Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cenevre’de sergilenen pek çok otomobilin ortak noktası geleceğin sürücüsüz araçlarına ilişkin ciddi ipuçları vermeleriydi. Sürücülerin mümkün olduğu kadar az müdahalesiyle hareket eden yeni otomobillerin ortak hedefi ise sıfır kaza ve sıfır ölüm

        Cenevre Otomobil Fuarı iyileşen Avrupa pazarının taleplerine uygun ürünleriyle 85. kez kapılarını açtı. Resmen başlayacağı 5 Mart tarihinden önceki iki günü dünya basınının ziyaretine ayrılan fuarda yeni küçükler, kompakt SUV’lar ve süper spor otomobiller eşit derecede ilgi çekici olmayı başardılar.

        İsviçre’nin Cenevre şehrinde 5-15 Mart tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuarda, 130 yeni model ve konsept 700 bini aşan ziyaretçinin beğenisine sunulacak.

        Yaklaşık 220 markanın 900 aracının sergileneceği fuarda Fiat, Aston Martin, Audi, BMW, Citroen, Renault, Dacia, Ferrari, Mercedes, Volkswagen, Peugeot, Toyota, Volvo, Hyundai, Opel, Skoda, Ford, Porsche, Infiniti gibi önde gelen otomobil üreticilerinin modelleri vitrine çıkacak. Çin otomobil üreticisi Qoros da fuarda yer alacak.

        Fuar her yıl olduğu gibi bu yıl da daha çevreci, daha teknolojik otomobillere ev sahipliği yapıyor.

        İLETİŞİM KURUYOR

        Ama bu sunulan pek çok aracın ortak özelliği, hem yayalar hem de trafikteki değer araçlarla iletişim kurup olası kazaların önünü almak, hem maddi hem de manevi kayıpları önlemek üzere tasarlanmış ve geliştirilmiş olmalarıydı. Teknolojiyle kazaları ve ölümleri en aza indirmeye odaklanan bu araçlar arasında Volvo XC 90, Mercedes CLK Shooting Brake ve Audi Q7 e-Tron Quattro dikkat çeken markalar arasındaydı.

        YENİ ARAÇLAR SÜRÜCÜSÜZ NELER YAPIYOR?

        Trafik ışıklarını ve trafik levhalarını tanıyarak onlara göre yavaşlayıp hızlanabiliyor. Gerekirse durup tekrar hareket ediyor. Bu teknolojiye sahip araçlar öndeki aracın hızına kendini adapte ederek o durduğu zaman gerektiğinde duruyor. Karşısına aniden çıkabilecek yayaları da önceden hissederek hızını kontrol ediyor ve gerektiğinde duruyor. Yola çıkan hayvan ya da örneğin toprak kayması halinde başka cisimleri hissederek durup sonra yola devam ediyor.

        KADJAR YARIŞTA 'BEN DE VARIM' DEDİ

        Renault’nun yeni ve marka tarihindeki ilk C crossover modeli Kadjar Fransız markanın Cenevre’deki en büyük kozu oldu. Renault’nun geniş standına yayılan yeni model Avrupalıların karşısına resmi olarak ilk kez çıkıyor. Çinli ortak Dongfeng ile Wuhan’daki fabrikada ve İspanya’da da Palencia üretilecek olan Kadjar, yaz aylarından itibaren Türkiye pazarında da satılacak. Nissan Qashqai ile ortak platform kullanan Kadjar, aynı zamanda bir kardeş rekabetine de sahne olacak. Dizel motor, otomatik şanzıman ve 4X4 çekiş özelliklerine sahip Kadjar, ülkemiz pazarında da Renault satışlarını daha da yukarılara taşıyacak.

        I20 SPORCU VERSİYON COUPE'Yİ AVRUPA'YA TANITTI

        Cenevre’de Türkiye açısından en önemli yeniliklerden biri sadece İzmit fabrikasında üretilip ihraç edilen i20’nin 3 kapılı sportif versiyonunun dünya tanıtımı oldu. 3 kapılı yapısı ve 25 mm daha alçak tavan çizgisiyle dikkat çeken sportif model, yeni ızgarasıyla da beğeni topladı. Araç iki benzinli 2 dizel motorla satışa sunulacak (1.25 lt. 84 beygir, 1.4 lt 100 beygir benzinli, 1.1 lt 75 beygir, 1.4 lt 90 beygir dizel). Otomatik şanzıman öncelikle 1.4 lt dizel de sunulacak.

