Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aeroscraft her yere uçacak

        Sivil havacılık tarihinde yeni bir dönemin sayfaları aralanıyor. Tarihin tozlu sayfalarında kalan zeplinlere benzer modeller yeniden geliştiriliyor. En son ismini duyuran ve testlerine başlanan ise Aeroscraft oldu. Çok geniş kullanım mekânlarına sahip olması nedeniyle uçan gemi olarak da tarif edilen ve helyum gazıyla gökyüzüne çıkan Aeroscraft, her türlü alana inipkalkabiliyor. Aslında bu modele benzer örnekleri tarihte görmek mümkün. Zaten esinlenmenin kaynağında da yıllar önce bir kazayla tarih olmuş model var. Bundan 70 yıl kadar önce, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya’da, Friedrichshafen Zeppelin Şirketi’nin sahibi Ferdinand von Zeppelin tarafından tasarlanan uçan gemi toplam 590 uçuşla, bir milyon kilometreden fazla mesafe kat etmişti. Her ne kadar askeri amaçla üretilmiş olsa da Graf Zeppelin LZ 127 de, tıpkı Aeroscraft gibi yolcu kabinlerine ve restoranlara sahipti. Yaşanan elim bir kaza sonrası Graf Zeppelin kullanımdan kaldırılmış, yeni nesilleri de üretilmemişti.

        HELİKOPTER-UÇAK KARIŞIMI

        70 yıl aradan sonra, Graf Zeppelin LZ 127’den ilham alınarak geliştirilen uçan gemi Aeroscraft ML866, test uçuşlarını başlatmak üzere Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nden (FAA) deneysel uçuşa elverişlilik sertifikası aldı. Test uçuşları halen süren Aeroscraft’ın başarılı olup olmayacağı çok büyük merak konusu. Çünkü bu araç eğer testleri geçer ve uçuş belgesi alırsa, havacılık tarihinde yeni bir dönem başlatacak. Tasarımı İgor Pasternak’a ait olan dev uçağı, California’lı Worldwide Aeros şirketi geliştirip üretti. 250 yolcu kapasiteli, saatte 280 km. hız yapabilen Aeroscraft, her türlü alana dikey iniş yapabiliyor. Aracın askeri operasyonlar da dahil ticari ve turistik taşımacılıkta da kullanılması planlanıyor. Aeroscraft’ın içinde restoranlardan tutun, özel kamaralara hatta kumarhaneye kadar her şey var. Uçan gemi denilmesinin nedeni de bu özellikleri.

        AEROSCRAFT NASIL UÇUYOR?

        İki futbol sahası büyüklüğünde olan Aeroscraft, yakıt olarak helyum kullanıyor. Bu dev uçağın sağladığı en büyük kolaylıklardan biriyse havalanmak veya inmek için uzun bir piste ihtiyaç duymaması. Bu özelliğiyle helikoptere benzeyen Aeroscraft, aynı taşıma kapasitesindeki bir jetin yalnızca yarısı kadar yakıt tüketiyor. Pervaneler tarafından yönlendirilen Aeroscraft, aynı zamanda kargo taşımacılığında da çığır açacak, çünkü 66 ton kargo taşıyabilecek kapasitede tasarlanmış. İniş ve kalkışta ise 6 turbo jet motoruyla destekleniyor. Airport 1930’ların sonunda gözden düşen, bir zamanların efsanevi hava taşıtı zeplinler, uçaklar yolcu taşımacılığına ağırlığını koymadan önce kullanılıyordu. Zeplinler, 1900’de yolcu taşımaya başladı. Ancak 1937’de Hindenburg faciası olarak bilinen ve 36 kişinin öldüğü kaza, zeplinlerin yolcu aracı olarak üretilmesinin de sonunu getirdi. O tarihten günümüze ağırlıkla reklam aracı olarak kullanılan zeplinler, yeniden insan ve yük taşımacılığına dönmek için adeta gün sayıyor.

        İngiliz Hybrid Air Vecihles’in geliştirdiği araçta, zeplinin ve bugün kullanılan hava taşıtlarının ortak teknolojisi kullanılmış. Araç suda da gidebiliyor.

        ABD’li Lockheed Martin tarafından geliştirilen ve SkyTug olarak adlandırılan hibrit araç, özellikle askeri amaçlı kullanılmak için tasarlandı. 6 bin metre yükseklikte 21 gün kalabilen SkyTug, üzerinde bulunan kamera ve kızıl ötesi sensörlerle stratejik bilgi toplamak için de tercih ediliyor. n İngiliz World Skycat de hibrit hava aracı üretmek için çalışma yapanlardan. Şirketin ürettiği bir prototip hibrit zeplin ilk kez Temmuz 2000’de test uçuşunu gerçekleştirdi. Skycat’in hibrit hava aracı 5 gün boyunca havada kalabilme ve 20 tondan 1000 tona kadar taşıma kapasitesine sahip.

