Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Singapur Havayolları’nın merkezi Changi Havalimanı’nın dünyanın en teknolojik merkezi olacağını duyurduğu Terminal 4, epey bir gecikmeden sonra geçen hafta hizmete girdi. Dünyanın tam otomasyona geçen ilk terminali, en modern, en teknolojik ve en yenilikçi özellikleriyle açıldı. Daha önce 2017’nin birinci çeyreğine ertelenmişti, ancak fazla teknolojik olunca bazı sürprizler yaşadığı için biraz gecikme oldu. Havalimanının diğer etabı Terminal 5 ise 2022’de hizmete girecek şekilde planlanmış durumda. İstanbul Yeni Havalimanı da ciddi anlamda teknolojik olacağı için yetkililerin işi aceleye getirmeden, bu tarz detaylara dikkat etmesi gerektiği notunu düşmekte fayda var.

        Yeni nesil havalimanlarında daha yoğun teknolojiler, yazılımlar, dijital dönüşümler kullanılıyor olması, hizmete hazırlanırken beraberinde bazı problemleri de getiriyor, ancak ne gibi kolaylıklar getireceğini de Singapur Changi Havalimanı Terminal 4’te tecrübe edeceğiz. Geçen hafta ilk uçuşla resmen hizmete giren Terminal 4 ile birlikte Singapur Changi Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 66 milyondan 82 milyona yükseldi.

        Terminal 4’ün ilk yolcuları, personelin yardımıyla, self-servis check-in kiosklarını ve bagaj teslim noktalarını kullanmaya teşvik edilirken, bazı havayolları da operasyonlarını yeni terminale taşımaya hazırlanıyor.

        10 BİN KİŞİYLE TERMİNAL TESTİ

        Yeni terminalin hizmete açılmasının ardından operasyonlarda sorunsuz yürütülmesine rağmen yolcu tam anlamıyla alışıncaya kadar personel bazı noktalarda yolcuya yardımcı oluyor. Yeni terminal ile Changi Havalimanı bu alanda rekabet gücünü iyice artırarak çıtayı epey yükseltecek. Ancak, önümüzdeki günlerde sürpriz yenilikler olacağı da ifade ediliyor. Ayrıca yüksek teknolojili sistemlerin yolculara sorunsuz şekilde sunulabilmesi için de terminalin açılışından önce, havalimanı personeli ile birlikte 10 bin gönüllüyle toplam 150 deneme gerçekleştirildi.

        UÇAĞA KADAR PERSONELSİZ HİZMET

        Singapur Changi Terminal 4’te, Fast and Seamless Travel (FAST) konsepti uygulanıyor. Bu kapsamda yolcular, terminalin girişinden, uçağa biniş kapısına kadar tüm işlemleri personele gerek duymaksızın kendileri gerçekleştirebiliyor. Güvenlik seviyesi artırılmış, yolcuya çektirilen eziyet yükü azaltılmış yeni terminalde, tüm işlemler için harcanan zamanın da normal bir terminaldekine göre epey kısalacağı öngörülüyor.

        Aydınlatma ve dekor açısından çok incelikli ve hoş bir tasarıma sahip olan terminal, aynı zamanda ergonomik. Uzun yolculuktan sonra, rahat ve huzurlu hissettiriyor. Koridorları geniş, bilgilendirme tabelaları ve işaretlemeler ise çok iyi. T4’te, uçaktan inen yolcular basit bir şekilde yolunu bularak, kısa mesafeler yürüyerek doğrudan istedikleri yere ulaşabiliyor. Yeni terminalin dikkat çeken 4 önemli yeniliği var:

        1- Otomatik Check-in Kioskları

        Yolcuları terminalde öncelikle otomatik check-in kioskları karşılıyor. Bilet aldığında mail adresine veya telefonuna SMS ile gelen rezervasyon kodunu yani PNR bilgisini bu kioska giren veya pasaportunu taratan yolcu; koltuk seçimini, biniş kartı ve bagaj etiketinin basımını kendisi gerçekleştirerek check-in işlemini tamamlıyor.

        2- Otomatik Bagaj Teslim

        Biniş kartını ve bagajına yapıştıracağı etiketi kiosktan elde eden yolcu elindeki valizlere bu etiketleri yapıştırdıktan sonra valizlerini teslim edeceği bagaj teslim bankolarına geçiyor. Bu noktada cihaz yolcunun otomatik olarak fotoğrafını çekerek, yazılımsal algoritmaları sayesinde pasaportundaki fotoğrafla eşleştiriyor. Eşleştirmenin başarılı olması halinde sistem, yolcunun bavulunu teslim alarak uçağa yönlendirmesini yapıyor. Aksi halde yolcu valizi gönderemiyor.

