Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İLK 4 AYDA OTOMOBİL SATIŞLARI YÜZDE 57.1 ARTARAK TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK RAKAMINI GÖRDÜ

        Ocak-nisan döneminde toplam otomobil satışları beklentilerin de üzerinde artarak 264 bin 850 adete yükseldi. Sektör patlamayı görünce daha önce 875 bin olarak revize ettiği yıl sonu hedefini 950 bine çıkardı

        Talep patlamasında en büyük neden, yılın ikinci yarısını belirsiz gören satıcıların kampanyaları öne çekmesi. Doların yükselip Euro’nun sabit gitmesi de tüketiciyi otomobile yöneltti

        Binek otomobil ve hafif ticari araç pazarı yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57,11 büyüdü ve toplam satışlar 264 bin 850 adede yükseldi. Nisan ayı satış rakamlarının ortaya çıkmasıyla, otomobil markalarının şemsiye örgütü Otomotiv Distribütörleri Derneği de, (ODD) yıl sonu toplam pazar rakamını 950 bin adet olarak revize ettiğini açıkladı. Peki, bu ilk bakışta ‘şaşkınlık yaratan’ yükselişin nedeni ya da nedenleri ne?

        KAMPANYALAR İLK 4 AYA SIKIŞTI

        ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce’ye göre artış, geçen yılla mukayese edildiğinde ‘oldukça yüksek’, ancak 2013 yılının ilk dört ayındaki toplam satış rakamlarına bakıldığında artış Türkiye gibi pazarlarda ‘beklenen düzeyde’. 2014 yılının ilk dört ayının da talebin baskılandığı ‘normal olmayan’ bir dönem olduğuna dikkat çeken Erce, “bu yılın ilk dört ayıyla mukayese ettiğimiz geçen yılın ilk dört ayında faizlerin tavan yaptığını, döviz kurunun zıpladığını ve BDDK’nın tüketimin kısılması yönündeki önlemlerinin devreye alındığını hatırlamamız gerekiyor” dedi.

        Bu yılın ikinci yarısının hem nihai tüketiciler, hem de filo müşterileri açısından belirsizlikler içermesi, aynı belirsizliklerin distribütör ve bayileri daha fazla tedirgin ettiği gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Erce, ‘Genellikle yılın son çeyreğinde görülmesine alıştığımız kampanyaların, bu yılın ilk dört ayına sıkışmış’ olmasını da, haziran ayından sonrasına ilişkin belirsizlik olarak açıkladı.

        SEÇİM ÖNCESİ VERGİ ARTMAZ

        Seçim öncesinde vergilerin artmayacağı, kurun nispetten kontrol altında tutulduğunu bilen tüketici ve filo müşterilerinin bu dönemi alım zamanı olarak gördüğünü söyleyen Erce, “Aynı belirsizliği gören satıcı da elindeki ürünü şimdi satıyor” ifadesini kullandı.

        OTODA NAKİT ALIMLAR ARTTI

        2015’in başından itibaren yükselen dolar ve nispeten sabit seyreden Euro kurunun da bazı yastık altı tasarrufları otomobil satın almaya teşvik etmiş olabileceği, bu yüzden nakit alımlarda bir artış gözlendiği ifade ediliyor. Ama yine de pazardaki büyümeyi bununla izah etmek çok doğru değil. Doğru ifade pazarın normale döndüğünü söylemek.

        900 BİN ADET NORMAL

        Türkiye gibi nüfusu 50 milyon ve üstünde olan İtalya, Fransa ve Güney Kore gibi ülkelerde otomobil pazarı 1.5 milyon adetler sevisinde seyrediyor. Türkiye’de de 900 bin adet seviyesinde seyreden, hatta 1 milyon adedi geçen satışların normal kabul edilmesi gerektiği bir gerçek. Yeni yatırımcılar için de ancak bu büyüklükteki pazar cazip görünüyor.

        İKİNCİ YARI DAHA BELİRSİZ

        Yılın ikinci yarısında pazarı olumsuz etkileyebilecek iç ve dış dinamiklerin devreye girme ihtimali daha yüksek görünüyor. 7 Haziran sonrasındaki seçim sonuçları ve parlamentonun nasıl oluşacağı kadar, FED’in faiz artırımı ihtimali de tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv için de önemli. Tüm bu nedenler hem arzı hem de talebi öne çeken bir etki yapıyor.

        5 YIL İÇİNDE ÜRETİM ARTAR

        "KPMG Türkiye 2015 Otomotiv Yöneticileri Araştırması"na göre sektör yöneticileri, otomotiv sanayiinde gelecek 5 yılda üretimin artacağından yüzde yüz emin olduklarını söylüyor. Katılımcıların hemfikir olduğu ve yüzde 93’ünün pazar için engel olarak gördüğü konu ise “iç pazarın halen yetersiz düzeyde olması’ olarak dikkat çekiyor.

        Ocak-Nisan satıs (Adet)

        Hafif Ticari ve Binek Araç’ın ilk 5’i

        Volkswagen 41.404

        Ford 32.683

        Fiat 30.418

        Renault 30.153

        Hyundai 14.837

        Binek aracın lideri VW

        Volkswagen 31.631

        Renault 26.845

        Hyundai 14.272

        Fiat 13.695

        Toyota 13.676

        Diğer Yazılar