Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Volkswagen’e şu ana kadar 25 milyar Euro’nun üzerinde bir maliyeti olan meşhur emisyon skandalında sular durulmuyor. 2. Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı filmleri çekmek için senaryolar üretebilen ABD bu konuyu da birkaç on yıl daha çiğneyeceğe benziyor.

        Tabii dünyanın en temiz ülkesi olunca sıkıntıdan canı sıkılıyor ABD’nin. Başkalarının pisliklerini çıkarmaya uğraşıyor. Öyle ya, Amerika’da herhangi bir testte hayvanlar kullanılmıyor, nükleer santrallarda ve çevresinde kimse zarar görmüyor, ne kendi ülkesinde ne başka ülkelerde masum insanlara hiç zarar verilmiyor. Yeni çıkan ilaçlar evsizlerin, kimsesizlerin üzerinde denenmiyor. Bunların hepsi Hollywood fantezisi.

        Tabii hal böyle olunca da tertemiz ABD dünyanın diğer pislikleriyle uğraşıyor haklı olarak. İşin tuhafı ABD’ye benzemek, onun kadar tertemiz olmak isteyen ülke ve şirket sayısı da her geçen gün biraz daha artıyor.

        Ortalık temizlik için yarışan ülkeden geçilmiyor.

        Temiz olmanın temel ilkeleri ise şunlar:

        1- Yap ama yakalanma.

        2- Yakalanırsan kesin bir dille inkâr et.

        3- Kaçacak yerin kalmayınca kabul et, özür dile.

        4- Başkalarını, mümkünse yöneticileri suçla.

        5- Öyle yüksek cezalar ver ki, konu gerçeklikten kopsun, magazin olsun.

        6- Yediğin halt her neyse kendi ülkenden çıkar, ses çıkaranların kafasının kırıldığı üçüncü dünya ülkelerine sat, orada para kazanmaya devam et.

        7- Hollywood’u kullan, filmini çek. Duygusal olsun.

        8- Cambazı göster, sıradan insanlar cambazla oyalansın.

        9- Ekonomik ya da konvansiyonel savaş çıkar.

        10- Yenilerini planla, yeniden yap.

        Ama bütün savaşların vazgeçilmez silahı şüphesiz iletişim. Onu iyi kullanan savaşı da kazanıyor. Bir gecede 10 bölümünü seyrettiğimiz uyuşturucu kartelini, silah tüccarını anlatan filmler var ya, işte onlar hep biz sıradan ölümlülere “Adamlar yapıyor ama iğneyi de kendilerine batırıyorlar” dedirtmek için. Onlar kendilerine iğne batırıyorlarsa, birileri de çuvaldızı hak ediyordur ama değil mi?

        Göze aldığı cezası 25 milyar Euro olan ve bu cezadan pek de etkilenmiş görünmeyen bir endüstrinin her türlü savaşa gözü kapalı gireceğini anlamak için, Türkiye’nin bu yıl rekor kıran toplam otomotiv ihracatının da yaklaşık o kadar olduğunu hatırlamak yeter sanırım.

        Buradan lafı Türkiye’nin kendi otomobiline bağlayacağımı sanıyorsanız, çok beklersiniz. Bu haftalık bu kadar.

        Diğer Yazılar