Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Roma hamamları, Osmanlı hamamları, SPA merkezleri derken Bursa, Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği ‘ne üye oldu. Böylelikle Bursa Avrupa Konseyi tarafından da Avrupa termal destinasyonunun bir parçası haline geldi.

        Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından “Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği” ile Aralık 2012’de başlanan görüşmeler kısa sürede meyve verdi ve 15 Mart 2013 tarihinde Belçika’da gerçekleştirilen Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği Teknik Komitesi toplantısında Bursa, “Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği” ortak üyesi olarak onaylandı.

        Kısa adı EHHTA olan Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği 2009 yılında Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya ve Belçika tarafından kurulmuş. Şu anda 10 ülkeden 25 termal şehir ve organizasyon birlikteki yerini almış.

        Türkiye’den bu birlikte yer alan ilk şehrin Bursa olması konunun önemini artırıyor. Birliğin başlıca hedefleri, farklı ülkelerden farklı şehirlerin tecrübe paylaşımını teşvik ederek kentler ve termal arasında güçlü bir ortaklık ağı oluşturmak, Avrupa termal destinasyonu oluşturmak ve Avrupa programlarının desteğiyle kurumları da kapsayacak şekilde Avrupa düzeyinde sistemi teşvik etmek, özellikle tarihi ve sanatsal miras ile bu mirasla alakalı kültürel, hukuki ve yasamaya ilişkin hususlar üzerine termal endüstrisi bağlamında analitik araştırma ve istatistikleri teşvik etmek, desteklemek ve geliştirmek olarak sıralanıyor.

        Eski Luxemburg Kültürel Destinasyonlar Avrupa Enstitüsü Başkanı ve Birlik’in Genel Temsilcisi Mr. Michel Thomas Penette önümüzdeki günlerde kentimize gelerek detaylı bilgi edinecek. 13 Haziran 2013 tarihinde de Bursa Fransa-EnghienLes Bains şehrindeki genel meclis toplantısında tam üye olarak yerini alacak. Ülkemizin de Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Kısmi Anlaşması’na katılma düşüncesinin olduğu bu günlerde ilimizin birliğe ve destinasyona üye olması Birlik’in genişlemesi ve Avrupa’daki görünürlüğü açısında da önemli. Avrupa Tarihi Termal Kentler Destinasyonu, Avrupa’da termal kültürünün hayat bulduğu ve geliştiği yerlerin yeniden izini süren bir yol.

        Bu rota, termal kentlerinin kültürel ve tarihi miraslarını birbirine bağlayarak termal sularının kalitesini iyileştirmek ve insanlık adına daha geniş ve etkili yararlanılmasını amaçlıyor. Bursa turizmi ve termal konusuna ayrı önem veren Bursa Valisi Şahabettin Harput “Üyelik kabulünü tarih yazacak” diyerek yorumluyor.

        Harput, başarılarından dolayı Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ve yönetimindeki AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nden Filiz Çilingir, Proje Uzmanı Arzu Erdi, Mühendis İpek Hacer Topuz, Erhan Sevimli ve E.Dilara Kaya’yı başarı belgesi ile ödüllendirdi. Çalışmalar, Bursa’nın tarihi termal kenti kimliğini yeniden Avrupa’nın rotasına sokarak turizmcilere yeni sorumluluklar yüklüyor. Ama görünen o ki ; Türkiye kapısında beklemeyi sürdürürken, hamamlar Avrupalı oluyor.

        Diğer Yazılar