Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şimdi size 8 yıldır süren bir hikaye anlatacağım.. Yılan hikayesi gibi ama öyle değil.. Şöyle ki..

        İzmir’de kameralı kent güvenliği (MOBESE) çalışmalarına 2007 yılında başlandı.

        10 Ekim 2007 ve 27 Mart 2009’ta yapılan iki ihale, maliyetleri çok yüksek olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

        25 Şubat 2009’da 3’üncü ihale gerçekleştirildi. Kazanan Siemens firması, 6 Mart 2009’tan itibaren, şartnamede yazılı olan “MOBESE 540 iş gününde, yani 1 Mayıs 2011’de test yayınları için İl Özel İdare’ye teslim edilecek. 15 günlük test yayınları başarılı olursa MOBESE’nin devri gerçekleşecek” maddesini yerine getirmek için çalışmalara başladı.

        Toplam maliyeti 28 milyon lira olan MOBESE’nin ilk bölümü için 10.5 milyon lira harcandı. 6 milyon lirası Özel İdare, 4.5 milyon lirası ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından karşılandı. Kaynak sıkıntısı üzerine, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla 2011 şubat ayında 12 milyon lira ödenek aktarıldı.

        TÜRKÇE DEĞİL ALMANCA

        Siemens, tanınan sürenin dolmasına bir gün kala, yani 29 Nisan günü İl Özel İdare’ye yazıyla başvurup MOBESE’yi test çalışmaları için teslim etmeye hazır olduklarını belirtti.

        İl Özel İdaresi test ekibi oluşturamadığı için MOBESE’yi teslim alamadı. 1-15 Mayıs arasında yapılması gereken test yayınları da yaklaşık 6 ay sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği’nden bir ekip tarafından yapılmaya başlandı.

        Uzman ekip, ihale şartnamesine göre Türkçe olması gereken yazılımın Almanca olduğunu, yazılımın sadece Windows’ta çalıştığını ve başka sitemde çalışmadığını tespit etti.

        Bunun üzerine Özel İdare, firmanın şartnameye uymadığı gerekçesiyle MOBESE’yi teslim almadı. Siemens firması yazılım hatalarını gidermek için çalışmalara başladı.

        Çalışmalar yapılırken yazılım sistemi çöktü. Tekrar kullanılabilir duruma getirilmesi zaman aldı.

        Almanca olan yazılım Türkçe’ye çevrildi ve çeşitli bilgisayar işletim sistemlerinde çalışır hale getirildi. Sorunların giderilmesinden sonra MOBESE, bir yıl gecikmeyle Özel İdare tarafından devralındı.

        350 KAMERA ÇALIŞIYOR

        Devir işlemleri sonrası Yenişehir’de bulunan 155 Polis İmdat Haber Merkezi, MOBESE’nin Bornova Doğanlar’daki Komuta Merkezi’ne taşındı. İzmir Emniyet Müdürlüğü, kamera sayısının tamamlanmamasından dolayı MOBES’yi İl Özel İdare’den kısmen devraldı.

        150 noktada toplam 650 kameralı İzmir MOBESE sisteminin 2009’dan beri ancak yüzde 60’ı tamamlanabildi.

        Bornova, Karşıyaka, Konak ve Buca başta olmak üzere sadece 350 kamera çalışıyor.

        Projenin bitmesi için bugün yaklaşık 7 milyon liraya ihtiyaç var. Bu paranın bulunması durumunda, MOBESE tam olarak faaliyete geçecek.

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        Dünyayı değiştiremiyorsan, dünyanı değiştirirsin.

        Hepsi bu..

        (STEFAN ZWEİG)

        Diğer Yazılar