Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İçlerinde Türkiye’nin de olduğu pek çok ülkede hem iş, hem de hobi amaçlı kullanım imkânı vermesiyle günlük kullanımda birinci araç haline gelmeye başlayan pickup’ların premium versiyonu Mercedes’ten geldi. En lüks orta sınıf pickup’ı X Class, gelecek yıl sonundan itibaren ülkemizde de satışa sunacak

        Pickup pazarının gelecek 10 yıl içinde dünya çapında toplam yüzde 13 büyümesi bekleniyor. Ancak bu alanda asıl büyümenin yüzde 39 ile orta büyüklükteki pickup’lardan geleceği tahmin ediliyor.

        2015 yılında 4 milyon 624 bin adet olan global pazarın 2025 yılına gelindiğinde 5 milyon adedin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu tahmindeki asıl ilginç olan tarafsa, özellikle ABD’de çokça tercih edilen büyük pickup’ların satışının 2025 yılında yaklaşık 200 bin adet düşüşle 2 milyon 303 bin adede gerileyecek olması.

        İçlerinde Volkswagen Amarok, Nissan Navara, Mitsubishi L200, Renault Alaskan gibi oyuncuların olduğu, Mercedes’in de Renault Nissan İttifakı’nın geliştirdiği platformu kullanarak üreteceği yeni X Class’ın da bulunacağı orta sınıf pickupların satış rakamı ise 2025 yılında 2 milyon 788 bin adetlik bir satış rakamına ulaşacak.

        PAZAR 10 YILDA % 39 BÜYÜYECEK

        Orta sınıf pickup’lara olan talebin 10 yıl içinde yüzde 39 artacak olması ihtimali bu sınıfta bir de premium oyuncuya yer açmış olmalı ki, tüm premiumlar içinde ticari araç pazarında en tecrübeli olan Mercedes bu alana hızlı girdi. Yeni aracın henüz konsept olarak adlandırılan versiyonunun ilk gösterimi her ne kadar İsveç’in Stockholm kentinde yapıldıysa da, bu tip pickup’lar ağırlıklı olarak dünyanın güneyinde kalan ülkelerde tercih ediliyor.

        Mercedes de Avrupa’nın yanı sıra yeni otomobilini Arjantin, Brezilya, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda’da satmayı planlıyor. Üretim yerleri ise Avrupa’da İspanya, Amerika kıtasında ise Arjantin olarak belirlenmiş.

        MERCEDES’İN ELİNDEN ÇIKAN BİR NISSAN

        Renault Nissan ittifakının Navara ve Alaskan modellerinde kullandığı platform üstüne inşa edilen X Class Mercedes, yeniden yorumlanmış bir pickup olarak çıkacak tüketicilerinin karşısına. Atletik tasarımı sayesinde oldukça etkileyici ve dinamik bir duruş sergileyen modelin V6 bir dizel motoru ve 4MATIC çekiş sistemi olacağı biliniyor. Diğer motor ve şanzıman seçenekleri konusunda ise henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Stylish Explorer ve Powerful Adventurer olmak üzere iki farklı versiyonu tanıtılan X Class konseptinin pazara da bu biçimde sunulması bekleniyor.

        GÜNEY AMERİKA PAZARI AĞIZ SULANDIRIYOR

        Orta segment Pickup pazarında rekabetin en yoğun olduğu bölge Güney Amerika. Arjantin ve Brezilya’da 2025 yılına gelindiğinde pazarın yüzde 37’lik bir büyümeyle yılda 380 bin adede çıkması bekleniyor. Avrupa’da 2025 yılında satılması beklenen toplam pickup adedi ise 157 bin adet. Pek çok markanın büyük umutlar bağladığı büyük Çin pazarı ise orta sınıf pickup’lar yerine düşük taşıma kapasiteli küçük ticari araçların ilgi gördüğü bir pazar.

        Türkiye’deki rakamlar da dikkat çekici büyüklükte

        Pickup satışları Türkiye’de uzun yıllardır yılda 14-15 bin adetler seviyesinde seyrediyor. Rakamlar değişmiyor ancak son yıllarda kullanıcı profilinde dikkat çekici bir değişim yaşanıyor. Eski yıllarda daha çok iş amaçlı kullanılan bu tip araçlar bir süredir şehir içinde, hobi sahibi kişiler tarafından, SUV’ların yerine tercih ediliyor. Türkiye’de pickup satış rakamları çok yüksek olmasa da, bu rakamın toplam satışlara oranına bakıldığında, Türkiye yüzde 1.4’lük oranla Avustralya (yüzde 14.1), Arjantin (yüzde 11.6) ve Brezilya’nın (4.7) ardından dördüncü sırada geliyor. Türkiye’yi İngiltere, Rusya ve Almanya takip ediyor.

        Diğer Yazılar