        3- Otomatik Pasaport Kontrolü

        Otomatik pasaport kontrol cihazlarında biyometrik yüz tanıma ve parmak izi sistemleri bulunuyor ve bagaj teslimi sırasında olduğu gibi burada da yolcunun pasaportundaki fotoğraf ile eşleştirme yapılıyor. Şimdilik otomatik pasaport kontrol noktalarından yalnızca Singapur vatandaşları, Singapur’da oturma izni olan yabancılar ve Singapur’daki ilgili devlet kurumuna daha önceden başvuru yaparak bu uygulamaya kaydını yaptırmış olan 6 yaşından büyük yolcular faydalanabiliyor. Bu kapsam dışında kalan yolcular rutin pasaport kontrolüne yönlendiriliyor.

        4- Otomatik Biniş Kapısı

        Uçağa biniş kapısına gelindiğinde yolcuları alışık olduğumuz şekilde personeller beklemiyor. Kiosktan aldığı biniş kartını (boarding pass) önündeki makineye taratan yolcunun o esnada da yine fotoğrafı çekiliyor. Burada çekilen fotoğraf ile yolcunun daha önce otomatik pasaport kontrol noktasında çektirdiği fotoğraf karşılaştırıldıktan sonra fotoğrafların eşleşmesi halinde kapı açılıyor ve yolcu uçağa geçebiliyor.

        İSTANBUL'DA HELİKOPTER TURU NEDEN YOK?

        Dünyanın en görkemli otellerinden biri olan Atlantis Palm Dubai’nin hemen yanı başında, yapay palmiye adası Palm Jumeirah Adası’nda Fly High Dubai Helicopter Services, yapay şehir için muhteşem helikopter turları düzenliyor. 3 helikoptere aynı anda ev sahipliği yapan heliportu ve yolcuların ağırlandığı mini bir terminali var. Dört ayrı kategoride; 15-25-45 ve 60 dakikalık havadan şehir turu yaptırılıyor. Uçuş rotaları belli, hizmet standart ve hava şartları dışında da hiçbir bahaneyle bu turlara ara verilmiyor. Geçen hafta Dubai’de ben de merakımı giderip helikopter turuyla Dubai’yi havadan seyreyledim. Dikkatimi çeken ise bu tura gençler, aileler, yeni evliler, grup halinde veya tek olarak katılanlar vardı.

        Doğal olarak İstanbul gibi bir şehirde, belli standartlara oturmuş böyle bir hizmetin neden olmadığını sorguladım. Araştırdığımda, İstanbul’un en önemli meselesi olarak helikopterlere hizmet verecek heliport noktalarının tahsis edilmediği gerçeğiyle karşılaştım. Mahalli otorite, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önce heliport sorununu çözmesi, sonra da böyle bir hizmeti belli standartlarda kesintisiz verecek bir şirketle anlaşması gerekiyor. Bir dönem Atatürk Havalimanı yakınında merkezi olan Sancak Air helikopterle, Hezarfen Havaalanı’nda hizmet veren Top Air, 3-4 kişi kapasiteli uçaklarla böyle bir hizmet sunmaya çalıştı, ama belli bir istikrar yakalanamadı.

        Halihazırda benzer hizmeti Kaan Air vermeye çalışıyor, ancak Dubai’deki gibi değil. Ayazağa’daki merkezlerinde, İstanbul’u havadan görmek için gelen helikopter tur taleplerini karşılamaya çalışıyorlar. Fakat sık sık bu talepler, havacılık otoritelerinden gelen İstanbul belli alanlarını kapsayan 5 veya 10 millik notamlarla kesintiye uğruyor. İstanbul’a gelmeden helikopter turu için rezervasyon yapan turistler için böyle bir problem sık yaşandığı için istikrarlı bir faaliyet gösterilmiyor.

        Kaan Air Genel Müdürü Kaptan M. Kemal Süler, özellikle Güney Koreli turistlerden yoğun talep aldıklarını, her hafta 6 kişilik helikopterleriyle, 1-2 otobüs turisti Ayazağa’da İstanbul turuna çıkardıklarını söyledi. Şehir merkezinde bu tarz hizmet verecek heliport olmaması sebebiyle mecburen kendi tesislerinin olduğu Ayağaza’da müşterilerini ağırladıklarını ifade etti. Şu an itibarıyla Kadıköy’de İSPARK’ın işlettiği bir heliport olduğuna dikkat çeken Süler, Yenikapı’da planlanan heliport sahasının devreye girmesiyle ciddi bir rahatlama olacağını belirtti.

        Kaan Air, İstanbul turu uçuş planı dahilinde, 10-15-30-45 dakikalık olarak hizmet veriyor. Bu turlarda havacılık otoritelerinden alınan izinlerle Boğaz, tarihi yarımada ve Haliç üzerinde uçuluyor. 10 dakikalık fiyatlar da şöyle: Orta koltuk 49, yan koltuklar 99 ve pilot yanı 149 Euro.

        Diğer Yazılar