Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen yaz, bisiklete bindiğim için yol kenarında piknik yapan bir "İstanbullu hemşerim" tarafından "tuzu kuru" ve "zengin p.." olmakla "suçlanmıştım".

        O zaman yazmıştım, ama tekrarda beis yok; bisiklet pahalı bir ulaşım aracı değildir. Aksine / dünyanın en ucuz, yatırımını en hızlı amorti eden ve temiz ulaşım aracıdır.

        Özellikle İstanbul'da yaşayanlar yokuşları olan bu şehirde bisikletli bir hayatın zor, hatta imkânsız olduğunu söylüyorlar. Bu biraz sigarayı bırakmamak için uydurulan mazeretlere benziyor.

        Evet, İstanbul yokuşları olan bir şehir. Ancak doğru bir yol planlamasıyla bu yokuşları da aşmak mümkün. Bisikletliler Derneği ve Başkanı Murat Suyabatmaz büyük çabalar harcayarak toplu taşıma araçlarının en azından bir kısmında bisikletlerin ücretsiz taşınmasını sağladı. İETT, yolcuların yoğun olduğu saatlerde bisikletleri haklı olarak kabul etmiyor. Ama Anadolu yakasında oturan ve Avrupa yakasında üniversiteye giden bir gencin arada sadece vapur kullanarak okuluna bisikletle gidip gelmesi için Hollandalı falan olması gerekmiyor.

        Bisiklet pahalı değildir! Türkiye'de çok kaliteli bisikletler üretiliyor. Eğer amacınız iyi bir ulaşım aracına sahip olmaksa, 500 TL civarı bir parayla çok kaliteli bir bisiklete sahip olabilirsiniz.

        Bisikletin servis gideri yoktur! Bir yıldız tornavida, bir alyan anahtar takımı, lastik tamir takımı ve bir küçük pompa işinizi görür.

        İnternette biraz zaman harcayarak, başınıza gelebilecek sıkıntılar ve bunların çözümleri hakkında kolayca bilgi sahibi olabilirsiniz.

        Daha önce yazmıştım, yine yazayım. Eğer bisikleti üzerinde cambazlık yapmak için değil, ciddi bir ulaşım aracı olarak görür, teşvik eder ve yaygınlaştırırsak gerçek bir otomobil ülkesi olabiliriz. Çünkü dünyanın trafiği medeni olan memleketlerinde çocuklar trafiği babalarının otomobillerini çalıp kaçarak değil, bisiklete binerek ve daha ilkokulda öğreniyorlar.

        Bisiklet ülkemizde giderek yaygınlaşıyor. Bu elbette daha düz ve ulaşımı kolay şehirden başlayarak oluyor. Sadece siviller değil, resmi hizmet yapanlar da bisiklete ilgi duyuyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü, Nilüfer İlçesi'nde bisikletli polis birliği oluşturmak üzere çalışmalar başlattı.

        "Bisiklet tehlikelidir, çocuğumun binmesine izin veremem" diyorsanız, size oldukça geçerli bir de güvenlik önlemi söyleyebilirim. Aracınızla giderken, trafikteki yaya, bisikletli ya da motosikletlilerden birinin kendi çocuğunuz olduğunu düşünüp öyle kullanın, böylelikle onu her türlü kazadan korumuş olursunuz!

        Haftada bir gün ulaşımınızı bisikletle sağlayın. Otomobille kirlenen hayata hiç olmazsa bir günlük arınma fırsatı vermiş olursunuz.

        Diğer Yazılar