriştiği çalışmaların ilk somut çıktısı da 6 ay gibi kısa bir süre sonra Mart 2017’de fuarda FCX-001 olarak ortaya çıktı.

        Ortaya konan tasarım, “Bugüne kadar üretilen en şık ve zarif helikopter” olarak nitelendiriliyor. Konsept tasarımda geleneksel helikopterlere göre çok büyük değişimler yer alıyor. Helikopterin üzerinde bulunan ana rotor sisteminde 5 tane pal (bıçak) bulunuyor. Bu pallerin uç kısımları, farklı uçuş şartlarında performansı optimize edebilmek için hareketli şekilde tasarlanmış. Yani duruma göre açılarını değiştirebiliyorlar. Bu sayede de verimlilik ve performans üst düzeye çıkarılırken, gürültü seviyesi oldukça azaltılmış. Kuyruk tasarımında elektrikli bir anti tork sistemi kullanılarak, helikopter daha emniyetli hale getirilmiş. Böylece hibrit bir tahrik sistemi ortaya çıkarılmış.

        Diğer Yazılar