Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yurtdışı yolculuklarına ne kadar hazırlıklı ve bilgili olarak çıkarsanız, gittiğiniz ülke veya şehirlerde o derece rahat edebilirsiniz. Hazırlıksız veya ön araştırma yapmadan yurtdışına seyahat etmeniz halindeyse sürprizlere açık olmanız gerekir. Havalimanına uçuştan 2 saat önce gitmek dışında, yurtdışı seyahatine çıkmadan önce düşünmeniz gereken çok fazla şey var. Hatta özellikle belirli ülkelere giderken, seyahat öncesi yapmanız gerekenlerin bir listesini çıkarsanız hiç de fena olmaz. Paranızı gitmeden mi yoksa orada mı değiştirmeniz gerekir? Bankanızın gideceğiniz ülkedeki konumu nedir? GSM yani mobil telefon operatörünüzün hizmetleri ve ücretlendirmesi nasıl? İlgili ülkenin elektrik sistemini ve prizlerini biliyor musunuz? Hava durumunu araştırdınız mı? Bunlar ve özel durumlar içeren benzer soruların cevaplarının yurtdışına çıkmadan önce dikkate alınması gerekiyor. Havacılık endüstrisinin önemli bir tabiri olan check-list, bir başka deyişle yapmanız gerekenler listesi, yurtdışı yolculukları için artık şart. Buyurun bu da bizim check-list:

        1- Vize harici ekstra talepler var mı?

        Gideceğiniz ülkenin sizden talep edeceği vizeyi almış olabilirisiniz. Ancak bazen uçaktan inip pasaport kontrolüne gittiğinizde, vizeniz olmasına rağmen ülkeye giriş yapamayabilirsiniz. Zira bazı ülkeler vize haricinde başka şeyler de istiyor olabilir. Pasaportunuz veya vizenizin süresinin dolmasına talep edilenden daha az süre kalmış olması, pasaportunuzda belirli sayıda boş sayfanın olmaması ilk akla gelen örnekler. Bazen de bir ülke siz daha önce başka bir ülkeye giriş yaptıysanız; pasaportunuzda o damgayı görünce sizi ülkeye almayabiliyor. Bunun bizi en yakından ilgilendiren örneği; Yunanistan. Eğer pasaportunuzda KKTC damgası varsa, Yunanistan’a girişiniz gerçekleşmeyebilir. Amerika yolculuklarında ise mutlaka vizenizin tipiyle, polisin sorgulamasında vereceğiniz cevapların, yolculuk nedeninizle örtüşmesi şart.

        2- Kredi kartınız güvenli mi?

        Özellikle sıra dışı ülkelere gideceğiniz zaman bankanızla mutlaka danışın. Aksi halde hayale gelmeyecek “güvenlik” tedbirlerinin kurbanı olabilirsiniz. Bazı banklar kredi kartları için uluslararası işlem ücreti alabiliyor. Yaptığınız her işlem için ayrıca para ödememek için araştırmayı gitmeden yapın. Ve en önemlisi yurtdışına fazla kredi kartı götürmeyin. Gitmeden hangi kartınızı kullanacağınıza karar verin.

        3- Cep telefonuna dikkat!

        Mevcut tarifenizin uluslararası kapsama alanı için sunduğu imkânlara seyahatten önce mutlaka göz atın ve ek paket alıp/almamak gerektiğini sorgulayın. Tabii önce hattınızı yurtdışı dolaşıma açtırmayı unutmayın. Aksi halde paketiniz olsa da kullanamazsınız. Herhangi bir ekstra para harcama istemediğinizden eminseniz, telefonunuzu uçak modunda bırakın ve gittiğiniz ülkede kablosuz internet ağı WiFi buldukça telefonunuzu kullanın. Sadece konuşmak için kullanmayı düşünüyorsanız ve data yüklemeleriyle maliyetleri şişirmek istemiyorsanız “hücresel veri” modunu da kapatmanız gerekir. Yurtdışında her zaman, her yerde şarj imkânı olmayacağına göre yedek güç kaynağının unutulmaması gerekir.

        4- Maliyet araştırması yaptınız mı?

        Yabancı bir ülkede turist olduğunuz anlaşılınca, başta taksiler olmak üzere pek çok hizmete olağandan fazla para ödeme ihtimaliniz artabilir. Bu yüzden gitmeden önce biraz maliyet araştırması yapmanız menfaatinize... Yeme-içme, şehir turu ve taksi masrafları başta olmak üzere ortalama ne kadar ödeyeceğiniz hakkında fikir sahibi olarak giderseniz, tuzağa düşmez, acemilikler yaşamazsınız.

        5- Sağlık sigortanız neyi kapsıyor?

        Özel bir sağlık sigortanız olabilir, ama yurtdışını da kapsıyor mu? Kapsıyorsa hangi ülkeleri kapsıyor? Bunları araştırmadan yola çıkarsanız başınıza gelebilecek en ufak bir sağlık probleminde küçük çaplı bir servet ödemeniz gerekebilir. Sigortanız yurtdışını kapsamıyorsa, kısa süreli uluslararası sigortalara göz atın veya sağlık bakım sigortasını içeren seyahat sigortalarını da bir başka alternatif olarak inceleyin. Hatta bazı ülkelere gitmeden önce yaptırılan zorunlu seyahat sigortalarının kapsamına da yolculuğa çıkmadan önce mutlaka bakın.

        6- Elektriksiz kalmayın

        Her seyahate çıkanın yanında en az bir tane şarjlı cihaz bulunuyor. Cep telefonu, tablet, bilgisayar, fotoğraf makinesi... Hal böyle olunca gidilen ülkenin elektrik ve priz sistemi de çok önemli bir hale geliyor. Gitmeden önce ilgili ülkedeki prizlerin ve elektriğin nasıl olduğuna göz atıp ona uygun aparatlar edinirseniz, elektriksiz kalmazsınız.

        Emirates’in battaniyeleri plastik şişeden

        Dubai merkezli Emirates, çevreci adımlarına bir yenisini daha ekleyerek, ekonomi sınıfında seyahat eden yolculara dağıtılan battaniyeleri, yüzde 100 geri dönüştürülmüş plastik şişelerden elde etmeye başladı. Her biri 28 adet geri dönüştürülmüş şişeden üretilen çevre dostu battaniyeler, dünyanın önde gelen uçak içi ürün uzmanı Buzz tarafından tasarlandı. Şişelerden iplik yapılmadan önce polar kumaş oluşturarak plastik parçalar geri dönüştürülüyor. Daha sonra yumuşak battaniye olarak dokunuyor. 2019 sonu itibarıyla Emirates, battaniyeler sayesinde doğadan 88 milyon plastik şişeyi temizlemiş olacak, bu 44 adet Airbus A380 uçağının ağırlığına eşit.

        Diğer Yazılar