        SkyFreighter ise ABD’li Millenium Air Ship tarafından geliştirildi. İnsanlı ve insansız olarak uçabilen hibrit araçlar, iniş ve kalkışta sağladığı esneklikten dolayı yangın, tsunami, deprem ve sel gibi doğal felaketlerde afetzedeleri kurtarmak için kullanılabilecek. 20 ton yük taşıyan bir kargo uçağının kullandığı yakıtın yüzde 25’ini tüketen hibrit araçlar, sadece manevra yaparken yakıta ihtiyaç duyuyor. Şirketler zeplinlerin peşinde SkyFreighter İki futbol sahası büyüklüğünde olan Aeroscraft, yakıt olarak helyum kullanıyor. Bu dev uçağın sağladığı en büyük kolaylıklardan biriyse havalanmak veya inmek için uzun bir piste ihtiyaç duymaması.

        Son dakika uçanlara müjde! Erken uçuş rezervasyonu, genellikle ucuz bilet almak için en iyi yöntem. Ancak son anda seyahat kararı verenler nasıl ucuza uçabilirler? En uygun uçak biletini bulabilmek için pek çok internet sitesi var. Ancak uçuş veri analiz şirketi Hopper, spontane gelişen uçuşlar için “Flight Tonight” adlı yeni bir uygulama geliştirdi. Tamamen ücretsiz olan ve iOS cihazlarda kullanılabilen uygulama, her saniye güncellenen veri tabanıyla son anda planlanan yolculuklar için en uygun bilet fiyatlarını görüntüleyebilmenizi sağlıyor. Apple, yeni geliştirdiği Apple-Watch (kol saati) ile uçak yolculuklarının da daha keyifli geçmesine katkı sağlayacak gibi görünüyor. Apple-Watch, kola takıldığı anda heyecan seviyesini, stresi, kalp atışındaki düzensizlikleri tespit edebiliyor. Ardından bunun ile ilgili bilgi ve uyarı mesajlarını sahibine bildiriyor.

        Uzun menzilli yolculuklarda vücut bir yerden sonra kendini kasar ve kan basıncınız düşer. Apple-Watch bu durumu saptıyor ve size hareket etmeniz gerektiğini hatırlatarak, vücuttaki dolaşımı tekrar ayarlıyor. Vücuttaki birçok değeri aynı anda ölçerek bilgilendiriyor. Bu sayede uzun yolculuklarda nasıl yemek yemeniz ve ne sıklık ile hareket etmeniz gerektiği konusunda size yardımcı oluyor.

        ARTIK YÖN BULMAK DAHA KOLAY

        Saatteki harita özellikleri ile gideceğiniz rotaya en kısa mesafeyi hesaplıyor, kaybolmanız durumunda ise size yolculuğa başladığınız noktayı hatırlatarak yolunuzu bulmanızı kolaylaştırıyor. Yaptığı kayıtlarla civarda sizin daha önce gittiğiniz yerleri belirterek yolu hatırlamanızı sağlıyor.

        SIRADA BAŞKA MARKALAR VAR

        Apple-Watch gibi birçok marka artık ürünlerini uzun yolculuklarda veya seyahatlerde daha kullanışlı kılabilmek için yeni teknolojiler geliştiriyor. Hazırgiyimin önemli isimlerinden Ralph Lauren de benzeri bir uygulamayı önümüzdeki dönemde sunacak. Uygulamanın benzer noktası kıyafetin stresi ölçmesi ve kalp atış durumundaki değişimleri tespit edebilmesi. Bu sayede uçak içerisinde gerçekleşecek ani bir kalp krizine de erken bir müdahale gerçekleşmiş olacak. Uzun uçuş asistanı Apple-Watch Savaş uçağı kullanmakla yolcu uçağı uçurmak arasından fark var mıdır? Bunu en iyi askeri pilotluktan sivil pilotluğa geçenler bilir hiç kuşkusuz. Kısa bir süre öncesine kadar Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi takımı Solotürk’le uçarken emekli olan ve Türk Hava Yolları (THY) bünyesine katılan S. Yalın Ahbab, Airport’un konuğu oldu. Ahbab, “Her iki pilotluk görevi için neredeyse benzerlik bulmak zor” diyor. En büyük farksa, birinde sadece kendinizden sorumluyken, diğerinde yüzlerce insanın sorumluluğu pilotların üzerinde. Yalın Ahbab’la, Solotürk’ten yeni görevine kadar gerçekleştirdiğimiz çok özel sohbeti yarın 17.15’te Habertürk TV’de Airport’ta izleyebilirisiniz. Airport izleyeceğiniz diğer konularsa şunlar olacak: n Dünyaca ünlü köprüsüyle Mostar ve Osmanlı’dan izler taşıyan köyleriyle Bosna Hersek... n İran’ın Tebriz şehrinde hizmet veremeye başlayan uçak kafe; Çiçek Havayolları.... n Katar Havayolları’nın filosuna kattığı dünyanın en büyük yolcu uçağı A380, hangi özellikleriyle öne çıkıyor... Askeri-sivil pilotluk arasında fark var mı?

        Diğer Yazılar