Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2013'ü rekor binek araç satışıyla kapatıp yeni yıla ÖTV artışıyla giren otomotivcinin ödül töreninde tercihi susmak oldu

        "Gladyatör Ödülleri" gecesinde otomotiv sektörü, belirsiz başlayan 2014'ü konuşmaktansa, başarılı geçen 2013'ün keyfini çıkarmaya çalıştı, gecenin en çarpıcı ayrıntısı, katılımcıların tamamının 'baskın ÖTV artışına' ilişkin tek kelime etmemesiydi

        Türkiye otomotiv sektörünün 49 markasını çatısı altında buluşturan Otomotiv Distribütörleri Derneği 2010'dan bu yana pazarın en çok satılan marka ve modelleri ile iletişim çalışmalarını ödüllendiriyor. Zaman zaman küçük eleştiriler alsa da, bu ödül töreni yılda bir kez de olsa sektörü bir araya getiren Türkiye'nin en büyük otomotiv organizasyonu olmayı başardı.

        Ancak bu yılki ödül töreninin birkaç farkı vardı. Birincisi, belki de adına en yaraşır törendi. Otomotiv arenasında galip gelinmek zorunda olunan en büyük rakip elindeki 'vergi' silahıyla devlet olunca, sektörün kendini 'gladyatör diye tarif etmesi de ilk kez bu kadar anlaşılır oldu.

        BİNEK REKOR KIRDI

        İkinci fark, toplam binek otomobil satışında rekor seviyede bir satış rakamına erişilmiş olmasıydı. 2013'te yüzde 78'i ithal olan toplam 664 bin 655 adet binek otomobil satıldı. Bu rakam 2011'de erişilen 593 bin 519 adetlik satışı geçerek tüm zamanların en yüksek satışı oldu. Aslında sadece bu rekor bile ÖTVnin artacağını kestirmek için yeterliydi ama, ÖTV'yi tetikleyen rekorlar bununla da kalmadı. Artık görevde olmayan bakanların her fırsatta Türkiye'ye yatırıma davet ettiği marka Volkswagen, toplam 112 bin 56 adetlik binek ve hafif ticari araçla pazarın en fazla satılan markası oldu. Alın size bir ÖTV gerekçesi daha! Bir başka ilk ise geçen yıl sadece 1.298 adet hafif ticari araç satmışken, bu yıl bu rakamı 7 bin 494 adede çıkaran Dacia yaşadı. Podyumda her zaman yer alan markalar ise, geçen yıllardaki gibi en fazla binek otomobil satan Renault, en fazla hafif ticari aracı satan Ford ve Linea ile en fazla binek satışını elde eden Fiat oldu.

        'Bu işler nedense hep karanlıkta oluyor'

        Ödül töreninin gündeme dokunan tek konuşmasını ev sahibi Başkan Mustafa Bayraktar yaptı. ÖTV artışına ilişkin bir cümle eden Bayraktar, "Otomotiv sektöründe nasıl oluyor da vergiler dolunay olsun olmasın sadece gece oluyor, yılbaşında oluyor, hafta sonuna ve cumaya rastlıyor. Vallahi biz de anlayamadık" değerlendirmesinde bulundu.Türkiye'de otomotiv sektörünün unutulmaz deneyimlere ve heyecanlı bir tarihçeye sahip olduğunu belirten Bayraktar, söyle konuştu: "Türk tüketicisi eski günlerde sınırlı sayıdaki seçeneğe sahip otomobillere sahip olabilmek için aylarca sıra beklemeyi göze alıyordu.

        O günlerden günümüze kadar gelen, 50'den fazla farklı markanın satıldığı, Avrupa'nın 6'ncı, dünyanın 19'uncu büyük otomotiv pazarı olmamıza uzanan yol hiç de kolay bir yol değildi."

        PAZARI BİNEK ARAÇ BÜYÜTTÜ

        Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2013 yılında bir önceki yıla göre % 9.72 artarak 853 bin 378 adet olarak gerçekleşti. 2012 yılında 777 bin 761 adet toplam pazar gerçekleşmişti. Otomobil satışları 2013 yılında bir önceki yıla göre % 19.48 artarak 664 bin 655 adede ulaştı. 2012 yılında bu rakam 556 bin 280 adetti. Hafif ticari araç pazarı ise 2013 yılında geçen yıla göre % 14.79 oranında azalarak 188 bin 723 adede geriledi. Geçen yıl 221 bin 481 adet satış gerçekleşmişti.

        Diğer Yazılar