Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hafta sonu iki gün boyunca Fatih Altaylı’yla beraber geride bıraktığımız yılın öne çıkan otomobillerini yazdık. Yeni yılın ilk işgününde hem o iki günün bir özetini yapıp, hem de o sayfalara sığmayan birkaç konuyu ele almak istedim.

        Altaylı’yla yaptığımız analizde de ortaya çıktığı gibi bence 2016’nın en başarılı iki markası Renault ve Peugeot idi. Renault orta sınıftaki temsilcisi Talisman’la, Almanlar kadar iyi otomobil yapabileceğini kanıtladı. Müşteri bunu takdir eder de Passat, Insignia ya da Mondeo yerine Talisman alır mı bilmem, ama Talisman 2016’da bana göre sınıfının en güzel otomobiliydi.

        Türkiye’de üretilen Megane sedanın Talisman’la aynı kalite özelliklerine sahip olduğunu mutlaka eklemek gerekiyor.

        Ama 2016’nın en dikkat çeken Fransız’ı hiç şüphesiz Peugeot oldu. Türkiye’de satışa sunduğu 3008, adeta markanın çağ atladığının habercisiydi. Gelecek yıldan itibaren piyasaya çıkacak olan büyük ağabey 5008’in de benzer bir etki yaratacağından hiç şüphem yok. Büyük bir SUV satın almayı düşünenlerin bekleyip bir göz atmalarında yarar var derim.

        Tofaş fabrikalarında üretilen Fiat Egea, gerçek bir başarı öyküsü oldu. 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçen proje, Sedan, Hatchback ve Station Wagon’dan oluşan üçlü ve nispeten kolay ulaşılabilir hesaplı bir aile.

        Türkiye dışında Tipo adıyla satılan model, sedanlardan bek hoşlanmayan Avrupa’da bile beklenenin çok üstünde ilgi gördü. Station Wagon ise tam tersini başaracak ve Türkiye’de yeni bir kitle yaratacak gibi görünüyor.

        Toyota’ya özel bir yer ayırmak gerekiyor. Japonya dışından yan sanayi ürünü alırken bile kılı kırk yaran Japonlar, son yıllarda rekabetin çok yoğun yaşandığı kompakt crossover pazarına sundukları en önemli oyuncuları C-HR’yi Türkiye’de üretmeye başladılar. Bu Adapazarı’ndaki fabrikanın ne kadar iyi üretim yaptığının da bir kanıtı oldu. Üstelik C-HR Türkiye’de üretilen ilk hibrit araç oldu.

        2008 yılındaki krizden sonra derin bir uykuya yatan Honda, nihayet yeni Civic’le uyandı ve yeniden yerli üreticiler arasındaki yerini aldı. Yeni Civic motor ve şanzıman seçenekleri arttıkça sınıfının iddialı otomobillerinden biri olacaktır.

        Yılın ilk işgününde Hyundai’den bir de yatırım haberi geldi. Yanda okuyacağınız gibi, Hyundai Toyota’dan sonra Türkiye’de SUV üretecek ikinci marka olmaya hazırlanıyor.

        2015’in ihracat şampiyonu Ford Otosan, yeni bir titr daha kazandı. 2015 yılında gerçekleştirdiği 80 milyon dolarlık mühendislik ihracatıyla Türkiye’nin lider kuruluşu seçildi. Ford Otosan, son 5 yılda Türkiye’den dünyaya 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihracatı gerçekleştirdi.

        Ülkemizde pazara yeni giren markalar da oldu geçen sene. Premium segmentte oyuna katılan Lexus’un biraz daha zamana ihtiyacı var, orası kesin. Ama Mercedes, BMW, Audi, Jaguar gibi markaların geleneksel olarak güçlü olduğu bir pazarda, Amerika’daki kadar olmasa da dikkat çekeceği ve yeni bir müşteri kitlesi yaratacağı kesin.

        Geçen yılın dikkat çeken olaylarından biri de, pick-up pazarındaki hareketlilikti. Aslında sayıları artmadı. Türkiye’de pick-up satışlarının pazardaki payı uzun yıllardır yılda 14-15 bin adet civarında seyrediyor. Ama pick-up müşterileri değişti. Eskiden sadece şantiyelerde kullanılan bu tip araçlar, yeni modern halleriyle şehirli müşterilerin ilgisini çekti. Büyük SUV’larla aynı özelliklere sahip bu araçlar ticari araç vergisiyle büyük SUV’ların dörtte bir fiyatına geldiği için gelecek yıllarda şehir trafiğinde çok daha fazla görülecekler.

        Yeni yılda kur ve ÖTV’deki artışın fiyatlara yansımaya başladığını göreceğiz. Bir süre otomobil almayacak, sonra inanın buna da alışacağız. Hayat böyle.

        Herkese mutlu sağlıklı ve huzurlu yıllar dilerim.

        Diğer Yazılar