        SÜPER SPORCULAR CENEVRE'YE DAMGA VURDU

        Fuarda bu yıl hem güçleri hem de fiyatları astronomik süper sporcu otomobiller boy gösterdi. 24 adet üretilecek 800 beygirlik 7,0 lt V12 motorlu Aston Martin Vulcan 2.5 milyon Euro’luk satış fiyatıyla da dikkat çekti. Vulcan’ın en büyük rakipleriyse McLaren P1 GTR ve Ferrari LaFerrari gibi diğer süper spor otomobiller olacak.

        MERCEDES’İN SPORCUSU

        Mercedes, 85 yıldır aralıksız katıldığı Cenevre Fuarı’nda, merakla beklenen Mercedes-Maybach S 600, G 500 4X4, Mercedes- AMG GT3 ve V-Serisi PLUGIN HYBRID modellerini ilk kez dünyaya tanıttı.

        AUDI R8 YENİLENDİ

        Audi’nin super otomobili R8’in yeni versiyonu da Cenevre Fuarı’nda sahne alan markalardan biri. 620 beygirlik R8’in elektrikli vesiyonu R8 e-tron ise BMW i8 ile sıkı bir rekabete girecek.

        FERRARI’NİN ÖRTÜSÜ KALKTI

        Ferrari 488 GTB fuardaki hem tasarım hem de güç olarak en büyüleyici modellerden biri oldu. 3,8 litre hacminde çift turbo beslemeli V8 motor 660 beygir gücüyle 330 km/s son hız yapabiliyor.

        EN HIZLI LAMBO

        Lamborghini’nin yollardaki en hızlı aracı olacak Aventador SV, 750 beygir gücünde 12 silindirli 6.5 litre motoruyla 354 km/s son hıza ulaşıyor.

        PIRELLI FUARDA BOY GÖSTERDİ

        Premium segment araçların ekipman tedarikçisi Pirelli, Cenevre Fuarı’ndaki en gelişmiş SUV’lar ve supersport otomobillerle yer alıyor. 2014’teki 266 yeni homologasyonla (ürün onayı) 1846 homologasyon adetine ulaşan Pirelli, Lamborghini ile de işbirliği yapıyor. Pirelli’nin geliştirdiği; Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce ve üzerindeki P Zero lastikleri Cenevre’de sergileniyor.

        BURSALI DOBLO TREKKING'LE GELDİ

        Fiat yeni Doblo’nun Trekking versiyonu ilk kez Cenevre’de görücüye çıktı. Tofaş Bursa fabrikasında üretilen Doblo Trekking ile aile tamamlandı. Elektronik çekiş kontrol sistemi sayesinde hafif arazi şartlarında ilerleyebilen araç, 16 inç alaşım jantları, iç mekânda deri kumaş karışımı koltuklar ve tavandaki taşıma barlarıyla standart kardeşinden ilk bakışta ayrılıyor.

        YILIN OTOMOBİLİ VW PASSAT SEÇİLDİ

        Fuarın ilk gününde yılın otomobili de belli oldu. 58 jüri üyesinin 30’undan tam puan alıp toplam 340 puana ulaşan VW Passat; Citroen C4 Cactus ve Mercedes C Serisi’ni eleyip Car of the Year 2015 unvanını kazandı.

        YENİ VERSİYONLARLA 10. YILINI KUTLUYOR

        Dacia, Cenevre’de özel limited edition versiyonları ile 10’uncu yılını kutluyor. Marka, Cenevre’de yıldönümüne özel Cosmos mavisi renginde ve özel ekipmanlar ile limited edition serisini sergiliyor. Dacia Duster’ın 4WD versiyonu artık benzinli TCe 125 motoru ile sunuluyor. 2014’te Dacia’nın satışları yüzde 20 artarak ilk kez 500 bin adede yükseldi.

        Diğer Yazılar