Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sık seyahat edenler ve kabin görevlilerinin “uçuş” denilince tecrübeli olduklarına şüphe yok. Peki, bu kişilerin tecrübelerinden faydalanıp tavsiyelerine kulak kabartarak yolculukları keyifli hale getirmeye ne dersiniz? İşke kokpit ve kabin görevlilerinin uçuş tavsiyeleri...

        İbrahim Bilir, THY Kaptan Pilotu

        Uzun uçuş öncesi dinlenin

        “Mümkünse o gün dışarıya ya da alışverişe çıkmamak lazım. Bizim uçuşlarımız genelde doğuya geceleri, batıya New York, Amerika tarafına gündüzleri oluyor. Herkesin kendi görev disiplini içinde uçuşuna hazırlanması lazım.”

        Brenda, Kanada Havayolları Kabin Görevlisi

        Bol sıvı cilt için yararlı

        “Uçuşta aşırı kuru havaya maruz kalmaktan cilt kuruluğuyla ilgili ciddi problemler yaşıyordum. Bir süre sonra fark ettim ki bol meyve suyu ve su tüketmek bu konuda hakikaten yardımcı oluyor. Su sizi ferahlatırken, meyve suyu da cildinizin nemli kalmasını sağlıyor. Ancak meyve suyu aşırı kalorili olduğundan, uzun bir uçuşta en fazla 1 litre içiyorum. Ayrıca uyurken ıslak ve sert bir banyo havlusunu yüze yerleştirmenin cildin nemlenmesine yardımcı olduğunu düşünüyorum. Yolcu olarak uçarken de yanımda 100 ml’yi geçmeyecek, temiz suyla dolu ufak bir şişe taşıyorum. Şişedeki suyu zaman zaman yüzüme ve çevreme spreyliyorum.”

        Fred Pack, Northwest Havayolları Emekli Kaptan Pilotu

        Kalkışta ve inişte ayakkabınızı giyin

        “Uçarken rahat etmek için terlik giyilmesi tavsiye edilir. Bu gerçekten mükemmel bir fikir ancak kalkış ve iniş sırasında asla terlik giymeyin. Aynı şekilde yüksek topuklu ayakkabılar da tercih edilmemeli. Uçarken her zaman hafif topuklu ayakkabılar tercih edin. Uçağı boşaltmak gibi acil bir durum söz konusu olduğunda çok hızlı hareket etmeniz gerekir. Hatta bazen yanan ya da aşırı ısınmış materyallerden ayağınızı sakınmak zorunda kalabilirsiniz.”

        Denise, Kanada Havayolları Kabin Görevlisi

        Jetlag olmamak için uyuyun

        “İki destinasyon arasındaki zaman farkı biyolojik saatinizi altüst edeceği için jet lag (saat farkı rahatsızlığı) olabilirsiniz. Jet lag’le savaşmak için tavsiyem uçuş sırasında bol su içmek. Destinasyonunuza vardıktan sonra yerel saat 13.00’ten erkense 3 saatten daha uzun sürmeyecek bir uykuya dalmanız yorgunluğunuzu alacaktır. Uyanmak için kendinizi zorlayın ve günün geri kalanını tamamlayın. Eğer yerel saat 13.00’ten geç ise olabildiğince uyanık kalmaya çalışın. Saat 19.00 olmadan asla uyumayın. Yerel saate en kolay bu şekilde uyum sağlarsınız.”

        Ruth, Qantas Havayolları Kabin Görevlisi

        Gerekli eşyalarınızı kabin bagajına koyun

        “Pamuktan veya Çin ipeğinden yapılma hafif bir bornoz, portatif saç kurutma makinesi ve bir takım iç çamaşırı gibi banyoda kullandığım en gerekli malzemeleri kabin bavulumun içine koyuyorum. Eğer bavulda yeterli alan varsa bir takım da günlük kıyafet alıyorum. Böylece, check ettiğim bavulun kaybolması ya da çalınması halinde zaruri ihtiyaçlarım yanımda oluyor. Birçok havayolu, ekonomi sınıfındaki yolcularına bavullarının kaybolması halinde acil ihtiyaçlarını karşılamaları için sadece 50 dolar ödüyor. Bangkok’tan Roma’ya uçarken bu benim de başıma geldi. Roma’ya vardığımda bavulum kaybolmuştu. Çantam, üzerinde uçuş personeli etiketleri olmasına rağmen asla elime ulaşmadı.”

        Gamze Hançer, THY Kabin Amiri

        Valizinizi destinasyona göre hazırlayın

        “Valizimizi gittiğimiz yerin, kültürel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, iklim farklılıklarına göre hazırlıyoruz.”

        Ekonomi ödeyip business nasıl uçulur?

        Bilet arama motoru Skyscanner’ın düzenlediği ve 700 havayolu personelinin katıldığı bir ankete göre ekonomi koltuğundan business’a en fazla ücretsiz upgrade’i (bir üst sınıfta uçuş) şık giyimli, tek başına uçan 30 yaşlarındaki erkekler alıyor. En az ücretsiz upgrade alanlar ise 20 yaşlarının sonlarında, dekolte kıyafet giyen ve bir grupla birlikte seyahat eden kadınlar. Ayrıca sık uçuyorsanız, havayolu sadakat kartına sahipseniz ya da kolunuz veya bacağınız kırıksa, ücretsiz up grade alma şansınız artıyor. Başka bir ankete göre de yolcular ücretsiz upgrade alabilmek için bazen çılgınca şeyler yapabiliyor. İşte onlardan bazıları:

        Upgrade için yapılanlar:

        Davranış Upgrade şansı (%)

        Nazik olmak 82

        Havayolunun sadakat kartına sahip olmak 80

        Tek başına seyahat etmek 72

        Sargılı kolu göstermek 65

        Şık giyinmek 59

        Balayına gittiğinizi söylemek 58

        Yüksek mevkilerde arkadaşlarınızın olması 55

        Yoğun olmayan zamanlarda seyahat etmek 47

        Personele acıklı bir hikâye anlatmak 35

        Göz kamaştıracak kadar iyi görünmek 31

        Diğer Yazılar