Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        1990’lı yılların başlarından bu yana ‘deniz kaplumbağalarının üreme alanı olarak dünyanın en iyi korunan kumsalı unvanı alan İztuzu Kumsalı’nda ilginç şeyler oluyor..

        Anlayamadığım dolaplar dönüyor.. Anlatayım..

        İztuzu Plajı’nda bulunan, büfe, şezlong, şemsiye ve tuvaletleri kapsayan tesis, 1997’de Çevre Bakanlığı bünyesindeki Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından Dalyan Belediyesi’ne kiraya verildi.

        EYLEMLER SONUÇ VERDİ

        Ancak 2014’teki yerel seçim sonrası Muğla Büyükşehir yapıldı, tesisi işleten belde olan Dalyan Ortaca’nın mahallesi oldu, belediye kapandı.

        Plajın tasarrufu, Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın ortaklığıyla kurulan MUÇEV şirketine geçti. MUÇEV de plajı işletmesini belediyeden alarak 11 Haziran 2014’te İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV’e verdi.

        Bu aşamadan sonra çevreciler, bölgede yaşayanlar ve özellikle de İztuzu’nu Kurtarma Platformu (İKUP) buna itiraz etti.

        Eylemler başladı.

        Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İztuzu Plajı için, “İztuzu ihalesini iptal edeceğim, caretta carettaları Muğla Üniversitesi’ne emanet edeceğiz” dedi.

        Yani eylemler sonuca ulaştı.

        Buraya kadar her şey normal.. Normal olmayan dün İztuzu’nu Kurtarma Platformu’nun yaptığı açıklama..

        Diyorlar ki:

        “Bakan Güllüce’nin açıklamalarını ‘İztuzu Kumsalı’nın ticari çıkarlar için feda edilmeyeceği’ doğrultusunda yorumlamak istiyoruz ve bunu destekliyoruz, alkışlıyoruz. Ancak açıklamanın ayrıntılarına girildiğinde katılmadığımız çok çok önemli konular var.”

        Devamında da İztuzu Plajı’nın şezlong ve şemsiyesiz bırakılmaması gerektiğini belirtiyorlar.

        Yanlış okumadınız.. ‘Şezlong ve şemsiyeler, büfe ve tuvaletler kalsın, zarar vermiyor’ diyorlar..

        Böylece plajın tamamının değil, sadece şezlongların olduğu bölgenin insanlar tarafından kullanılacağını, böylece caretta caretta deniz kaplumbağalarının korunacağını söylüyorlar!

        İztuzu kumsallarındaki günübirlik kullanımı destekleyen altyapının ortadan kaldırılması Dalyan’ın ziyaretçiler açısından çekiciliğini azaltacağını ve turizmi olumsuz etkileyeceğini de ifade ediyorlar.

        E o zaman niye eylem yaptınız..

        Tesisleri, belediyede kalsın diye mi?

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        Çiçeğin dikeni var diye üzüleceğimize, dikenin çiçeği var diye sevinelim. (GOETHE)

        Diğer Yazılar