Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÜRETİCİLER SATIŞLARDA YÜZDE 20'YE VARAN DÜŞÜŞ BEKLİYOR

        Otomotiv sanayicileri 2014'te iç pazardaki daralmayı ihracatla aşmaya çalışacak. Bu yıl 1.1 milyon adedin üzerinde araç üretimi hedefleyen sektör bunun 850 binini ihraç edip 22 milyar dolarlık ihracat bekliyor

        ÖTV, kur, fiyat artışları ve kredi sınırlamalarıyla 2014'te iç pazar satışlarında yüzde 20'ye varacak bir düşüş öngören otomotiv sanayicileri, daraltan iç pazardan kaynaklanan üretim kaybını yurtdışına satışlarla kapatacak. Avrupa pazarında beklenen toparlanmayla birlikte küresel üretimde yüzde 3.5 artış öngörülen otomotiv sektörü yerli imalatçıların can simidi olacak. Bu gelişmeler ışığında 2015 sonuna kadar 7 ana, 136 yan sanayi otomotiv firmasının yaptığı yatırım miktarı 5.8 milyar TL'yi, bu yatırımın yarattığı yeni istihdam ise 9 bin kişiyi bulacak.

        2013'te sektörün performansını değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen 2013'te toplam araç satışlarının yüzde 9 artarak 893 bine, üretimin yüzde 5 artarak 1 milyon 126 bine, ihracatın ise yüzde 13 yükselişle 828 bin adede çıktığını vurguladı. Bu yıl iç pazar kaynaklı bir küçülmeye paralel üretimde azalma olabileceğini kaydeden Önen, şöyle devam etti: "Küçülen iç pazarın üretime olumsuz etkisini ihracat artışıyla kapatmayı hedefliyoruz. Türkiye, 2013'te AB'de devam eden krizi yeni ürünlerle aştı. İhracatımız yüzde 10 artıp 21.3 milyar dolar oldu."

        ENDÜSTRİ İÇ PAZAR OLMADAN BÜYÜMEZ

        Önen, 2014'te üretimin 1.11.2 milyon, ihracatın ise 810-850 bin adet düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Sanayinin ihracattaki gücünün büyük bölümünü iç pazardan aldığını belirten Önen "Endüstri iç pazar olmadan büyümez. İhracat bağımlılığı risk yaratacak" dedi.

        GÜÇLÜ İÇ PAZAR BÜYÜK YATIRIM GETİRİR

        Kudret Önen, “Baskı altında tutulan iç pazarla küresel rekabette başarı zor. Güçlü iç pazarın büyük

        yatırımları getirdiğini unutmamalıyız" dedi.

        YENİ YATIRIM GELMESİ ŞART

        OSD'nin verilerine göre Türkiye'de otomotivciler 2015 sonuna kadar 5.8 milyar TL'lik yeni otomotiv yatırımı yapacak. Yıllık üretim kapasitesi 1.5 milyondan 1.7 milyona çıkacak. Ancak bu rakam içinde yeni markalar mevcut değil. Ana sanayi 3.2 milyar TL’lik yatırım yapacak. Bunların arasında Tofaş'ın yeni B platform araçları, yeni Hyundai i20 gibi modelleri yer alıyor.

        Otomotiv strateji belgesi hatırlansın

        Sektörün yıllık kapasitesini 1.6 milyona çıkardığını kaydeden Önen, "Türkiye'nin 2023'te 4 milyonluk hedefi, 4 katı üretim artışı gerektiriyor. Bu konjonktürde, baskı altında tutulan ve daralan pazar, uzun vadede 2023 hedeflerini olumsuz yönde etkileyecek" dedi. Önen, hükümetin sektörle birlikte hazırladığı otomotiv strateji belgesinin çok yavaş ilerlediğini, iki tarafın bir araya gelerek stratejyi harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

        Diğer Yazılar