Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        7 Haziran seçimlerine girecek partiler listelerini YSK’ya verdi.

        İzmir’in AK Parti ve CHP adaylarını tek tek inceledim. Listeler hangi ölçütlere göre oluşturulmuş ona baktım.

        AK Parti’den başlayayım..

        1. Bölge ilk sırada Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu var. Yatırımcı bir bakan.. Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın İzmir’de yaptığı etkiyi korumak ve yükseltmek amaçlanmış.

        İkinci sırada Nükhet Hotar yer alıyor. Nükhet hanım bir akademisyen.. Ama asıl öne çıkan tarafı AK Parti içindeki ağırlığı. Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapıyordu. Milletvekilliğine bir dönem ara verdikten sonra TBMM’ye tekrar dönüyor. Büyük ihtimalle de Aile Bakanı olacak.

        3. sıradaki Cemil Şeboy, ANAP ve DSP’de siyaset yaptı. Buca’da belediye başkanlığı yürütürken çok sevildi. Adaylığı, ‘mahalle baskısı’ iddialarına bir yanıt. Çünkü partinin en ılımlı isimlerinden..

        Alman Sosyal Demokrat Parti’den ithal edilen Ozan Ceyhun ise, AK Parti’nin 1. Bölge’de oy oranını artırmak ve sol seçmene mesaj verme amacını taşıyor.

        Necip Nasır, iş dünyasının temsilcisi..

        Cemal Bekle ise bir Roman vatandaş.. CHP’nin Roman kökenli adayı Özcan Purçu’nun karşısına çıkarıldı.

        2. Bölge’de Borsa İstanbul’un eski Başkanı İzmirli İbrahim Turhan en önde. Turhan, iş dünyasının etkili ismi. Ekonomiyle ilgili bir bakanlığa getirilebileceği konuşuluyor.

        Nesrin Ulema ve Hamza Dağ, geçen dönemden vekiller.

        Avukat Kerem Ali Sürekli, teşkilatın içinden gelmiş, yıllarca nefer gibi çalışmış bir isim. Belediye başkanlığı adaylığı olmadı. Şimdi Meclis yolunda.

        Dr. Mehmet Bayındır, devlet hastanesi başhekim yardımcılığı yaptığı dönemde hastaların ve yakınlarının gönlünü kazanmış biri..

        Savcı Sayan’ı anlatmaya gerek yok.. Düne kadar CHP’liydi.. Deniz Baykal’ın en şiddetli savunucusuydu.. Doğu ve Güneydoğu kökenli sol kesimi etkilemeye çalışacak.

        Her kesime mesaj

        CHP’ye gelince.. En büyük kozu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu.. 2. Bölge’de 2. sıradan aday..

        1. Bölge’de, kontenjandan liste başı yapılan Selin Sayek Böke, CHP’nin ekonomi politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. Dedesi ve dayısı İzmir’de yaşıyor. Projeleriyle iş dünyasını ve emeklileri etkileyecek.

        Mevcut milletvekili Musa Çam, tam bir örgütçü ve eylemci. TBMM’nin haşarı(!) vekili.. Sendika yöneticiliği yaptı. İşçi kesimine hitap edecek.

        PM üyesi, gazeteci Tuncay Özkan, ulusalcı kesimi etkileyen bir isim.

        Söke’de naylon bir çadırda doğan, sepetçi bir Roman ailenin çocuğu Özcan Purçu, 5. sırada. Meclis’e girerse Türkiye’de ilk, Avrupa’da 3. Roman vekil olacak. Ekonomist olan Purçu’nun Türkiye Romanları üzerinde etkisi büyük.

        Ali Yiğit, teşkilatta etkili, hukukçu Murat Bakan ise bürokraside.

        2. Bölge ilk sıra adayı Zeynep Altıok, Madımak’ta yakılan şair Metin Altıok’un kızı. Kontenjandan geldi. Ankara’da yaşıyor. Alevi kesimin temsilcisi.

        3. sıradaki kontenjan adayı Zekeriya Temizel, DSP hükümetinde Maliye Bakanlığı yaptı. Söke’deki çiftliğinde yaşıyordu. ‘Nereden Buldun’ yasasının mimarlarından..

        Kemal Derviş’in önerdiği konuşuluyor.

        Mustafa Balbay ve Atilla Sertel, örgütle iç içe olan iki gazeteci. Önseçimden çıkmaları bunu gösteriyor.

        Dr. Aytun Çıray ise DYP kökenli.. Ama CHP’yle genleri uyum sağladı. Demirel’in kontenjanından olduğu belirtiliyor.

        NE GÜZE SÖYLEMİŞ

        İnsanı gördüklerinden ibaret sanma, görmediklerinde ara. İçidir hakikatin resmi, dışı sadece bir manzara. (MEVLANA)

        Diğer Yazılar