Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz bisiklet satışlarının artması ve yaygın olarak kullanılabilmesi için KDV’sinin yüzde 1’e indirilmesi ve kamunun işine bisikletle gidenleri teşvik edici önlemler alması gerektiğini söyledi

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Türkiye’de bisikleti henüz sevdirebilmiş değiliz, Batı ülkeleri gibi değiliz, başta Konya olmak üzere bazı iller var. Güzel adımlar atılıyor. Diğer illerimizde de inşallah bisiklete yönelik altyapıyı süratle başarır, bisiklet sevdasını artırırız” açıklaması bisikletçileri heyecanlandırdı. Cumhurbaşkanı’nın ‘ucuzlatılması’ gerekir şeklindeki talebinin hayata geçirilip geçirilemeyeceğini Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz’a sorduk.

        Suyabatmaz yılda 1 milyon 200 adet ve yaklaşık 420 milyon TL’lik satışın gerçekleştirildiğini söylediği Türkiye’de bisikletin daha ucuza satılması için alınacak en hızlı teşvik önleminin KDV oranını yüzde 18’den 1’e indirmek olacağını söyledi. Ancak Suyabatmaz KDV indirimindense “mutlaka alınması gereken” önlemler ve “mutlaka verilmesi gereken” teşviklerin bisiklet satışlarını vergi indirimi kadar etkili biçimde artıracağına dikkat çekti. Vergi indiriminin 1 milyar liralık bir pazar yaratabileceğini söyleyen Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, Türkiye’de bisikletin daha fazla yaygınlaşması için yapılabiliyorsa bisiklet yollarının yapılması, yapılamadığı yerlerde ise güvenlik önlemlerinin artırılmasının çok daha önemli olduğunu vurguladı.

        TABLET PROJESİ GİBİ ELE ALINMALI

        Türkiye’de her ne kadar merdiven altı üretim hariç, yılda 1.5 milyon adetlik bir üretim olsa da, bunun ithal edilen komponentlerin montajından ibaret olduğunu belirten Suyabatmaz, bisikletin üretimden başlayarak yollar, park yerleri, okullar, belediyeler, İçişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Çalışma bakanlıklarının koordinasyonuyla entegre biçimde çalışılarak tıpkı okullarda başarıyla uygulanan ve benzer bir çalışmayla hayata geçirilen tablet projesi gibi ele alınması gerektiğini söyledi.

        ERDOĞAN: ‘BİSİKLETİ SEVDİRMEK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bisikletin Türkiye’de sevilip yaygınlaştırılması için, tıpkı Konya’da olduğu gibi, başka şehirlerde de çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

        ŞİRKETLER TEŞVİK EDİLSİN ÇALIŞANLAR BİSİKLETLENSİN

        Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz hükümetlerin bisikleti, ancak kullanımının “güvenli” olduğuna inandırarak teşvik edebileceğinin altını çizerek şöyle konuştu:

        “Ülkemizde bisikletin ulaşım amaçlı olarak kullanıldığı iller yok değil. Ancak sanayi bölgeleri, okular ve yerleşim alanlarının birbirlerine yakın olduğu İstanbul Başakşehir, Tuzla, Florya, Başakşehir, Beylikdüzü gibi alanlar pilot bölgeler seçilip buralarda işe ya da okula gidiş gelişlerlerde bisiklet teşvik edilebilir. Bunun için işyerleri çalışanları için bisikletler alıp dağıtır ve bu satın alınan bisikletler vergiden muaf tutulur, işine bisikletle gidip gelenlere günde yaptıkları kilometre başına, tıpkı Fransa’da olduğu gibi trafiği ve çevreyi temiz tutma pirimi verilir. Örneğin bu rakam Fransa’da kilometre başına 0.25 Euro Cent’tir”. Nispeten trafiğe kapalı bu bölgelerde öğrencilerin okula bisikletle gidip gelmesi de ancak tamamen güvenli yollar yapılarak mümkün olabilir.

        SAĞLIK BAKANLIĞI 250 BİN BİSİKLET ALACAK

        Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde ihale yoluyla 250 bin adet bisiklet alacağını ve bu bisikletleri ‘Her bir metrelik bisiklet yolu yapan belediyeye bir bisiklet’ olmak üzere belediyelere bedelsiz olarak dağıtacağını açıkladı.

        AVRUPA'DA EN PAHALI BİSİKLET HOLLANDA'DA

        2014 yılında 19 milyon 780 bin adet bisikletin satıldığı 27 Avrupa ülkesine bakıldığında bisiklete uygulanan KDV oranının yüzde 6 ile 25 arasında değiştiği görülüyor. İstatistik portalı Statista’da yer alan çarpıcı bilgi ise, Avrupa’da %6 ile bisiklete en düşük KDV uygulayan ve ‘bisikletliler cenneti’ olarak anılan Hollanda, ortalama 791 Euro ile bisikletin en pahalı satıldığı ülke olarak ilk sırada yer alıyor.

        Diğer Yazılar